x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ingineriile financiare au retrogradat Poli Timişoara

Ingineriile financiare au retrogradat Poli Timişoara

de Mircea Opris    |    19 Iul 2011   •   21:00
Ingineriile financiare au retrogradat Poli Timişoara

Zeci de mii de timisoreni sunt manipu­lati de catre conducatorii clubului de fotbal si de catre admi­nistratiile locala si judeteana, iesind in strada pentru a sustine echipa Poli Timi­soa­ra. In spatele acestui santaj sentimental mocneste insa un scandal financiar care loveste in Finantele timisene si despre care DNA are mai multe dosare in lucru.

Poli Timisoara a fost sanctionata de catre Tribunalul de Arbitraj Spor­tiv (TAS) de la Lausanne care men­ti­ne decizia luata de Federatia Ro­ma­na de Fotbal de a lasa echipa ba­na­teana in liga secunda. Poli Ti­mi­soa­ra va activa anul viitor in Liga a II-a.

Au aparut si primele reactii din partea patronului de club, dar si din partea autoritatilor timisene, care au aprobat in ultimii ani alocarea mai multor milioane de euro din bani publici, pentru sustinerea clubului de fotbal. Finantari ilegale, in conditiile in care firmele lui Iancu aveau datorii catre stat, lucru cunoscut la ANAF, dar si de catre Consi­liul Local Timisoara si Consiliul Judetean Timis.

Vicperimarul Timisoarei, Adrian Orza, se astepta la acest verdict din partea TAS, dar doreste sa vada motivarea respingerii apelului formulat de Poli Timisoara. In functie de aceasta motivare, municipalitatea va decide daca va continua si pe viitor relatia cu conducerea clubului de fotbal. 'Poate fi o respingere a apelului pe forma sau pe fond. Daca e pe forma, e greu sa cred ca vom mai colabora', a afirmat Adrian Orza. Constantin Ostaficiuc, presedintele Consiliului Judetean Timis, doreste o intalnire cu Marian Iancu.

'Trebuie sa avem o discutie cu echipa BKP, cu domnul Marian Iancu, sa vedem ce planuri sunt din punctul lor de vedere, sa vedem ce facem mai departe', spune Constantin Ostaficiuc, presedintele CJT.
Marian Iancu se contrazice insa pana si in privinta datoriilor pe care le are catre stat, principalul motiv care a dus la retrogradarea echipei. El a anuntat ca nu va mai investi nici un leu in fotbal si va mai vinde o serie de jucatori pentru a plati datoriile catre ANAF. 'Eu nu mai investesc nici un ban in fotbal, mergem in Liga a II-a si vedem ce vom face. Eu nu pot sa plec maine de la echipa, pur si simplu pentru ca nu se poate, dar intr-un timp scurt sper sa devin un actionar minoritar.

Poli Timisoara va merge mai departe, dar fara Ma­rian Iancu... Pozitia mea ramane clara: sunt total lipsit de motivatie si nu voi mai baga la echipa nici un ban. Voi vinde jucatorii importanti ca sa achit datoria de 700.000 de euro catre ANAF', a declarat Marian Iancu. Principalul punct care va afecta jocul echipei in sezonul viitor se refera la plecarea unor noi jucatori. Este cel de-al doilea val, dupa cel al stranie­rilor. 'Jucatorii importanti care au facut dovada calitatilor lor, precum Pantilimon, Goga, Bourceanu, Sepsi si Tames, vor fi vanduti sau vor deveni coproprietate. Din sumele incasate vom achita in primul rand datoria la buget pe anul 2011, in jurul sumei de 800.000 de euro. De asemenea, vom plati si alte obligatii care au izvorat din activitatea curenta a clubului pe anul 2011', s-a contrazis in cifre Ma­rian Iancu.

Finantari ilegale
Inca din anul 2009, Directia Finantelor Publice Timis a declansat un control la firmele lui Marian Iancu, care viza si modul in care auto­ri­tatile timisene au aprobat finantari de milioane de euro catre club. Si la DNA exista mai multe dosare des­chi­se pe aceasta tema. Controalele de­clansate de catre inspectorii fiscali inca din noiembrie 2009 au fost opri­te. Surse din cadrul Finatelor Timis ne-au declarat ca la acel moment con­troalele au fost stopate la interventia lui Constantin Ostaficiuc, pre­se­dinte al CJ Timis si presedinte al fi­li­alei PDL Timis.

Conform acelorasi sur­se, inspectorul fiscal Gheorghe Daia, care la acel moment conducea Di­rectia de Control de la Finante, a fost schimbat din functie, la presiunea lui Ostaficiuc, tocmai pentru ca ar fi re­fuzat sa suspende controalele la fir­mele lui Iancu. Ostaficiuc neaga aceste acuzatii. 'Dimpotriva, eu am cerut ca acele controale sa fie duse la bun sfarsit, sa se aplice legea. Nu am cerut oprirea niciunui control fiscal. Chiar trebuie ca numele meu sa apara in acest articol?', a fost comentariul lui Ostaficiuc pentru Jurnalul Natio­nal.

Cum a reusit Iancu sa determine autoritatile din Timis sa finanteze din bani publici clubul, in conditiile in care firmele sale aveau datorii catre stat si catre terti? Reteta este una consacrata in cazurile de evaziune fiscala. Divizarea partiala facuta de Marian Iancu la societatea care sustine clubul Poli Timisoara e considerata legala de Tribunalul Timis, in pofida opozitiei Fiscului. Din punct de vedere sportiv, discutia se muta in alta parte. Finantistii timiseni au sesizat ANAF vizavi de 'ingineria' lui Iancu. Principalii acuzatori, pa­tro­nul Stelei, Gigi Becali, si directorul Otelului Galati, Marius Stan, sustin ca divizarea societatii facuta de Mari­an Iancu ar fi interzisa de regulamentele UEFA si FRF. Finantistii timisoreni afirma insa ca divizarea partiala a fost o inginerie foarte ingenioasa, la limita legii.

La inceputul anului 2011, Marian Iancu a solicitat aprobarea unei divizari partiale a societatii care sustine clubul de fotbal, potrivit art. 250 din Legea 31 a societatilor comerciale. La acel moment, SC FC Politehnica Timi­soara SA avea o datorie la Finantele timisorene de 9 milioane de lei, adica ceva mai mult de 2 milioane de euro. Prin divizare, Iancu a pasat o datorie de 7 milioane la nou infiintata firma BKP Faber. O data cu acest pasiv, a transmis si un activ reprezentand un teren de 20 de hectare in Sacosu Turcesc. Acest teren a fost executat o data de Fisc, care nu a reusit sa gaseasca cumparatori pentru el. In noua firma a intrat ca actionar o alta societate a lui Iancu, BKP Management Invest, care detine si 19% la SC FC Politehnica SA. BKP Management Invest pretinde o returnare de TVA, care, spune Iancu, ar acoperi datoria la Fisc.

Fiscul din Timis a atacat in instanta divizarea, insa Iancu a avut castig de cauza, printr-o sentinta executorie data de Tribunalul Timis in 9 februarie 2011. In 11 martie, divizarea a devenit oficiala, fiind inscrisa la Registrul Comertului. Directia de Finante Timis a facut insa o sesizare la ANAF vizavi de 'ingineria' lui Iancu.

Un prim pas al inginerie financiare a fost asocierea, in anul 2006, dintre CJ Timis, Primaria Timisoara si FC Politehnica Timisoara. O asociere de 5 milioane de euro. In fapt, asocierea autoritatilor locale
s-a facut cu firma SC Politehnica 1921 stiinta Timisoara & Invest SA, in cazul CJ Timis si al Primariei Timisoara si cu FCU Politehnica Timisoara & Invest SA, in cazul Primariei Timisoara. In anul 2008, Constantin Ostaficiuc aproba prelungirea 'mariajului' dintre firma si CJ Timis. In anul 2009, cand au inceput controalele de la finante, edilii timiseni au incalcat legea, continuand finantarea din bani publici, desi stiau ca firmele au probleme financiare.

In februarie 2009, Primaria Timisoara si CL Timisoara aproba modificarea contractului de asociere din 2006, cu FCU Politehnica Timisoara & Invest SA, prin schimbarea numelui firmei, care devine SC Fotbal Club Timisoara SA. Mici detalii de denumire a firmei, prin care CJ Timis si Primaria Timisoara au reusit sa cadoriseasca clubul lui Iancu cu peste 10 milioane de euro, plan cincinal, in mod ilegal, pentru ca toate firmele lui Marian Iancu au diverse datorii. Fotbal Club Timisoara SA, fosta SC Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest SA, are sechestru pe parti sociale si actiuni si datorii de peste 16,7 mili­oane de euro numai in anul 2009, la fel ca si BKP Management & Invest Group SA, tot cu sechestru din cauza datoriilor.

La piramida firmelor se adauga Fotbal Club Politehnica 2002 Timisoara SA si noua societate BKP & Faber SA, care are ca si actionar principal chiar BKP Management & Invest Group SA, firma imobiliara cu datorii mari catre stat. In aceste conditii, singura metoda prin care banii publici puteau ajunge in conturile firmelor lui Iancu era crearea acestor societati. Insa, cat timp ele au datorii, edilii din Timisoara si din administratia judeteana au incalcat legea cu buna stiinta. Ceea ce explica si presiunile facute asurpa inspectorilor fiscali, de a opri controalele la firmele lui Iancu.

Datorii si in afara
La datoriile catre statul roman se adauga si alte datorii externe ale clubului timisorean. La inceputul acestui an, FIFA soma Poli Timisoara sa achite datorii-record, de 2,4 mili­oane de euro in numai o luna, pentru achizitii de jucatori. Cea mai veche datorie este de 500.000 de euro plus penalitati si dateaza din 2005, pentru transferul lui Ovidiu Petre de la Galatasaray. Alti 680.000 de euro sunt datorati, inca din 2008, pentru transferul cehului Lugas Magera. Alte 1,2 milioane de euro sunt datorati catre Benfica Lisabona, pentru jucatorul Laszlo Sepsi.

×
Subiecte în articol: special