x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Guvernul a prins-o pe Monica Anisie cu „fofârlica” într-un proiect de lege care vizează funcția de consilier juridic

Guvernul a prins-o pe Monica Anisie cu „fofârlica” într-un proiect de lege care vizează funcția de consilier juridic

de Ion Alexandru    |    15 Iun 2022   •   07:40
Guvernul a prins-o pe Monica Anisie cu „fofârlica” într-un proiect de lege care vizează funcția de consilier juridic

Fostul ministru liberal al Educației, Monica Anisie, împreună cu alți doi senatori de la UDMR, a inițiat un proiect de lege prin care vrea să elimine incompatibilitatea dintre exercitarea funcției de consilier juridic, cu cea de prestator de activități didactice de profil în școli gimnaziale și licee.

 Iar, în expunerea de motive, se arată că alte profesii juridice, cum ar fi avocații, notarii publici sau magistrații, nu se lovesc de o asemenea interdicție. În punctul de vedere transmis de Guvernul României se arată, însă, că această informație este eronată, deoarece doar avocaților nu le este interzis de legislație să predea în învățământul preuniversitar. Legea propusă a trecut de Senat, cu un singur vot împotrivă, și se află pe masa Camerei Deputaților.

Senatoarea liberală Monica Anisie, ex-ministru al Educației în Guvernul Orban, împreună cu colegii de la UDMR Irina Elisabeta Kovacs și Csaba Zoltan Novac au inițiat, în această primăvară, un proiect de lege care vizează modificarea articolului 11, litera „a” din Legea 514/2003 privind organizarea și exercitarea profesiei de consilier juridic. 

În expunerea de motive, inițiatorii arată că forma actuală a legii prevede că exercitarea profesiei de consilier juridic este compatibilă cu activitatea didactică universitară și de cercetare juridică, activitatea literară, culturală și publicistică nesalarizata; cu funcția de auditor, mediator sau expert, cu respectarea prevederilor privind conflictul de interese și cu participarea la comisii de studii. Cei trei senatori doresc completarea acestor prevederi și cu „activitatea didactică cu conținut juridic în învățământul liceal și gimnazial”.

Justificarea demersului cu argumente „din burtă”

Inițiatorii precizează, în documentul citat, că Legea Educației Naționale prevede cele opt criterii de competență-cheie care determină profilul de formare al elevului, „printre care sunt avute în vedere competențele antreprenoriale, financiare și juridice”, iar „formarea acestor competențe la elevi poate fi asigurată de către specialiști în drept, inclusiv de către consilierii juridici”.

Ei bine, în expunerea de motive se arată că „având în vedere faptul că profesia de consilier juridic presupune un regim care impune anumite restricții”, cei trei senatori propun „îndreptarea acestei reglementări restrictive și lărgirea cadrului de activități compatibile cu exercitarea profesiei de consilier juridic”. „Astfel, sunt eliminate prevederile discriminatoriii între profesii din același dominium având în vedere că avocaților, executorilor judecătorești, notarilor publici și magistraților le sunt permise activități și funcții didactice în învățământul superior, activități didactice cu conținut juridic în învățământul liceal și gimnazial”.

Guvernul: Doar avocații pot preda în învățământul preuniversitar

Această ultimă afirmație este, însă, contrazisă de către Guvernul României, într-un document oficial, respectiv în punctul de vedere transmis Parlamentului. „Contrar acestor precizări (din expunerea de motive – n.red.) doar Legea 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat prevede că această calitate este compatibilă cu activități și funcții didactice în învățământul superior, activități didactice cu conținut juridic în învățământul liceal și gimnazial. Pentru celelalte profesii juridice amintite, compatibilitatea este reglementată doar prin raportare la activități didactice în învățământul superior”.

Mai mult, Executivul arată că această propunere legislativă trebuie să fie mult mai clară. Respectiv să aibă în vedere faptul că un consilier juridic poate fi fie numit în funcție, fie angajat în muncă.

„Considerăm că instituirea compatibilității exercitării funcției de consilier juridic cu activități didactice în învățământul preuniversitar ar putea fi permisă pentru acei consilieri juridici angajați în muncă, deci din sfera privată, iar pentru cei numiți în funcție doar sub rezerva luării în calcul a statutului profesional al acelei funcții”, se mai precizează în punctul de vedere, favorabil, al Guvernului.

La Senat, au votat „pentru”, cot la cot, PSD, PNL, USR și AUR

Legea propusă de cei trei senatori este susținută, cu semnătură, de către alți 27 de parlamentari de la PSD, PNL și UDMR. Proiectul a fost dezbătut de Senat, în  calitate de primă cameră sesizată, în ședința de Plen din data de 30 mai 2022. Când a trecut cu votul a 89 de senatori, niciun vot împotrivă și o singură abținere. Cel care s-a abținut a fost senatorul AUR Adrian Costea.

În rest, „pentru” au votat cot la cot aleșii PSD, PNL, AUR și USR, în sală fiind prezenți 90 de senatori.

Proiectul, în forma adoptată de Senat, a ajuns, în data de 7 iunie, la Camera Deputaților, care este și forul decizional. În prezent, legea se află pe masa Comisiei Juridice, care are termen de depunere a raportului data de 22 iunie.

 

×
Subiecte în articol: Monica Anisie