x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Globetrotter Băsescu

Globetrotter Băsescu

de Oana Stancu Zamfir    |    20 Mai 2007   •   00:00
Globetrotter Băsescu
Sursa foto: KARINA KNAPEK/

In ciuda increderii pe care o afişa zilele trecute in privinţa rezultatului votului, Traian Băsescu nu a avut linişte.

In ciuda increderii pe care o afişa zilele trecute in privinţa rezultatului votului, Traian Băsescu nu a avut linişte.



Anunţase că va vota la 10:00, a sosit la Colegiul "A.D. Xenopol" la 9:25. Cum nu şi-a făcut mutaţia in buletin după ocuparea reşedinţei oficiale din Primăverii - poate şi pentru a nu se intălni la vot cu Ion Iliescu, Geoană şi Năstase, a preferat să işi exercite votul la doi paşi de casa din Strada Ştefan Mihăileanu, pe care şi-a acordat-o pe cănd era primar. Maşini oficiale, cu poliţie inainte, un aplaudac spontan ieşit inainte-i, luănd faţa cătorva doamne in etate, dotate cu aparate de fotografiat. "Oameni buni, speriaţi alegătorii", se adresează Băsescu, "tandru", ziariştilor. Ce-i drept, imbulzeala de camere, jurnalişti şi alegători produce niscaiva daune pantofilor şi, mai sus, coastelor impunse cu umbrela, cotul, ce se nimereşte. In sala de vot, mulţimea il separă pe preşedinte de soţie şi de cele două fiice, pe care imediat după vot le caută ingrijorat. "Soţia unde este, a ieşit, a reuşit să iasă? Staţi! Mai am un membru al familiei rămas aici. Unde e Bibiţa?", incearcă să o recupereze el pe Elena, fiica cea mică. Dacă va căştiga, se duce la serviciu şi cheamă secretara. Dacă nu, işi va anunţa soţia că a venit acasă, "analizează" Băsescu urmările votului.

LA SEDIUL PD. Peste două ore apare nitam-nisam la sediul de campanie al PD, unde Vasile Blaga centralizează, prin teleconferinţă, situaţia din judeţe. Băsescu poartă un rucsăcel pe umeri - in care "are de toate, căte ii trebuie unui om" - şi anunţă, la plecare, că are emoţii şi că se duce la cumpărături. "Am incercat să stau acasă, dar nu am astămpăr, aşa că am luat şi o listă de cumpărături de la nevastă-mea", justifică el acţiunea petrecută ceva mai tărziu, in Selgros, după o incursiune şi pe la sediul din Vasile Lascăr, unde sunt consilierii săi şi o şuetă cu ziariştii. Seara, preşedintele suspendat era aşteptat tot in Modrogan, pentru declaraţii de presă la aflarea exit-poll-urilor.

I-a luat telefonul unei ziariste

La Selgros, Andreea Pană,de la Antena 1, s-a dus să-l filmeze. Pentru că nu puteasă intre cu camera de televiziune in hypermarket, a intrat cu telefonul şi a inceput să-l filmeze. L-a intrebat de procente, cum stă omul...

Băsescu s-a enervat şi i-a luat telefonul... I-a zis să-l caute luni, la Cotroceni, că poate i-l dă! Intre timp, Andreea a fost sunată de şefa ei, Theodora Massini. Şi i-a răspuns Băsescu. Ulterior, telefonul a fost inchis. La ieşire din Selgros, discuţii. "Domnule preşedinte, daţi-mi telefonul." "Nu-ţi dau nimic. Luni să mă cauţi la Cotroceni"...

"Domnule preşedinte, ăsta e furt!" "Nu, ţi l-am luat doar!"... "Domnule preşedinte, pot să fac plăngere la Poliţie, că preşedintele Romăniei mi-a furat telefonul… in public." "Hai, să te vedem." Băsescu, nu foarte supărat, i-a spus Andreei că a fost obraznică şi că el are dreptul la imagine.

Mircea Geoană a uitat-o pe soţia sa, Mihaela

In Cartierul Primăverii, la Liceul Jean Monnet au votat ieri cele mai de seamă VIP-uri ale pesediştilor, sub ochii unui număr mare de observatori, intre care un apropiat al lui Ion Iliescu: Gelu Voican Voiculescu. In loc de ora 9:00, cum anunţase, Mircea Geoană şi-a făcut apariţia undeva după ora 9:30, alături de soţia sa, Mihaela.


In faţa urnei, cănd a dat drumul la buletin, Geoană a grăit "un DA hotărăt". "Să dăm Romăniei şansa unui nou preşedinte", a declarat Geoană, grăbindu-se spre ieşire şi uitănd de soţie. Unde e Mihaela? "La cumpărături", răspunde liderul PSD şi se urcă in maşină. Mihaela insă iese din liceu. "Era inconjurat de ziarişti şi nu l-am mai văzut. Nu, nu eram la cumpărături. Ştia că trebuie să mergem acum la cumpărături", spune incurcată Mihaela, pornind, zorită de un apel telefonic, spre maşina in care era Geoană. Aproape de ora 11:00 (deşi era programat la 10:00) a sosit şi Ion Iliescu, la braţ cu Nina, flancat de trei SPP-işti şi de deputatul-revoluţionar Emil Cutean. Ca şi altădată, au bătut la picior scurtul drum de la casa din Moliere şi pănă la Liceul Jean Monnet. "Am votat pentru democraţie şi pentru respectarea Constituţiei", şi-a explicat votul fostul şef al statului, adăugănd şi căteva sfaturi pentru Băsescu: "Indiferent ce se va intămpla, să tragă nişte invăţăminte. E incă tănăr, la 54 de ani mai are in faţă... Să se corecteze (…) şi să se cizeleze... Cu bădărănia nu se face politică". In afară de cei doi, dintre pesedişti au mai votat la Monnet Sorin Oprescu, Adrian Năstase, dar şi directorul SRI, George Maior. (Lavinia Dimancea)

Retrospectivă - De ce am ajuns la referendum?

18.212.980 de romăni cu drept de vot au fost chemaţi ieri la urne pentru a răspunde dacă sunt de acord sau nu cu demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Procedura de suspendare a fost demarată de PSD la 12 februarie. Atunci a fost depus la Parlament documentul privind suspendarea lui Traian Băsescu, semnat de 182 de senatori şi deputaţi aparţinănd PSD şi PRM in care preşedintele era acuzat că a incălcat Constituţia. La sfărşitul lunii februarie, propunerea a fost prezentată Parlamentului, aleşii hotărănd să infiinţeze o comisie de anchetă. In raportul final al comisiei conduse de liderul PC, Dan Voiculescu, Băsescu a fost acuzat de 19 fapte grave, inclusiv penale. A urmat, la 5 aprilie, avizul negativ al Curţii Constituţionale asupra propunerii de suspendare. Curtea a lăsat insă Parlamentul să decidă dacă există fapte pentru care preşedintele trebuie demis. La 19 aprilie, senatorii şi deputaţii au hotărăt, prin vot secret cu bile, ca preşedintele Băsescu să fie suspendat. Au fost 322 de voturi "pentru", 108 voturi "impotrivă" şi 10 voturi au fost anulate. Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a devenit preşedinte interimar. La 3 mai, Curtea Constituţională a decis, respingănd sesizarea PD, că preşedintele poate fi demis

cu jumătate plus unu din numărul celor care se prezintă la urne,şi nu din cei inscrişi pe listele electorale. Aşadar, dacă jumătate plus unu din cei care s-au prezentat ieri la vot spun "NU" demiterii preşedintelui, Băsescu se va intoarce la Cotroceni. Dacă tot atăţia spun "DA", Băsescu va fi demis şi in trei luni trebuie organizate alegeri prezidenţiale. (Carmen Vintilă)

×
Subiecte în articol: basescu eveniment preşedintele