x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special In urma cu o luna, Basescu: "Nu reducem prezenta in Irak"

In urma cu o luna, Basescu: "Nu reducem prezenta in Irak"

24 Apr 2005   •   00:00

Prezenta trupelor romanesti in Irak face parte din strategia de securitate nationala stabilita de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii in sedinta sa din 28 februarie.

BASESCU. Primul mare hop al mandatului
STRATEGIE. Membrii CSAT au reafirmat atunci "sustinerea si participarea in continuare a tarii noastre la misiunea NATO privind procesul de instruire si formare a viitoarei armate a Irakului si amplificarea rolului NATO in combaterea terorismului si proliferarii armelor de distrugere in masa". Terorismul international structurat a fost identificat drept una dintre principalele amenintari la adresa securitatii nationale si s-a stabilit ca "din acest punct de vedere, Romania va trebui sa decida daca actioneaza preventiv, alaturi de aliati, in afara frontierelor tarii, sau se limiteaza la o politica reactiva". Seful statului roman, in calitate de presedinte al CSAT, a pledat pentru actiune preventiva, urmand ca, in urmatoarele 30 de zile, sa se adopte o solutie definitiva din acest punct de vedere, anunta comunicatul CSAT. O noua sedinta a CSAT nu a mai avut lor intre timp.

ANGAJAMENT. Cu o zi inaintea rapirii jurnalistilor, aflat intr-o vizita-fulger in Irak, presedintele Traian Basescu a anuntat ca "Romania nu are o politica de reducere a efectivelor militare si se va mentine in limitele tipului de misiuni la care s-a angajat pana acum, respectiv de reconstructie si stabilizare in Irak".

MISIUNE DE PACE
La 13 aprilie, cand a vorbit presei despre situatia celor trei jurnalisti, seful statului a tinut sa faca precizari legate de rolul Armatei Romane in Irak. "Ce va pot spune este ca Armata Romana, acolo unde este, asigura liniste, pace pentru populatia din zona ei de responsabilitate si este o armata care are o foarte buna relatie cu populatia civila. Armata Romana n-a contribuit la razboi, ea a fost o armata de mentinere a ordinii, a pacii, a sigurantei cetatenilor si isi va duce misiunea pana la capat", a transmis presedintele un mesaj care acum se dovedeste a fi nu unul intamplator, ci unul adresat rapitorilor.

863 de militari romani in Irak

Participarea fortelor militare ale Romaniei la misiuni in Irak, in cadrul coalitiei internationale, a fost ceruta in februarie 2003 de catre presedintele de atunci al tarii, Ion Iliescu. Parlamentul Romaniei a adoptat o hotarare in acest sens, la 12 februarie 2003, prin care se stipula ca Romania va participa cu patru ofiteri de stat major la Comandamentul coalitiei, 70 de militari NBC, 25 de politisti militari, 30 de cadre medicale si un detasament de geniu, format din 149 de militari. In timpul razboiului dus de coalitie nu a fost nevoie ca trupele romane sa intre in lupta.

IN PREZENT. Romania are in acest moment 863 de militari in Irak si se afla pe locul opt in randul tarilor care participa cu forte la coalitia antiterorista. Astfel, in cadrul comandamentului Diviziei Multinationale Centru-Sud - aflat sub comanda poloneza - exista zece ofiteri si subofiteri de stat major, precum si un detasament de geniu cu 149 de militari si un detasament special format din 56 de militari (ambele dislocate la Ad Diwaniyah). In cadrul Diviziei Multinationale Sud-Est, care se afla sub comanda Marii Britanii, activeaza noua ofiteri de stat major, la Comandamentul diviziei, care este dislocat la Basra. In Italian Joint Task Force sunt incadrati noua ofiteri de stat major si un batalion de infanterie, format din 405 militari. Acestia indeplinesc misiuni de sprijin in cadrul unor misiuni umanitare; insotire de convoaie militare; asigurarea securitatii bazei de dislocare, protectia VIP-uri precum si misiuni permanente de paza, patrulare si cercetare. La Al Nassirya se mai afla o companie de Politie Militara cu o suta de militari, sub controlul operational al unei brigazi italiene. Totodata, 20 de romani, medici militari si asistenti medicali, sunt dislocati la spitalul american de campanie Abu Ghraib. Cinci ofiteri romani activeaza la Comandamentul Fortei Multinationale si la Autoritatea Provizorie a Coalitiei, ambele de la Bagdad. La dispozitia coalitiei mai sunt alti o suta de militari, de la Batalionul 26 de Infanterie "Neagoe Basarab". Ei indeplinesc misiuni de protectie a demnitarilor in cadrul Misiunii de Asistenta a ONU in Irak, la Basra. Din iulie 2003 si pana in prezent au fost in Irak peste 3.000 de militari.

PROCEDURA. Eventuala retragere a trupelor trebuie sa urmeze acelasi traseu: o cerere a Presedintiei, aprobata de catre Parlament. (Razvan Belciuganu)

×
Subiecte în articol: eveniment irak militari