x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Guvernul îi „suflă” lui Clotilde Armand terenul pe care primărița l-a cerut de la BNR

Guvernul îi „suflă” lui Clotilde Armand terenul pe care primărița l-a cerut de la BNR

de Ion Alexandru    |    04 Mar 2022   •   07:30
Guvernul îi „suflă” lui Clotilde Armand terenul pe care primărița l-a cerut de la BNR

Terenul pe care edilul Sectorului 1, Clotilde Armand, de la USR, îl cere de aproape o jumătate de an de la BNR, a fost cedat de Banca Națională.Dar nu Primăriei, ci Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat. Este vorba despre 15.509 metri pătrați de pământ, amplasat în zona Lacului Băneasa, din nordul Capitalei, unde Armand dorește să construiască cebra „Promenadă Verde”, promisă în campania electorală din anul 2020.

La sfârșitul săptămânii trecute, Executivul a publicat o Hotărâre de Guvern, adoptată în 23 februarie, potrivit căreia a transferat la Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de stat (RA-APPS) un teren cu suprafața de 15.509 metri pătrați, în valoare de 19.777.501 lei, aflat în domeniul public al statului și în administrarea Băncii Naționale a României.

Terenul este amplasat în șoseaua Străulești, la nuămrul 60 B, din Sectorul 1 al Bucureștiului, și, conform prevederilor HG 276/2022, va fi utilizat de RA-APPS „pentru desfășurarea activităților specifice de administrare a patrimoniului protocolului de stat”.

Procedură

Astfel, terenul va face obiectul unui proces-verbal de predare-primire ce urmează a fi încheiat între Banca Națională a României și RA-APPS, în termen de 60 de zile, iar cele două instituții urmează să-și actualizeze, fiecare, în mod corespunzător datele din evidențele cantitativ-valorice și de cadastru. Împreună cu  Ministerul Finanțelor, urmează să fie operate mențiunile corespunzătoare în inventarul centralizat al bunurilor aflate în domeniul public al statului.

Hotărârea de Guvern a fost semnată de premierul Nicolae Ciucă și a fost contrasemnată de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, de secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, și de guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

Planurile lui Clotilde, date peste cap

Terenul trecut de la BNR la RA-APPS este vânat de mai bine de șase luni de primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, de la USR, care dorea această suprafață pentru „modernizarea și prelungirea Aleii Tripoli și asigurarea continuității traseului «Promenadei Verzi»”. 

În acest sens, Primăria Sectorului 1 a și înaintat Consiliului General al Municipiului București, anul trecut, un referat de aprobare a proiectului, arătând că „geometria terenului din șoseaua Străulești nr. 60 B obstrucționează accesul către malul Lacului Băneasa”. 

Consiliul General aprobase, în vara trecută, referatul


După cum se știe, în Sectorul 1 se află  lacurile Băneasa, Griviţa, Străuleşti, Herăstrău şi Floreasca. Primăria Sectorului 1 preciza că, în vederea îndeplinirii obligaţiilor autorităţilor publice locale de a proteja spaţiile urbane verzi şi a conectării lacurilor la celelalte elemente de infrastructură comunitară sunt necesare lucrări de investiţii privind amenajarea unei zone de promenadă şi asigurării conectivităţii acesteia la reţeaua principală de infrastructură rutieră, arată referatul de aprobare. 

În august 2020, Consiliul General a aprobat, cu 32 de voturi „pentru”, trei „împotrivă” și 17 abțineri, referatul lui Clotilde Armand și a solicitat Guvernului României emiterea unui HG pentru transferul terenului cu pricina din domeniul public al statului și din administrarea Băncii Naționale a României, în domeniul public al Municipiului București. Acest lucru nu s-a întâmplat, terenul fiind transferat, în cele din urmă, Regiei Autonome Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat.

×
Subiecte în articol: Clotilde Armand