x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Costineşti. Stabilopozi, instantanee roz

Costineşti. Stabilopozi, instantanee roz

de Irina Munteanu    |    04 Mai 2009   •   00:00
Costineşti. Stabilopozi, instantanee roz

Cu imaginaţia captivă delfinilor din pluş şi-a unei fraze house tot repetate, mii de tineri români din toată ţara au venit şi anul ăsta de 1 mai la Costineşti.



Cei care ştiu să vândă s-au dat peste cap şi-au pus pe tarabe iluzia verii; special din Ungaria, au adus parfum de porumb copt, proaspăt decongelat pentru sarbătoarea naţională. Accesorii vitale, aparatele de fotografiat n-au lipsit de la gâtul nici unui turist, pentru că ce rost are să mergi la mare dacă nu pui poze cu valuri în fundal pe hi5?

Toate terasele erau deschise şi fiecare avea muzica ei, aceeaşi muzică de astă vară şi de-acum două veri, dată la maximum, plăcută turistului care n-a aflat că pe lumea asta mai există şi rock sau jazz. House-ul şi manelele îşi dădeau mâna prieteneşte, amuţind cântecul discret al mării. Câţiva pescari îşi aruncaseră undiţa pe lacul tulburat de câteva lebede şi hidrobiciclete. Pe dig, în capăt, un slăbănog pozează pe ultimul stabilopod ca un victorios Tarzan. Stabilopod pe care, cu ceva vreme înainte, o cariocă pusă în slujba nemuririi a scris: „Te iubesc de aici până la Doamne-Doamne şi înapoi... de un infinit de ori!!! Andra şi Bogdan. 18.04.2009".


Tinere care nu calcă niciodată pe la şcoală, că altfel n-ar răspunde, când le întrebi unde-s studente: „la facultate", s-au vopsit proaspăt blonde, şi-au întins părul cu placa, şi-au pus tricourile cele trendy, piei colorate fără de care n-ar mai şti cine sunt, şi au apărut la Costineşti pentru a bifa şi anul acesta o sărbătoare cu al cărei obiect nu au nimic în comun. „Fă-mi şi mie o poză! Nu mi-am mai up-datat contul ăla de nu ştiu când şi ar fi cazul!", strigă o fată către alta.

MIROASE A „GOGOŞICA FIŢOŞICA"
Un avion care face loopinguri amuţeşte o clipă mulţimea imensă ce se preumblă dintr-un capăt în altul al staţiunii; oamenii se uită în sus la dungile albastre lăsate pe cer de aparat, dar soarele de mai le arde privirea. O fetiţă cu păr de aur şi-a dat jos pantofiorii şi aleargă doar în ciorapi prin nisip, trăgând după ea câteva plute de plastic. Tatăl ei e şeful echipei de salvamari din Costineşti; deşi e la post, în foişorul de lemn, scrutând toată plaja, nu se aşteaptă ca vreun turist să fie atât de dornic de baie încât să îndrăznească să tulbure azi marea.

Miroase a hamsii prăjite cu usturoi, miroase a porumb fiert şi a alge, miroase a „gogoşica fiţoşica". Un dj care pare a şti doar zece cuvinte, îi invită pe trecători să-şi găsească „probleme... ăăăă, soluţii la probleme", iar pentru asta să asiste la spectacolul organizat de Ministerul Tineretului şi Sporturilor, la care a venit chiar celebra trupa... „The Sky"!!!

Doi băieţi în fracuri şi urcaţi pe catalige şi câteva fete îmbrăcate în rochii cu buline, adică trupa „The Sky", adună în jurul lor câteva zeci de privitori. Când a-nceput să se audă ritm de rock'n'roll şi fetele s-au îndreptat spre băieţii din public să-i invite la dans, de la câteva zeci de paşi, au bubuit nişte boxe imense. Proba de la scena adusă acolo de o televiziune care organiza un program cu primăria a întrerupt programul Ministerului Tineretului. Ceva obişnuit. Din rock'n'roll nu mai rămăsese decât un sunet firav.

Şi cele două mari discoteci din Costineşti erau în concurenţă: una îşi făcea reclamă cu doi băieţi portocalii pe catalige, iar alta adusese pe post de mascotă un Darth Vader de tinichea, venit la mare cu consoarta.

GĂINA CU PĂLĂRIE ROZ
Oamenii nu se plictisesc niciodată de şabloane, pentru că le oferă siguranţă. Aşa e şi acum la Costineşti. Tarabele unde se vând nimicuri colorate, kitschuri dulci, sunt mereu pline. Pluş în căluţi de mare roz şi în găini imense, galbene, cu pălării roz peste creastă, inele de scoici, scoici vopsite în culoarea mării, brichete pe care puteai face să ţi se graveze numele, ghetuţe de pitici drept brelocuri, suveniruri pe care să le iei acasă pentru a putea începe de la ele o poveste.

Un bătrân îşi aminteşte de 1 Mai muncitoresc şi obligatoriu, când mergea la defilări, 1 Mai fără vin cu pelin şi cu toate câriumile închise. Două gemene îşi împart un sombrero de beţe comestibile; o tânără plimbă un căţel într-o poşetă minusculă. Marea devine o fotografie.

×
Subiecte în articol: special