x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Demolarea unei case vechi iscă scandal

Demolarea unei case vechi iscă scandal

de Monica Andrei Capatos    |    26 Mai 2009   •   00:00
Demolarea unei case vechi iscă scandal

Punerea la pământ a imobilui de pe Strada Maria Rosetti nr. 38, considerat de specialiştii în domeniu casă de patrimoniu, a declanşat un val de acuze la adresa administraţiei Sectorului 2, pe raza căruia se află.



Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a declarat ieri că autorizaţia de demolare a fost emisă ilegal de primarul Neculai Onţanu. "E ilegal, e (caz, n.r.) penal să faci aşa ceva", a spus Paleologu.  El a explicat că certificatul de urbanism emis de primarul Onţanu a fost eliberat înainte ca proprietarul casei de pe Maria Rosetti nr. 38 să ceară autorizaţie de demolare de la Ministerul Culturii. De asemenea, Primăria Sectorului 2 a emis o autorizaţie de desfiinţare a imobilului fără a avea avizele favorabile de la Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Bucureşti şi de la Muzeul Municipiului Bucureşti (MMB). Direcţia pentru Cultură nu a dat aviz, iar MMB a dat aviz negativ. Autorizaţia de desfiinţare a fost solicitată de proprietarul imobilului, firma SC Trei Lacuri Invest SRL. Dan Lungu, directorul general al Institutului Naţional pentru Monumente Istorice, a declarat că, deşi imobilul nu era clasat ca monument, acesta se află într-o zonă protejată.

ÎN REPLICĂ

La 4 noiembrie 2008, Consiliul Local al Sectorului 2 a emis prin Hotărârea nr.126 Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) care prevede construirea unui imobil cu înălţimea de nouă etaje în Strada Maria Rosetti nr 38. Ordinul Arhitecţilor din România a hotărât ieri să îl dea în judecată pe Neculai Onţanu, şi pe arhitectul şef al primăriei, Bogdan Pârvu, pentru emiterea ilegală a unei autorizaţii de desfiinţare clădirii cu pricina. În replică, conducerea Primăriei Sectorului 2 a dat un comunicat în care a precizat că "imobilul nu este monument istoric, nu este protejat şi a făcut obiectul unui memoriu istoric întocmit în 2008 de doctor istoric de artă Cezara Mucenic, care concluzionează faptul că acesta nu întruneşte calităţile necesare pentru a fi clasat monument istoric.  Imobilul de la nr. 36 - clădire de locuit cu P+8E este clădire protejată, înălţime ce nu va fi depăşită de posibile noi construcţii aflate în zona de protecţie a acestuia".

×
Subiecte în articol: special