x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Decapitati pe banda rulanta

Decapitati pe banda rulanta

24 Apr 2005   •   00:00

Irakienii rapesc cu predilectie cetatenii statelor care au trupe in tara lor, cu scopul de a santaja guvernele acestora sa se retraga. Exista situatii cand rebelii se lovesc de tacerea si de refuzul categoric ale unor tari. Refuz care a dus la uciderea ostaticilor.

BULGARII PLEACA. Pana acum, dintre cele 32 de membre ale coalitiei din Irak, cel putin 14 tari, intre care Ucraina, Bulgaria, Polonia, Italia, Spania si Olanda, fie au plecat deja, fie sunt pe cale sa paraseasca Irakul.

DECAPITATI. Italia s-a confruntat cu doua situatii in care ziaristi italieni au fost luati ostatici in Irak. Enzo Baldoni a fost decapitat in august 2004, dupa ce guvernul italian a refuzat sa-i retraga pe cei 3.000 de militari stationati in Irak. Iar Giuliana Sgrena si-a revazut familia in martie 2005, dupa ce Roma a cedat presiunilor insurgentilor irakieni si a anuntat retragerea din Irak. In septembrie 2004, pe un site de Internet al unei grupari islamiste, a aparut o inregistrare video in care cinci mascati il decapiteaza pe ostaticul american Eugene Armstrong. Rapitorii cerusera eliberarea femeilor musulmane din inchisorile militare irakiene. Refuzul SUA de a raspunde solicitarii a dus la decapitarea ostaticilor.

Doi soferi bulgari, luati ostatici in 2004, au fost executati dupa ce Sofia a refuzat sa negocieze cu rapitorii, care cereau retragerea trupelor bulgare din Irak, iar SUA sa elibereze toti detinutii irakieni. Rapirea a fost revendicata de gruparea Tawhid wal Jihad, condusa de Al-Zarqawi. (Ana Ilie, Anca Aldea)

×
Subiecte în articol: eveniment