x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Drama familiei unui sculptor american de origine poloneză, mort la Katin

Drama familiei unui sculptor american de origine poloneză, mort la Katin

de Anca Aldea    |    17 Apr 2010   •   00:00
Drama familiei unui sculptor american de origine poloneză, mort la Katin

Una dintre victimele accidentului aviatic de la Katin a fost scluptorul american de origine poloneză Vojciech Severin. Tragedia celor pe care i-a lăsat în urmă este de două ori mai dureroasă: în urmă cu 70 de ani, tatăl lui Vojciech a fost ucis, împreună cu alţi aproximativ 22.000 de polonezi, la ordinele lui Stalin.

Vojciech avea, în 1940, mai puţin de un an. Părintele său, Mieczislav, profesor şi ofiţer de infanterie în rezervă, şi-a văzut fiul o singură dată. O oră. La maternitatea din Tarnov (sud-vestul Poloniei). Era 1 septembrie 1939, prima zi a celui de-al doilea război mondial. Soţia lui Mieczislav intrase în travaliu în acea teribilă zi în care spitalul din oraş fusese deja bombardat. După o oră de fericire alături de familia sa, Mieczislav a fost trimis pe front. Câteva zile mai târziu a ajuns în închisoarea de la Kozielec (nordul Poloniei).

De aici i-a trimis o scrisoare soţiei sale în care o anunţa că va fi transferat într-un lagăr unde lui şi ofiţerilor polonezi li se promiseseră condiţii mai bune. A încheiat epistola spunând că este foarte fericit că are un băiat şi abia aşteaptă să revină acasă. Au fost ultimele gânduri transmise celor de-acasă. La sfârşitul primăverii anului 1940, a fost ucis la Katin, la ordinele lui Stalin, alături de alţi 21.856 de intelectuali polonezi ajunşi în lagărele controlate de sovietici. Soţia lui Mieczislav a aflat dintr-un ziar german că şi-a pierdut soţul însă a refuzat să creadă ani de zile. Ziarul descria o verighetă găsită într-o groapă comună la Katin. Pe inel era inscripţionat numele lui Mieczislav.

S-a înnoit pentru Katin
Trei decenii de la masacru, fiul familiei Severin, Vojciech, a fugit în Statele Unite, unde s-a şi stabilit şi a devenit cetăţean cu drepturi depline. La 10 aprilie 2010, Vojciech Severin îşi pierdea viaţa în acelaşi loc în care a sfârşit şi tatăl său. Soţia sa fusese invitată să ia parte la ceremonia de săptămâna trecută, însă a refuzat, copleşită fiind de durerea pe care soţul său a trăit-o toată viaţa din cauza părintelui pierdut.

 

Vojciech Severin îşi dorea din tot sufletul să participe la ceremonia pe care Lech Kaczinski urma să o organizeze, sâmbăta trecută, la Katin. Şi-a cumpărat un costum albastru marin, două cămăşi albe şi una mai închisă la culoare, pantofi noi şi mai multe perechi de şosete. Trebuia să arate impecabil şi, mai ales, "să nu se mototolească în avion", povesteşte soţia sa, Maria, pentru Wall Street Journal. "Era atât de încântat!".

Fecioara Maria şi bătrânul împuşcat în cap
Devenit cetăţean american în anii 1970, după ce îşi luase diploma în Arte Frumoase, la Cracovia, Vojciech Severin s-a stabilit la Chicago, unde a lucrat o bună bucată de timp într-un atelier auto în care picta maşini. În timpul liber încerca să atragă atenţia comunităţii sale înspre masacrul de la Katin din 1940, insistând asupra traumei moştenite de familiile victimelor. A organizat mai multe ceremonii în Chicago în memoria victimelor poloneze. Una dintre iniţiativele sale a fost construirea unui monument, în oraşul american Niles, dedicat asasinatului de la Katin. A muncit zece ani din greu pentru a strânge bani ca să facă rost de materia primă pentru ridicarea monumentului. A cioplit în piatră masivă statuia Fecioarei Maria, care, în loc de prunc, ţine în braţe un bătrân ofiţer cu ţeasta găurită de un glonte. Lech Kaczinski a vizitat personal oraşul Niles şi a avut numai cuvinte de admiraţie pentru monumentul lui Vojciech. I-a dat sculptorului şi o medalie şi l-a invitat la ceremonia din 10 aprilie. Vojciech şi soţia sa au zburat spre Polonia la începutul acestei luni. La Varşovia doar Vojciech s-a urcat în avionul prezidenţial cu destinaţia Katin.

×
Subiecte în articol: special