x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Departe - Romanesc pe meleaguri straine

Departe - Romanesc pe meleaguri straine

de Anca Alexe    |    Oana Vataselu    |    21 Apr 2006   •   00:00
Departe - Romanesc pe meleaguri straine
PASTI
Pastile romanilor aflati departe de meleagurile natale este trait doar cu sufletul si cu lumina unei palide si iluzorii nadejdi... Nicaieri nu e mai bine ca acasa.

In apropierea Pastilor cineva ne-a impartasit o povestioara despre simtirea romaneasca. Era vorba despre o femeie care spunea ca abia asteapta sa vina Pastile, pentru a-si revedea fiul plecat la munca prin strainatati. Iar baiatul numara zilele ca si cum ar fi ultimele. Intrebata daca el are de gand sa se aseze printre straini, femeia a raspuns ferm: "Da’ cum sa ramana acolo? Domnule, daca Dum-nezeu ne-a nascut aici cu picioarele pe pamant romanesc, a stiut el de ce... Pentru ce sa calcam noi vrerea Lui?!".

Chiar daca se afla departe de pamantul din care-si trag radacinile, romanii pastreaza traditiile.

SLUJBA DENIILOR. Comunitatea de romani ortodocsi din orasul neozeelandez Christchurch este asteptata pe tot parcursul Saptamanii Mari la un program special la biserica din Malvern. Slujba Invierii se va desfasura duminica, 23 aprilie, de la ora 23:00, iar in prima zi de Pasti sunt invitati sa participe si sa ia masa impreuna toti credinciosii romani.

Biserica "Maria Hilf" din orasul german Freiburg va fi in Saptamana Mare locul de intalnire a credinciosilor ortodocsi romani din localitate. Noaptea de Inviere va fi petrecuta de romani la lacasul de cult german. La Casa de Cultura Belgo-Romana Arthis se vor desfasura o expozitie de costume folclorice romanesti, un atelier de tesut si o prezentare de costume traditionale din sudul Romaniei.

La München, slujba Invierii va incepe cu ritualul impartirii luminii, urmat de o procesiune in jurul bisericii. Inalt Prea Sfintia Sa, dr. Serafim Joanta, Mitropolit pentru Germania, Europa Centrala si de Nord, marturisea ca "situatia speciala de diaspora in care traim in Occident impune ca misiunea noastra sa fie mai personala, adica sa se indrepte spre fiecare credincios".

INTALNIRI FESTIVE. In Elvetia, romanii vor putea asista, incepand cu data de 20 aprilie, la slujbele inchinate Sfintelor Sarbatori Pascale la Capela Bisericii "Sf. Katharina" din orasul elvetian Zürich. Duminica, 23 aprilie, in prima zi a Sfintelor Sarbatori, de la ora 12:00, se va tine Vecernia speciala sau a doua Inviere. In continuare, de la ora 13:00, este programat Praznicul Invierii Domnului sau Agapa.

Restaurantul romanesc "Perla" din Chicago ii asteapta in prima zi de Pasti pe romanii care locuiesc in aceasta metropola americana sa petreaca impreuna sarbatoarea Invierii Domnului. Aceasta intalnire festiva va avea loc duminica, 23 aprilie, la ora 12:30, organizatorii actiunii punand la dispozitia participantilor un meniu special pentru ziua respectiva.

MANIFESTARI LAICE. Romanii din capitala Portugaliei au sarbatorit mai devreme Invierea Domnului. Duminica, 19 martie, Arhiepiscopul Tomisului, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, a oficiat Sfanta Liturghie in Biserica "Intrarea Maicii Domnului in biserica" din Lisabona. Programul religios a fost menit sa ii apropie pe romanii ortodocsi din Lisabona de spi-ritualitatea romaneasca.

Chiar si in Olanda romanii ortodocsi sunt invitati in prima duminica din Postul Pastilor, la ora 9:30, la slujba Utreniei, urmata, de la ora 10:30, de Sfanta Liturghie.

Conationalii nostri din Toronto au avut parte, in preajma sarbatorilor de Pasti, de evenimente multiple. Biserica ortodoxa romana "Sfantul Gheorghe" din Toronto a organizat o serie de manifestari atat religioase, cat si laice, precum sfintirea bucatelor si a oualor rosii. Credinciosii sunt asteptati in dimineata zilei de Pasti la o Agapa frateasca.

ACASA. Ministerul italian al Muncii a emis o circulara prin care permite romanilor din Italia care asteapta sa-si reinnoiasca permisul de sedere sa se intoarca in tara pentru a petrece Sfintele Pasti. Acestia va trebui sa prezinte la punctul de trecere a frontierei o adeverinta care sa ateste depunerea cererii de reinnoire a permisului, adica celebrul cedolino. Actele necesare la granita sunt pasaportul sau un document de identitate echivalent, adeverinta privind depunerea cererii de reinnoire a permisului sau a cartii de sedere si copia documentului de sedere expirat.

BANCHET PASCAL
Sarbatoarea Pastilor de duminica, 23 aprilie, va constitui pentru romanii din Los Angeles, SUA, o buna ocazie de a se intalni la Biserica ortodoxa romana "Sfanta Treime" din localitate la traditionalul banchet pascal. Meniul banchetului va fi alcatuit din preparate romanesti, dintre care nu vor lipsi ouale rosii, drobul de miel, branzeturile, zarzavaturile, ciorba de miel, friptura de miel si de porc insotite de garnituri de legume, dar si tort si cafea. In program se spera sa fie inclusa si o parada a palariilor la care va trebui sa participe tineretul bisericii. Pretul unui bilet de intrare este de 35 de dolari pentru adulti, 10 dolari pentru tinerii cu varsta cuprinsa intre 11 si 18 ani, copiii mai mici de 10 ani intrand gratuit.

INVIERE IN ADELAIDE
Pentru a intampina Sfintele Pasti in spirit romanesc, membrii Asociatiei Comunitatii Romanesti din Australia de Sud au participat la 8 si 15 aprilie, in Sala bisericii baptiste romane din Adelaide, la doua sesiuni de incondeiat oua de Pasti. La aceste actiuni au participat peste 100 de romani, care, pe langa ornamentarea oualor pascale, au mai luat parte si la cateva activitati sportive, precum tenis de masa, rummy si table, dar si la un gratar. Copiii au reusit sa-i uimeasca pe cei prezenti cu talentul lor de a colora si decora oua din material sintetic puse la dispozitie de organizatori. Cele mai populare modele au fost obtinute din imprimarea de frunze si flori pe coaja de ou, dupa care oul a fost introdus in diverse culori, inclusiv cele naturale obtinute din coji de ceapa. Astfel, romanii si-au manifestat dorinta de a fi impreuna si a experimenta cateva din tehnicile mai moderne, care nu au necesitat un efort prea mare si nici oameni deosebit de talentati.

Minisatul Sfantul Andrei

Institutul Cultural Roman, prin Directia Romani din Afara Tarii, in colaborare cu Atelierul interactiv de creatie si spiritualitate romaneasca "Minisatul Sfantul Andrei", a organizat in perioada 16-22 aprilie, la Paris, o serie de evenimente premergatoare sarbatorilor pascale, destinate comunitatilor romanesti din Paris. Grupul de tineri promotori ai culturii traditionale romanesti a sustinut, pe langa atelierul interactiv de incondeiere a oualor de Pasti, o expozitie de costume populare romanesti, precum si un spectacol folcloric cu tematica pascala. Initiativa a vizat atat perpetuarea traditiilor si obiceiurilor traditionale in comunitatile romanesti din diaspora, cat si promovarea acestora in mediile culturale din statele Uniunii Europene. Atelierul de creatie si spiritualitate si-a propus sa contribuie la intregirea imaginii unui sat romanesc traditional. Refacerea unor scenarii folclorice, restituirea unor obiceiuri si traditii romanesti stravechi si, ulterior, elaborarea unor lucrari stiintifice fac parte din preocuparile atelierului de creatie de la Brasov.

Dor de casa

Ca in fiecare an, Restaurantul "The Britannia" din Londra ii asteapta pe conationalii nostri sa petreaca Noaptea de Inviere intr-un cadru romanesc. Evenimentul va fi gazduit de cunoscuta interpreta de muzica populara Maria Butaciu, care va incerca sa refaca atmosfera calda de acasa.

Pe forumul portalului romani in UK, conationalii nostri impartasesc emotiile Sfintei Sarbatori. "Pastrati traditia, vopsiti oua rosii, coaceti cozonaci, gatiti miel? Haideti sa impartasim idei pentru ce facem special de Paste", propune unul dintre romani. Raspunsul vine prompt: "Oua rosii, mers la biserica la Londra.." sau "...Carne de miel... mai ales daca e facut la cuptor sau asa cu usturoi verde, stropit cu niste vin si sa fie rumenit... imi ploua in gura" sau "Anul acesta ca niciodata nu stiu cum o sa fie Pastile. Cred ca o sa-l fac printre capsuni!". Dorul de Romania ii mistuie, cu toate acestea, pe cei aflati pe meleagurile britanice. Si chiar daca Sarbatoarea va fi petrecuta impreuna cu cei apropiati, sufletele lor au ramas acasa.

Gandul unui emigrant

Majoritatea romanilor din Spania se aduna la biserica. "Asta pentru ca in Sfanta Saptamana in biserica catolica au loc slujbe ortodoxe. In Valencia, foarte multi romani sunt de alta religie, mai precis penticostali sau adventisti, deci nu sarbatoresc Pastile. Mai mult, fiind emigranti, romanilor nu li se recunoaste religia. Ei au liber doar de Pastile catolic, nu si in cel ortodox", explica Sorin Amihalachioaie, reprezentantul comunitatii romanesti din Valencia-Spania. "Un gand bun pentru romanii de pretutindeni: Hristos a Inviat! Sa dea Domnul ca, o data cu integrarea in Uniunea Europeana, lucrurile sa se schimbe in bine si pentru noi, emigrantii romani."
×