x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Delta Dunarii - Rezolutie pentru Bistroe

Delta Dunarii - Rezolutie pentru Bistroe

06 Mai 2005   •   00:00

Romania si Ucraina s-au angajat saptamana trecuta la Odessa sa continue colaborarea pentru monitorizarea efectelor fazei I a controversatului canal ucrainean Bistroe.

ETAPA. Romanii si ucrainenii isi propun sa colaboreze pentru a vedea impactul Canalului Bistroe
La finalul intalnirii oficiale, cele doua delegatii au adoptat o rezolutie. Potrivit acesteia, informatiile prezentate la seminar de expertii celor doua tari au fost foarte "folositoare" si vor trebui completate. Romania si Ucraina se angajeaza sa continue procesul de monitorizare a impactului fazei I, cu implicarea tarilor si organizatiilor internationale interesate de subiect. Expertii au fost de acord ca monitorizarea se afla inca la inceput si trebuie continuata pentru obtinerea de rezultate concludente. Monitorizarea trebuie sa sesizeze posibile schimbari suferite de vegetatia si de animalele din zona, mai ales de populatiile de pasari si de pesti, se arata in textul documentului.

REGIMUL HIDROLOGIC. Bucurestiul si Kievul trebuie sa acorde o atentie deosebita necesitatii de a lua masuri pentru prevenirea degradarii Deltei Dunarii si pentru mentinerea regimului hidrologic al Deltei, in aceste actiuni urmand sa se implice si organizatii internationale specializate in protectia mediului. Cele doua parti se angajeaza sa implementeze un program de monitorizare a intregii Delte, care sa aiba un capitol special dedicat canalului navigabil de mare adancime Dunare-Marea Neagra, cunoscut sub numele de Bistroe. Este recomandat ca in aceasta monitorizare sa se implice si experti internationali, in principal din Uniunea Europeana. Rezolutia mai arata ca urmeaza sa se constituie o comisie romano-ucraineana de coordonare, pentru implementarea masurilor de consevare a Deltei Dunarii si a fluviului Dunarea.

SPRIJIN. Ministerul roman de Externe a adus problema Bistroe pe agenda tuturor organizatiilor internationale cu atributii in domeniu, in anii 2003 si 2004, si a reusit obtinerea a numeroase rezolutii si recomandari internationale. De asemenea, Romania a castigat aliati interesati de protejarea Deltei Dunarii in randul unor mari puteri europene si internationale si toate acestea au contribuit la sensibilizarea partii ucrainene si a opiniei publice internationale. (Alexandru Nastase)

×
Subiecte în articol: eveniment