x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fiii lui Kuklinski, morti in accidente stranii

Fiii lui Kuklinski, morti in accidente stranii

20 Ian 2005   •   00:00

SPECIAL/DOCUMENT
Colonelului Ryszard Kuklinski, ofiterul polonez care a spionat Tratatul de la Varsovia timp de 11 ani pentru CIA, i-au murit copiii. FBI nu a reusit nici macar identificarea corpurilor lor. Incepand cu 27 octombrie 1992, prestigiosul ziar american Washington Post publica in paginile sale articole despre ofiterul polonez Kuklinski. In baza datelor obtinute de la Pentagon, CIA si de la Departamentul de Stat, ziarul a prezentat documentat rolul istoric al colonelului Kuklinski in lupta impotriva comunismului.
MIHAIU MARGARIT

LUPTATORUL. Colonelul Ryszard Kuklinski s-a considerat tot timpul in slujba natiunii poloneze
Ziarul a calculat ca, in perioada 1972-1981, acesta a transmis organelor de specialitate americane aproximativ 35.000 de file de documente strict secrete, de provenienta sovietica, de importanta strategica si tactica deosebita. Despre acest numar, Kuklinski personal nu a avut cunostinta, nefiind interesat si neavand posibilitatea sa faca un asemenea calcul.

APARITIA. La 15 august 1993, cu prilejul aniversarii "Minune peste Vistula" si a victoriei Armatei Polone asupra Armatei Rosii, colonelul Kuklinski, pentru prima data, apare in public la "intalnirea cu Polonia in Chicago", la Uniunea Cluburilor Poloneze. Desi discutiile despre reabilitarea lui Kuklinski se inmultesc, Guvernul premierei Hana Suchocka nu a permis, in august-septembrie 1993 efectuarea unei vizite a acestuia in Polonia. Astfel, au intervenit personal, printre altii, vicepremierul Goryszewski, precum si procurorul general Piatkowski care au dispus arestarea lui Kuklinski la aeroportul international Okecie - Varsovia. In pofida unei asemenea atitudini, la 17 septembrie 1993, cand ultimile unitati ale Armatei sovietice dislocate in Polonia parasesc teritoriul acestei tari, dupa 49 de ani de ocupatie, data care coincidea cu marcarea agresiunii URSS asupra Poloniei, o delegatie a juristilor politici, pe timpul activitatilor oficiale de stat, din imputernicirea si in numele colonelului Ryszard Kuklinski, depune o coroana de flori la Mormantul Soldatului Necunoscut din Varsovia. Panglica coroanei avea inscrisul: "Jertfa a imperiului raului - colonelul Kuklinski". In delegatie se mentioneaza prezenta unor personalitati politice poloneze marcante cum ar fi J. Parys, anterior, pentru o perioada scurta, ministru al Apararii, precum si av. J. Kaczynski. De asemenea, si alte personalitati marcante straine intreprind demersuri in problema Kuklinski. Astfel, generalul John Shalikashvili - presedinte al Comitetului Intrunit al sefilor Statelor Majore ale Fortelor Armate ale SUA, precum si fostul ambasador american la Varsovia - Richard Davies se adreseaza direct premierului Waldemar Pawlak, presedintelui Lech Walesa si sefului S.M.G. - general Wilecki neprimind nici un raspuns. In contextul luarilor de pozitie in sprijinul lui Kuklinski, cu un mare ecou s-a perceput scrisoarea deschisa, considerata celebra, a marelui poet polonez Zbigniew Herbert, adresata presedintelui Walesa la 06.12.1994, care a ramas si ea fara raspuns.

"PROBLEME NECUNOSCUTE". Anul 1994 debuteaza pentru Kuklinski cu o drama de neimaginat. La 1 ianuarie dispare fiul cel mic al lui Kulinski intr-un accident de masina, iar dupa cateva luni mai tarziu, fiul cel mare, intr-o barca, in valurile marii. Szaniawski afirma ca FBI niciodata nu a dat nici cea mai mica explicatie disparitiei fratilor Kuklinski (nu s-a reusit identificarea corpurilor lor), iar apelurile facute chiar si la KGB s-au soldat cu acelasi raspuns, "probleme necunoscute". In fata unor atitudini consecvente si ferme ale societatii civile poloneze si ale unor personalitati straine, autoritatile poloneze nu puteau la nesfarsit sa taca. Astfel, la 25 mai 1995, ca urmare a unei verificari extraordinare, primul presedinte al Tribunalului Suprem, Camera Militara a Tribunalului Suprem (cinci ofiteri judecatori - reprezentanti ai trupelor de uscat, aviatiei si marinei militare) anuleaza sentinta de condamnare la moarte a lui Kuklinski, data in 1984, ii inapoiaza gradul de colonel al Armatei Republicii Polone si dispune redarea bunurilor confiscate. Cu toate acestea, la 30 august 1995, procurorul Gorzkiewicz de la Procuratura Regiunii Militare Varsovia dispune reluarea urmaririi penale a colonelului Kuklinski, potrivit art.122 cod penal, incadrandu-l la "…tradare si activitate impotriva intereselor statului R.P. Polone". Gorzkiewicz sustine ordinul de arestare dat de catre puterea starii de razboi si mandatul de aducere pentru Kuklinski din 1981. Ca urmare, in pofida deciziei Tribunalului Suprem, din mai 1995, seful Procuraturii Militare, in intelegere cu procurorul general, Jerzy Jaskiernia, refuza restituirea averii familiei Kuklinski, confiscate nelegitim. Departamenrul Apararii Statului, in septembrie 1995, incepe o noua ancheta impotriva lui Kuklinski. Astfel, sub supravegherea generalului Czempinski, generalii Zacharski, Libera si Fafara, personal, instrumenteaza dosarul. Insa, sustinerea lui Kuklinski continua.

REVENDICARILE. In mai 1996, purtatorul de cuvant al Asociatiei Drepturilor Cetatenesti, profesorul Tadeusz Zielinski, revendica restituirea bunurilor familiei Kuklinski, confiscate ilegal. Apoi, in luna urmatoare, Asociatia Elvetienilor Polonezi ii inmaneaza colonelului Kuklinski sabia de onoare "pentru apararea Poloniei si a Europei impotriva comunismului in perioada Razboiului Rece". Incurajata de manifestarile externe de sustinere a lui Kuklinski, de fermitatea profesorului Zielinski, presa poloneza devine intransigenta fata de inconsecventa organelor de justitie care, in final, il determina pe procurorul general, Leczek Kukicki, sa recunoasca, la 22 noiembrie, dreptul lui Kuklinski asupra bunurilor confiscate. Si de data aceasta apar obstructii, Guvernul Cimoszewicz si Camera Trezoreriei saboteaza decizia, refuzand restituirea bunurilor lui Kuklinski si ale familiei sale. Manifestarile de simpatie la adresa lui Kuklinski nu sunt descurajate. La 7 mai 1997, Consiliul Local al Krakowiei ii confera lui Kuklinski titlul de "cetatean de onoare pentru remarcabile servicii in lupta pentru independenta Poloniei". Consilierii Uniiunii Stangii Democrate (partid de guvernamant) s-au abtinut de la vot. Totodata, Consiliul local Krakowia adreseaza si o scrisoare deschisa premierului Cimoszewicz, ministrului Justitiei - Kubicki si sefului Procuraturii Militare - general Michalowski, iar purtatorul de cuvant al Asociatiei Drepturilor Cetatenesti - profesorul Zielinski si seful procuraturii Regiunii Militare Krakowia - colonelul Krysicki cer totodata anularea urmaririi penale impotriva colonelului Kuklinski. In loc de raspuns la aceste demersuri, procurorul colonel Gorzkiewicz sustine ancheta.

"OCHII" CIA. Ryszard Kuklinski l-a vegheat din umbra pe conducatorul Poloniei comuniste, generalul Wojciech Jaruzelski

CEREREA. Un eveniment important pentru Polonia anilor nouazeci, de importanta istorica, constituie integrarea acestei tari in NATO. Cu acest prilej, la 10 iulie 1997, la Varsovia au sosit in vizita oficiala presedintele american Bill Clinton, secretarul de stat Madeleine Allbright si generalul Shalikashvili - presedintele Comitetului intrunit al sefilor Statelor Majore al SUA. In timpul discutiilor confidentiale, acestia au cerut de la politicienii Uniunii Stangii Democrate aflata la guvernare deplina reabilitare a lui Kuklinski, considerandu-l ca primul ofiter al Armatei Polone in NATO. Discutii decisive in problema lui Kuklinski au avut loc si intre cei doi presedinti - Clinton si Kwasniewski. Si Congresul Americanilor Polonezi din 23 august 1997, intr-un apel special cere achitarea, ca fiind nevinovat, si reabilitarea lui Kuklinski. Ca rezultat al tuturor pozitiilor favorabile exprimate public de catre societatea civila poloneza si, asa cum am vazut, de catre personalitati importante ai comunitatii internationale, la 2 septembrie 1997, a sosit la Washington procurorul militar polonez, maiorul Bogdan Wlodarczyk, care anunta anularea procedurii de urmarire penala impotriva lui Kuklinski, precum si a acuzatiei ce i s-a adus ca urmare a legii martiale. Se mentioneaza ca, la rugamintea lui Kuklinski, decizia a ramas secreta pentru scurt timp, de teama acestuia de a nu fi folosita in campania electorala - alegeri pentru Seimul polonez ce urmau sa aiba loc peste aproximativ doua saptamani. Asadar, la 22 septembrie 1997, in ziua aniversarii proclamarii victoriei Actiunii Electorale a Solidaritatii in alegerile generale, seful Procuraturii Militare transmite un comunicat oficial prin care anunta nevinovatia colonelului Kuklinski, de fapt reabilitarea totala a lui. Pe de alta parte, presedintele Kwasniewski, la 22 septembrie la Gdynia, la o adunare cu generalii polonezi, anunta reabilitarea lui Kuklinski.

SIMPATIE. Manifestarile de simpatie pentru Kuklinski devin mai consistente. La 11 noiembrie 1997, in ziua formarii Guvernului premierului Jerzy Buzka, autoritatile locale ale Cracoviei au stabilit cu Ryszard Kuklinski ca vizita acestuia la Cracovia sa aiba loc la 13 decembrie, in scopul primirii, personal, a diplomei de cetatean de onoare al orasului. El a mai fost invitat de catre organizatia Regiunii Slask a Solidaritatii, Consiliul Local Gdansk, Gdynia, arhiepiscopul Josef Zycinski, autoritatile locale Zakopane, revista Saptamanalul Solidaritatea, precum si de premierul Jerzy Buzka si de maresalul Senatului, profesorul Alicja Grzeskowiak. De asemenea, Comisia Nationala a Uniunii Nationale a Sindicatelor Libere "Solidaritatea" il invita pe Kuklinski ca oaspete de onoare la Congresul de la Poznan. Totodata, Comisia solicita autoritatilor de stat abilitate ale Poloniei sa-i acorde gradul de general si cele mai inalte distinctii militare "pentru participarea istorica si fara precedent la lupta pentru redobandirea independentei Poloniei". Totusi, "ca urmare a unor sugestii si constrangeri in legatura cu securitatea sa, venite atat din partea unor polonezi, cat si a unor americani, de a nu veni la activitatile ce evocau starea de razboi, colonelul Kuklinski anuleaza vizitele stabilite in Polonia", (nota Szaniawski). De fapt, aceasta teama i-a dominat pe Kuklinski si apropiatii sai, fapt ce a determinat masuri de maxima siguranta pe timpul primelor sale vizite in Polonia. Acest lucru se observa si in fotografiile redate in cartea lui Szaniawski, unde paza de corp a lui Kuklinski poarta la vedere, in scop de descurajare, pistoale automate.

REABILITAREA. La 28 februarie 1998, la a 252-a aniversare a nasterii lui Tadeusz Kosciuszki, la ceremonia de la Ambasada Poloniei din Washington, colonelul Kuklinski primeste pasaport polonez cu vultur si coroana, inmanat de ambasadorul J. Kozminski. Apoi, la 13 martie, la Chicago a avut loc un banchet dat de Congresul Poloniei Americane, sub deviza "Polonia si NATO". Presedintele Comisiei Nationale a Uniunii Nationale a Sindicatelor Libere "Solidaritatea", Marian Krzaklewski, ii inmaneaza invitatia de a vizita Polonia. La 21 martie 1998 are loc un eveniment deosebit. Liderul Uniunii Stangii Democrate, Leszek Miller, se intalneste cu colonelul Kuklinski la Washington. La intoarcerea sa in Polonia recunoaste public serviciile istorice ale lui Kuklinski pentru integrarea Poloniei in NATO. Este pentru prima data cand o asemenea recunoastere vine din partea Stangii democrate, dar acest gest este facut nu intamplator de catre Miller. Acesta a actionat si in anii 1995-1997, discret dar eficient, in problema lui Kuklinski, in ciuda opozitiei majoritatii partidului sau. Adevaratul sfarsit al Razboiului Rece. Astfel numeste Szaniawski perioada care incepe in Polonia, atunci cand intreaga societate civila si lumea politica traiesc satisfactia reabilitarii, de drept si de fapt, a colonelului Kuklinski si cand cu totii au posibilitatea sa-si manifeste deschis simpatia si sa-i adreseze personal onorurile in patria sa. Iata mai jos cronologia celor mai semnificative asemenea momente sesizate de Szaniawski:

DOCUMENT. Cartea lui Jozef Szaniawski „Misiune solitar`, colonelul Kuklinski [i r`zboiul rece", ap`rut` la Editura Ex Libris - Galeria C`r]ii Poloneze, Var[ovia - Chicago, 2003 este una foarte important` pentru studiul comunismului

27 aprilie - 7 mai. Are loc intoarcerea triumfala a colonelului Kuklinski in Patrie, la invitatia Guvernului Republicii Polone si a Comisiei Nationale a Solidaritatii.
  • cardinalul Macharski celebreaza o "masa sfanta speciala de bun venit, in palatul de la Cracovia, dedicata ultimului soldat polonez ratacitor";
  • premierul Jerzy Buzek inmaneaza lui Kuklinski sabia de onoare de ofiter, pentru merite in apararea Poloniei "Primului Ofiter al Armatei Polone in NATO";
  • Consiliul Local Krakowia, intr-o sesiune speciala la Primarie, acorda colonelului titlul de "Cetatean de Onoare al Krakowiei";
  • Consiliul Local Gdansk, intr-o sesiune speciala la Palatul Artus, acorda lui Kuklinski titlul de "Cetatean de Onoare al Gdanskului";
  • Consiliul Local Zakopane, intr-o sesiune speciala, acorda colonelului titlul "Muntean de Onoare";
  • la Colegiul Maius a Universitatii Jagiellone, senatul acesteia si autoguvernarea studentilor inmaneaza lui Kuklinski diploma "De straja pentru apararea Patriei";
  • colonelul Kuklinski dezveleste in Piata Palatului din Varsovia monumentul Katyn, ridicat in memoria acelor ofiteri ai Armatei Poloneze ucisi in Uniunea Sovietica (monumentul a fost fondat de Kuklinski si Polonia la Chicago);
  • colonelul Kuklinski tine un discurs in fata deputatilor si senatorilor in Seimul Republicii Polone;
  • la Ministerul Afacerilor Externe are loc sesiunea politologilor pe tema Tratatului de la Varsovia si NATO, cu participarea a trei sefi succesivi ai MAE. Profesorul Brzezinski dezvaluie detaliile misiunii istorice a colonelului Kuklinski in perioada Razboiului Rece;
  • personalul minei Wujek din Katowice acorda lui Kuklinski titlul "Miner de Onoare" si organizeaza o intalnire cu familiile minerilor pieriti in mina;
  • "Anti-Jalta" - expunere a colonelului Kuklinski la Palatul Regal.

    30 aprilie 1998. Pe timpul vizitei colonelului in Patrie, Senatul Statelor Unite adopta decizia de ratificare a primirii Poloniei in NATO. Se mentioneaza ca Ryszard Kuklinski a creat lobby pentru acesta in randul senatorilor americani.

    12 martie 1999. Polonia se reintoarce in Occident: Colonelul Kuklinski este oaspete de onoare la festivitatile jubileului celei de-a 50-a aniversari a NATO, care au avut loc in SUA. Pe timpul festivitatilor, in prezenta ministrilor Afacerilor Externe ai tuturor statelor membre ale Aliantei, secretarul de stat al SUA, doamna Madeleine Allbright, anunta oficial integrarea Poloniei, Cehiei si Ungariei in Alianta Tratatului Atlanticului de Nord.

    15 noiembrie 1999. Biblioteca presedintelui Bush de la College Station din Texas: La invitatia fostului presedinte al SUA (in anii ’70, sef al CIA) - George Bush si a sefului CIA in functie la aceasta data - George Tenet, colonelul Kuklinski este oaspete de onoare la jubileul Agentiei Centrale de Informatii a Statelor Unite ale Americii.

    11 noiembrie 2001. Festivitate la Chicago cu ocazia zilei "Sfanta Independenta a Poloniei": reprezentantii americanilor-polonezi inmaneaza colonelului Kuklinski o replica a scutului "capeteniei incoronate a Sf. Zolkiewski" - cuceritorul Moscovei.

    14 noiembrie 2001. La Chicago, la o intalnire cu caracter istoric in memoria celor condamnati in lupta cu comunismul sovietic, sosesc: colonelul Kuklinski, Viktor Suvorov (ofiter al Informatiilor Militare Sovietice, diplomat si rezident in Elvetia din 1976, incepe colaborarea cu serviciile de informatii britanice si din 1978 trece complet de partea NATO, condamnat la moarte in contumacie de autoritatile sovietice), Vladimir Bukovski (celebru anticomunist rus, emigrat in Occident).

    12 ianuarie 2002. Dupa intalnirea de la Casa Alba cu presedintele SUA - G.W. Bush si la Langley cu seful CIA - G. Tenet, premierul polonez Leszek Miller se intalneste cu colonelul Kuklinski la ambasada Poloniei din Washington.

    15 martie 2002. Consulatul General al Republicii Polone din New York: la a treia aniversare a integrarii Poloniei in NATO Kuklinski se intalneste cu Patria - premierul Leszek Miller desemneaza un trimis special pentru aceasta intalnire.

    11 iulie 2002. Ministrul Zbigniew Siemiatkowski, seful nou create Agentii de Informatii a Republicii Polone, la prima conferinta de presa il numeste pe Kuklinski, pentru realizarile deosebite in domeniu, ca "Primul ostas al Armatei Polone in NATO".

    26 august 2002. Leszek Miller se intalneste pentru a treia oara cu colonelul Kuklinski, de aceasta data la Varsovia, in Cancelaria Presedintelui Consiliului de Ministri.

    ADVERSARII. Colonelul Kuklinski a fost tradator sau patriot? Cum era si firesc, cel mai mare adversar al lui Kuklinski a fost generalul Jaruzelski, care, dupa 1990, in interviuri si in special in memoriile sale, isi atribuie marele merit de a salva Polonia de la o posibila invazie sovietica, considerand ca legea martiala a fost cea mai buna solutie. Kuklinski a declarat insa permanent ca in Polonia a existat o reala sansa de a se evita atat legea martiala, cat si interventia sovietica. El a afirmat ca Jaruzelski impreuna cu Stanislaw Kania (n.r. secretar general al PMUP inaintea lui Jaruzelski) au avut posibilitatea de a demonstra demnitate si o mare putere daca ar fi aderat cu onestitate la intelegeri sociale, in schimbul articularii cu Moscova. Iar in ceea ce-l priveste, atunci cand recunoaste public despre asocierea sa cu CIA, in 1992, afirma ca "…la inceput, m-am intrebat daca am dreptul moral sa furnizez secrete militare la CIA. Eu eram polonez. Am inteles ca Polonia poate fi libera si ca numai SUA erau statul care putea sprijini lupta pentru libertate a Poloniei". Asadar, el a considerat colaborarea cu serviciile de informatii americane ca o forma a luptei de rezistenta care nu are nimic comun cu gratierea. In cateva ocazii, el s-a referit chiar si la un grup de ofiteri pro-occidentali care doreau sa ia contact sub orice forma cu Vestul. Ei erau pregatiti sa saboteze masina de razboi sovietica intr-un eventual conflict al TV cu NATO.

    Dar disputa dintre Jaruzelski si Kuklinski privind situatia din Polonia in anii 1980-1981 si rolul primului in introducerea starii de razboi si oprimarea populatiei a ajutat opinia publica sa inteleaga mai bine evenimentele din acea perioada, generand intrebarea: Kuklinski - tradator sau patriot?

    Dr. Benjamin B. Fischer - istoric, analist la Centrul de Studii a Informatiilor pe langa Agentia Centrala de Informatii din Washington, specializat in istoria serviciilor de informatii ale fostelor URSS si celorlalte state socialiste din estul Europei, se ocupa si el de problema colonelului Kuklinski. In publicatia Studii de Informatii, nr. 9/2000, din articolul aparut sub titlul "Defaimarea si reabilitarea lui Kuklinski", atrage atentia asupra acelora care sunt adversari ai colonelului polonez: "…Fosta conducere comunista si cativa generali din acea epoca au blocat adevarul despre Kuklinski. Ei erau de fapt ofiteri sovietici in uniforme poloneze". Fischer se refera in primul rand la generalul Jaruzelski si apropiatii lui, incluzandu-i intre acestia din urma si pe cei care, dupa 1990, au mai ramas in Justitie sau chiar pe politicienii din stanga esicherului politic, cu reflexe comuniste, la putere dupa prima guvernare democrata a lui Mazowiecki.

    OFITER NATO
    "Un eveniment important pentru Polonia anilor ’90, constituie integrarea acestei tari in NATO. Cu acest prilej, la 10 iulie 1997, la Varsovia au sosit in vizita oficiala presedintele american - Bill Clinton, secretarul de stat - Madeleine Albright si generalul Shalikashvili - presedintele Comitetului Intrunit al sefilor Statelor Majore al SUA. Pe timpul discutiilor confidentiale, acestia au cerut, de la politicienii Uniunii Stangii Democrate deplina reabilitare a lui Kuklinski, considerandu-l ca primul ofiter al Armatei Polone in NATO. Discutii decisive in problema lui Kuklinski au avut loc si intre presedintii Clinton si Kwasniewski"
    Mihaiu Margarit - General de brigada in rezerva, fost sef al Directiei Informatii Militare

    REZISTENTA
    "Colonelul Kuklinski a fost tradator sau patriot? Cum era si firesc, cel mai mare adversar al lui Kuklinski a fost generalul Jaruzelski care, dupa 1990, in interviuri si in special in memoriile sale isi atribuie marele merit de a salva Polonia de la o posibila invazie sovietica, considerand ca legea martiala a fost cea mai buna solutie. Kuklinski a declarat insa permanent ca in Polonia a existat o reala sansa de a se evita atat legea martiala, cat si interventia sovietica. In ceea ce-l priveste, atunci cand recunoaste public despre asocierea sa cu CIA, in 1992, afirma ca "… la inceput, m-am intrebat daca am dreptul moral sa furnizez secrete militare la CIA. Eu eram polonez. Am inteles ca Polonia poate fi libera si ca numai SUA erau statul care putea sprijini lupta pentru libertate a Poloniei". Asadar, el a considerat colaborarea cu serviciile americane ca o forma a luptei de rezistenta"
    Mihaiu Margarit - General de brigada in rezerva, fost sef al Directiei Informatii Militare

    Nu ratati!
    Cititi in numerele viitoare despre cum s-a produs reabilitarea colonelului Kuklinski in Polonia.
  • ×