x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Crimele noului Râmaru al României şi cum l-au făcut scăpat de şase ori poliţiştii şi procurorii. Raport oficial

Crimele noului Râmaru al României şi cum l-au făcut scăpat de şase ori poliţiştii şi procurorii. Raport oficial

07 Sep 2012   •   13:45
Crimele noului Râmaru al României şi cum l-au făcut scăpat de şase ori poliţiştii şi procurorii. Raport oficial

Nicolae Vlad a omorat, violat si talharit alte doua femei, inaintea tinerei japoneze. Alte patru victime au scapat 'doar' batute, violate sau/si talharite, numai gratie circumstantelor. In majoritatea cazurilor, victimele au fost/sunt femei in varsta, avand 64 - 82 de ani.

Nicolae Vlad ar fi trebuit sa fie, demult, in spatele gratiilor. El si-a premeditat faptele, dar nu este vreun criminal rasat, care sa dea batai de cap si unui anchetator cu o buna pregatire criminalistica. Nu – el a lasat in urma sa, urme, probe (biologice sau de alta natura), martori. Este logic, asadar ca exista mai multi politisti si procurori care sunt responsabili pentru faptul ca a ramas in libertate si a putut-o asasina si pe Yurika Masumo.

Jurnalul National a demonstrat acest fapt inca de zilele trecute. Azi, Parchetul General ne-a confirmat si intarit concluziile din cazul de talharie cu violenta comis de Vlad la data de 29 aprilie. Am primit si raspunsul la intrebarea cine poarta responsabilitatea pentru faptul ca, in pofida probelor prezentate, Nicolae Vlad a fost lasat in libertate? Este vorba de procurorul de caz, Wilhelm Emanuel Dunca, de la Parchetul de pe langa Judecatoria Buftea, impotriva caruia procurorul general, Laura Codruta Kovesi a cerut CSM dispunerea de masuri disciplinare. Doamna Kovesi s-a dezlantuit si a cerut masuri si impotriva procurorului criminalist Danut Puntaru, de la Parchetul de pe Langa Tribunalul Ilfov (localizat tot in Buftea). Seful lui Dunca, procurorul sef Catalin Paraschiv a fost destituit pentru 'management defectuos'.

Doamna Kovesi insasi are o mare problema cu acest caz, care reiese chiar din masurile pe care le propune acum. Intre altele, procurorul general cere Ministerului Administratiei si Internelor 'initierea demersurilor de modificare legislativa. Conditionarea efectuarii expertizelor de plata acestora, cata vreme autoritatile implicate in demersul judiciar sunt institutii publice genereaza intarzieri si se impune analizarea unei formule de decontare intre institutiile publice'. Doamna Kovesi mai sesizeaza conducerea Institutului de Medicina Legala Mina Minovici 'deoarece s-a constatat ca nu sunt efectuate expertizele pana nu sunt platite anticipat costurile. Sub acest aspect, chiar daca nu sunt platite in avans, expertizele trebuie efectuate, pentru a putea fi ridicate imediat si fara a se mai pierde timp pretios in anchetarea cazurilor de omor, viol si talharii. Asadar, plata costului expertizei nu ar trebui sa conditioneze efectuarea ei, pentru a se asigura celeritatea cu care trebuie sa se efectueze cercetarea intr-o cauza penala, in caz contrar fiind pusa in pericol viata si integritatea corporala a multor persoane'.

Sa traducem: repetam, in majoritatea cazurilor, Nicolae Vlad a lasat in urma sa probe biologice. Acestea, insa, nu au fost, pana in prezent, analizate, din cauza lipsei acute a fondurilor necesare. Vezi doamne, Kovesi afla asta acum si 'ia masuri energice'. Nici vorba! Este o criza cronica in sistemul criminalistic si doar un procuror general preocupat aproape exclusiv de dosarele politice putea sa o ignore; un procuror general care admite ca a patronat, ani de zile, un sistem defectuos, fara a interveni si o face abia dupa ce 'buboiul' explodeaza de o maniera care provoaca mai multe victime omenesti si terfeleste imaginea Romaniei. Un asemenea procuror general nu poate sa mai stea in functie. Kovesi – demisia!

Descarca de aici comunicatul de presa al Parchetului General cu toata cazuistica referitoare la Nicolae Vlad si masurile propuse de procurorul general al Romaniei.

×