x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dramele romanilor revin acasa

Dramele romanilor revin acasa

16 Mar 2004   •   00:00

Povestile cutremuratoare ale victimelor atentatelor continua. Astazi, sunt repatriate trupurile neinsufletite ale romanilor morti in 11 martie la Madrid.

Vestile cutremuratoare nu contenesc sa vina de la Madrid. Numarul romanilor ucisi in atentate a ajuns la 11. Cinci confrati sunt dati disparuti, dar nimeni nu-i mai crede in viata. Un bilant ingrozitor, la care nici nu indraznim sa ne gandim.

Avea doar 18 ani si a ars de viu in "trenurile mortii". Alexandru Suciu din Blaj este cel mai tanar dintre romanii morti in atacurile de joi de la Madrid: Livia Bogdan din Reghin, Paula-Mihaela Sfetcu din Alexandria, Gabriela-Georgeta Dima din Valcea, Nicoleta Diac din Sabaoani, Alois Martinas tot din Sabaoani, Csaba Zsigovzki din Ludus, Mariana Negru din Cluj, Stefan Modol din Alba, Petrica Geneva si Ionut Popa din Teleorman. Romani pentru care destinul a fost tragic.

Alti sase romani erau dati disparuti. Este vorba despre Stefan Budai din Ludus, Anca Bodea din Oradea, Emilian Popescu din Buzau, Elena Ples din Calan, Tibor Budi din Brasov si Elena Patru din Ramnicu-Valcea. Ultima insa si-a anuntat familia ca este bine. In legatura cu ceilalti insa, sansele ca ei sa fie in viata sunt foarte mici. De altfel, ministrul-delegat Marian Sarbu a declarat pentru Mediafax: "Astazi (n.r. - ieri) este posibil sa se confirme si al 12-lea roman mort".

In spitalele din Madrid mai sunt internati 20 de romani, dintre care patru sunt in stare grava.
( LAVINIA TUDORAN )

Vinovati si pentru 11 septembrie

Cetateanul marocan Jamal Zougam, de 30 de ani, retinut de autoritatile spaniole in urma atentatelor din 11 martie, avea legaturi cu unul dintre cei care au pregatit atacurile din 11 septembrie in SUA, informeaza presa spaniola. Se pare ca Zougam nu era deloc strain de o celula spaniola a retelei Al-Qaeda. Este vorba despre o celula al carei lider, Baltasar Garzon, a fost condamnat de un tribunal spaniol pentru implicare in pregatirea atacurilor asupra turnurilor gemene din New York. (Irina Cristea)

Asistenta gratuita pentru raniti

Membrii Ordinului Asistentilor Medicali din Romania (OAMR) acorda gratuit ingrijire de specialitate romanilor raniti in atentatele din Spania, care revin in tara. Ei vor oferi asistenta la domiciliu ranitilor care nu necesita spitalizare. Victimele si familiile romanilor raniti in Spania pot solicita ingrijiri medicale la telefon 021-310.36.18.

Mortii, adusi azi acasa

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Iulian Popescu ne-a precizat ca ieri la pranz "11 romani erau declarati decedati in urma atentatelor de la Madrid din 11 martie a.c. Dintre romanii raniti aflati in spitalele madrilene, cel mai grav este Padureanu Sorin". Iulian Popescu a anuntat ca "azi, trupurile celor decedati vor fi aduse in tara". (Magda Marincovici)


"Te astept sa incepem o noua viata!"

Pentru familiile romanilor disparuti in crudele atentate de la Madrid, suferinta este cumplita. Rudele spera ca cei dragi lor sunt in viata, desi sansele sunt minime. Florin Ples si-a cautat cu disperare sotia, Elena, prin spitalele si morgile din Madrid. Nu a gasit-o. A reusit doar sa recupereze de la politie pasaportul Elenei si o iconita, ambele sfartecate de suflul exploziei. Acum Florin abia daca mai poate sa spere. Nu mai sunt nici macar spitale sau morgi unde sa mearga sa se intereseze de Elena.

Pana la venirea rezultatului testului ADN, impreuna cu trei frati ai sotiei, sta si se uita in permanenta la stiri, poate va afla ceva. Florin este casatorit cu Elena de cinci ani. Cu cateva zile inaintea atentatului, Elena implinise 33 de ani. Pentru ea, Florin are un mesaj tulburator: "Elena, te iubesc si te astept sa incepem o noua viata!"
ADELIN PETRISOR Antena 1 - corespondenta de la Madrid


Cea mai tanara victima e din Blaj

Cel mai tanar roman mort in atentatele din Spania este un baiat de 18 ani din Blaj. Alexandru Horatiu Suciu era plecat din tara de sase luni. Tanarul s-a aflat chiar in apropierea locului in care a fost detonata una dintre bombe si a fost identificat abia ieri, dupa efectuarea testelor ADN. Alexandru facea naveta cu trenul doar de trei zile, dupa ce inainte a lucrat mai multe luni in Valencia. La Blaj mai avea o sora si o verisoara.

"A terminat o scoala de meserii, fiind dintr-o familie saraca. A ramas fara tata, a trebuit sa isi ieie lumea in cap, sa plece. O plecat mama-sa si dupa aia l-o dus si pe el. Era un baiat harnic. Ii placeau masinile, foarte mult iiplaceau masinile", ne-a spus Gabriel Tarko, vecin al victimei. Prietenilor din copilarie, cu care vorbea la telefon, le spunea ca nu ii place in Spania si vrea sa se intoarca sa isi renoveze casa parinteasca si sa deschida un atelier auto, cum a vazut el in strainatate.

Alexandru va fi adus miercuri la Blaj si va fi inmormintat alaturi de tatal si bunicul sau. (Lucian Dobrater)


Elena a scapat din trenul mortii, dar a fost "ucisa" la televizor

Desi vorbisera cu ea la telefon sambata seara, parintii Elenei Patru, de 26 ani, din Ramnicu-Valcea, au aflat de la televizor ca fata lor a murit in atentatul din Madrid. Innebuniti de groaza, oamenii au sunat din nou in Spania, pentru a vedea totusi ce se intampla. Nici pana ieri telefoanele de condoleante de la rude si prieteni nu se sfarsisera. Pana la urma, au reusit sa stea de vorba cu fiica lor. Elena le-a spus ca este bine si i-a sfatuit sa stea linistiti. Era vorba de o stire neconfirmata de consulatul roman din Madrid si care fusese preluata de un post romanesc de televiziune.

Este menajera in Spania

Elena Patru a plecat in Spania pe 7 septembrie 2003, la o sora a mamei sale. Dupa o luna, ea si-a gasit de lucru ca menajera la o familie din Madrid.

In prezent castiga 600 de euro, din care reuseste sa trimita si familiei din cand in cand.

A pierdut trenul mortii

Elena locuieste chiar langa Gara Atocha, locul in care au explodat trenurile. In dimineata zilei de 11 martie, femeia trebuia sa plece la munca chiar cu unul dintre trenurile mortii. A intarziat insa si a pierdut trenul care ar fi dus-o la moarte. Prietena ei cea mai buna a avut un noroc asemanator. Reusise sa urce intr-un tren care a plecat inaintea celor aruncate in aer.

In acea zi, familia a dat-o disparuta la consulat. Desi au sunat-o ore in sir pe telefonul mobil, nu au dat de ea. Deabia sambata seara reusesc sa stea de vorba si sa afle ca totul e in regula. "Cand am vazut la televizor nenorocirea, am crezut ca e si ea in tren. Cei de la consulat i-au cerut surorii mele o perie de par de-a Elenei, pentru a o identifica. A fost oribil", spune mama fetei.

Cosmarul nu s-a terminat

Duminica, una dintre televiziunile centrale nu mai contenea sa dea stirea cu moartea fetei.

"Sunt suparata pe cei de la televiziune. Nu stiu inca daca iivoi da in judecata", mai spune femeia, uitandu-se peste pozele cu fiica sa. Ea a declarat ca nu-si doreste decat ca fiica ei sa vina mai repede acasa. Elena spune insa ca nu are de ce sa se intoarca in saracie.
( OCTAVIAN HERTA )


Reculegere ratata

Autoritatile din unele judete au ratat momentul de reculegere prevazut sa se desfasoare ieri in toata tara. Motivul: momentul a fost devansat cu o ora, pentru a ne sincroniza cu ora Spaniei. Autoritatile locale sustin insa ca modificarea nu a fost anuntata in teritoriu.

DOLJ. Oficialii doljeni au tinut momentul de reculegere la ora 14, nu 13, asa cum a facut o mare parte a tarii. Prefectul de Dolj, Ion Calin, a lasat sa se inteleaga ca de vina ar fi oficialii de la Capitala, care au schimbat ora in ultimul moment, dar "uitara" sa mai anunte si in teritoriu. "Mai important este gestul decat sincronizarea!", a concluzionat Calin.

IASI. Nici in judetul moldav autoritatile nu stiau prea bine cand are loc momentul de reculegere. La ora 14, toti functionarii Prefecturii au intrerupt lucrul si s-au strans la etajul intai al cladirii. Presedintele Consiliului Judetean, Lucian Flaiser, a cerut participantilor la conferinta regionala SAPARD sa intrerupa seminarul pentru trei minute.

BUCURESTI. Momentul de reculegere i-a prins pe pedistii care isi lansau candidatii la alegerile locale pe picior gresit. Erau pregatiti pentru ora 14, nu 13, asa ca linistea a cazut dupa o zbantuiala strasnica pe muzica lui Liviu Vasilica. La Senat, alesii au tinut la timp momentul de reculegere, chiar daca si ei stiau ca trebuie sa aiba loc la ora 14:00. (Mirela Cimpoi, Cristian Vasilcoiu, Oana Stancu)

×
Subiecte în articol: eveniment Spania madrid elena