x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dosarul Flota: Justitia in ceata

Dosarul Flota: Justitia in ceata

14 Dec 2004   •   00:00

Traian Basescu a fost ales duminica presedintele Romaniei. Optiunea romanilor pune insa Justitia intr-o situatie fara precedent: noul presedinte al tarii este si inculpat in dosarul "Flota". Asadar, ce se va intampla cu acest proces?


MIRUNA PASA

DECIZIE. Traian Basescu a declarat ieri, pentru BBC, ca se va prezenta in fata instantelor, daca va fi chemat, "ca orice alt cetatean" pentru ca "nimeni nu e mai presus de lege"
Traian Basescu a fost trimis in judecata pe 10 august 2004 sub acuzatiile de abuz in serviciu in forma calificata, fals intelectual si delapidare. Intre timp, el a devenit presedintele Romaniei si in aceasta calitate beneficiarul unei imunitati. Pentru prima data in istoria postrevolutionara, presedintele tarii are astfel doua calitati: cea de sef al statului, dar si cea de inculpat trimis in judecata. Ce se va intampla in aceste conditii cu dosarul "Flota" si ce va prima in aceasta situatie statutul de inculpat sau cel de presedinte? Aceasta este decizia pe care vor trebui sa o ia judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie la termenul de pe 26 ianuarie 2005.

CU LACUNE. Legea prevede aspecte aparent insuficiente pentru lamurirea situatiei. Potrivit Constitutiei, "presedintele se bucura de imunitate" si nu poate fi tras la raspundere pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, aspect care de altfel nu priveste dosarul in cauza. Tot legea suprema prevede ca presedintele tarii poate fi pus sub acuzatie pentru inalta tradare cu acordul a 2/3 din membrii Parlamentului, dar Traian Basescu nu este trimis in judecata pentru asa ceva. Prevederile par sa se opreasca insa aici. Constitutia nu prevede ce inseamna "imunitatea" si pana unde se intinde ea. Mai mult, Constitutia nu spune un cuvant despre alte infractiuni decat inalta tradare si nici despre soarta procesului in cazul in care faptele judecate au fost savarsite inainte de ocuparea functiei supreme in stat.

OPINII. Contradictorii sunt si opiniile specialistilor. Unii sustin ca judecata isi va urma cursul pentru ca legea suprema nu prevede o astfel de imunitate explicita a presedintelui tarii. Altii sustin ca numai inalta tradare ar putea duce presedintele la punerea sub acuzatie, deci pentru restul faptelor seful statului are imunitate. Numai ca Traian Basescu a fost deja pus sub acuzatie si trimis in judecata pentru fapte petrecute pe cand era ministru al Transporturilor si care nu au legatura cu tradarea.
ITALIA
In Italia, avocatii premierului Silvio Berlusconi castiga bani frumosi, intrucat prim-ministrul are numeroase procese. Acuzatiile, fie ele de corupere de magistrati, fals in acte contabile sau alte fapte de coruptie, dateaza din perioada in care Belusconi nu avea o functie care sa-i asigure imunitatea juridica. Recent, premierul a fost gasit nevinovat intr-un proces in care era acuzat ca a corupt mai multi magistrati, in anii ’80. Legea din Italia permite ca demnitari cu imunitate sa fie anchetati, trimisi in judecata si chiar condamnati. Imunitatea ii tine totusi la adapost de pedeapsa, pe durata mandatului. (Irina Cristea)
FRANTA
Presedintele francez Jacques Chirac a fost implicat intr-un caz de coruptie, deturnare de fonduri si spalare de bani pentru finantarea fostului sau partid. Schema a avut loc la Primaria din Paris, in perioada 1977-1995, cand Chirac era primar al Capitalei. Chemat in ancheta de Parchetul din Paris, Chirac a tinut sa dea asigurari ca nici prin cap nu-i trece sa se sustraga investigatiei, dar legea franceza nu permite anchetarea, punerea sub acuzare sau pronuntarea vreunui verdict impotriva primului om in stat. In schimb, apropiatii sai implicati in acest scandal nu au scapat nepedepsiti. (Ana Ilie)

×
Subiecte în articol: eveniment