x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Floriile

Floriile

22 Apr 2005   •   00:00

Maine este Sarbatoarea Floriilor. Dedicam aceasta editie speciala celor peste 900.000 de romani cu nume de flori si celor al caror patron spiritual este Sfantul Gheorghe, praznuit astazi.

  • de ROXANA ROSETI
  • SARBATOAREA FLORIILOR
  • TRIUMFUL
    "Si cei mai multi din multime isi asterneau hainele pe cale (...). Si intrand El in Ierusalim, toata cetatea s-a cutremurat zicand: Cine este Acesta? Iar multimile raspundeau este Iisus, proorocul din Nazaretul Galileii"
    Matei 21, 7-11
    ICOANA. Intrarea in Ierusalim, sfarsitul secolului al XVII-lea
    Intrarea triumfala a Domnului in Ierusalim, inainte de Patimile si Invierea Sa. Duminica Floriilor. Unicul moment din viata pamanteasca a lui Iisus in care a acceptat sa fie aclamat ca Imparat.

    Si-a pregatit singur intrarea, conform profetiilor Vechiului Testament, pentru a fi recunoscut, dupa Lege, ca este Mesia, Mantuitorul lumii. Locuitorii Ierusalimului au iesit inaintea Sa cu mare evlavie. Dar nu cu aceeasi evlavie l-au primit arhiereii, fariseii si carturarii, ce erau deja bantuiti de pacatul uciderii Lui: "Ce facem, pentru ca Omul acesta face multe minuni? Daca-L lasam asa, toti vor crede in El si vor veni romanii si ne vor lua si tara, si neamul" (Ioan 11, 47-48). Oamenii, simtind ca insusi Dumnezeu a venit in lume, pentru a aduce mantuirea ei, L-au intampinat cu ramuri de finic si de maslin. Iar cei ce mergeau inainte si cei ce veneau pe urma strigau: "Osana! Bine este cuvantat Cel ce vine intru numele Domnului!".

    Traditia noastra populara atribuie salciei gestul de smerita aplecare in fata Mantuitorului. In popor exista credinta ca Maica Domnului a binecuvantat salcia dupa ce aceasta, transformata in punte, a ajutat-o sa treaca apa unui rau. Maria, vrand sa-l vada pe Hristos rastignit, a avut in cale o apa. S-a rugat de toate buruienile sa o treaca, dar nici una n-a voit. Numai salcia a intins o craca si a trecut-o dincolo. Maica Domnului a binecuvantat-o, pentru a o sluji preotii si a se incinge oamenii cu ea - sa nu-i doara mijlocul la seceratul graului. Denumirea populara a sarbatorii vine de la zeita romana a florilor, Flora, peste care crestinii au suprapus sarbatoarea Intrarii Domnului in Ierusalim. Despre sufletul florilor se vorbeste doar in povesti si in credintele populare. Dumnezeirea poate exista si in flori, ca si in oameni. Numai ca, uneori, oamenii ignora dumnezeirea. Florile o accepta si o implinesc prin rugaciune de petala.

    Nu intamplator se spune ca, atunci cand aduna flori si ierburi de leac, culegatorii cer iertare ca le curma viata. Probabil, inima culegatorului se transforma in "vechi iatac ce geme de vestezi trandafiri", vorba lui Baudelaire.

    De Florii sunt sarbatoriti toti cei care la botez au primit nume de flori. Asa ca Florine, Floareo, Viorele, Narciso, Margareto, Violeto si toti cei care mai aveti nume suav, la multi ani! La multi ani si lui Gheorghe, Gherghinei si tuturor celor cu Ghe sau Ge - ca doar astazi il sarbatorim pe Sfantul Gheorghe.

    Sa va fie viata aidoma frumusetii florilor, iar salcia sfintita sa va binecuvanteze clipa!

    PESTE 1.300.000 DE NUME DE FLORI
    945.848 de romani cu prenume de flori (Narcis, Narcisa, Camelia, Margareta, Lacramioara, Zambila, Violeta, Viorica, Viorel, Crina, Delia, Ghiocel) si 396.145 de Florini si de Florine sunt sarbatoriti duminica, de Florii, potrivit informatiilor oferite de Ministerul Administratiei si Internelor - Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor.
    De asemenea, conform aceleiasi surse, astazi, de Sfantul Gheorghe, vor primi urari de bine 643.338 de Gheorghe si 286.833 de George, Georgeta si Georgel.
    ×
    Subiecte în articol: special