x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Insider la Mozilla

Insider la Mozilla

de Alexandru Radescu    |    17 Ian 2010   •   00:00
Insider la Mozilla



A făcut liceul în Germania, a stat o vre­me în Olanda, va absolvi în Bucureşti a doua facultate. Irina Sandu crede într-un Internet deschis, accesibil tuturor şi ac­ti­vează în Fundaţia Mozilla, organizaţie non-profit cu cartierul general în SUA.

Septembrie 2009. Pentru prima dată de la lansarea sa, cu 5 ani în urmă, browser-ul Firefox (navigatorul web) este mai utilizat în România decât rivalul Internet Explorer de la gigantul Microsoft. Firefox repetă reuşita în luna decembrie, iar prima parte a anului îl găseşte încă în faţa IE, conform statisticilor StatCounter.com. Un proiect open source (sursă deschisă pentru ori­cine), gratis, dezvoltat practic de o comunitate globală, cu mii de voluntari. Oa­meni care luptă pentru un Internet liber, programatori (dar nu numai) care sprijină, în timpul lor liber, proiectele Fun­da­ţiei Mozilla.

Irina Sandu este unul dintre puţinii români implicaţi în Fundaţia Mozilla. În prezent studiază Jurnalismul la Faculta­tea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (FJSC) şi cât timp este intern la marketing/ evenimente face naveta Paris-Bucureşti, contractul cu biroul din capitala Franţei expirând la începutul acestui an. Este la a doua facultate, după ce a absolvit Facultatea de Limbi străine, specializarea engleză-germană. "Prima contribuţie, în 2005, a fost traducerea mozilla-europe.org, pe care am început-o pentru că am citit pe site-ul lor că sunt bucuroşi să aibă noi voluntari şi pentru că m-a întristat faptul că încă nu era o versiune în limba română, printre multele limbi europene deja existente."


MISIUNE
Într-o vreme când unii cer bani şi pentru a participa la campanii umanitare, Irina mai crede în munca voluntară pentru binele comunităţii. Iar dacă ne gân­dim că accesul la Internet este o "sursă vitală" pentru o lume liberă, atunci ar trebui să-l utilizăm cu mai multă responsa­bilitate şi nu doar întru entertainment. Sau infracţiuni. "Voluntarii decid să ajute din diferite motive: unii dintre ei cred cu tărie în ne­vo­ia de a susţine standardele deschise, fi­lo­zofia open source şi păstra­rea Interne­tu­lui ca o resursă glo­bală la care toată lu­mea poate să aibă acces, in­diferent d­e plat­forma pe care o folo­seş­te", explică Irina.

"De asemenea, între cei care contri­buie într-un fel sau altul la proiecte sunt programatori care au avut nevoie, să zi­cem, de o funcţie în Firefox. Cum codul este public, iar lumea este încurajată să-l ia şi să-l îmbunătăţească, au scris o extensie care să le uşureze experienţa pe Internet şi s-au decis să o împartă cu toată lu­mea pe addons.mozilla.org. Cei care con­tri­buie la proiect nu au nici un fel de obli­ga­ţii: pot să o facă atunci când vor, în ritmul în care vor şi doar activităţile care le fac plăcere".


RESURSĂ PUBLICĂ
Conform Manifestului Mozilla, "soft-ul gratuit şi cu sursă liberă promovează dezvoltarea Internetului ca o resursă publică".
"Percepţia mea este că Mozilla este mult mai deschisă decât Microsoft si Google, prin natura open source, prin transparenţă. (...) De asemenea, un factor important este natura non-profit a organizaţiei şi faptul că eforturile mele nu se duc spre profitul unor indivizi, ci pentru îmbunătăţirea experienţei pe Internet pentru toată lumea", adaugă Irina, alături de care, în fundaţie, mai sunt doar trei români: Alina Mierlus, Tiberiu Turbureanu, Alexandru Szasz.

Mozilla are aproximativ 200 de angajaţi care primesc sa­la­riu şi mii de voluntari, din toată lumea, care nu primesc bani şi nu au nici un fel de obligaţii faţă de organizaţie, contribuie când vor, cum vor, în ritmul în care vor şi se pot opri oricând.

Cu cât avem de-a face cu mai multe proiecte open-source şi cu alternative de software gratis, cu atât putem păstra mai mult timp un Internet "democratic". Dar asta va să însemne, nu de puţine ori, ceva mai multe cunoştinţe decât navigare online, rulare de filme şi jocuri. În fond, avem de-a face cu un mesaj pentru Internet accesibil de către toată lumea şi pentru menţinerea lui ca o resursă globală, în mâinile utilizatorilor.

"Contribuţia la pro­iectele Mozilla nu se rezumă la scriere de cod: oricine poate ajuta, fie prin testarea şi raportatea pro­blemelor, traduceri promovare sau pur şi simplu asistenţă în utilizarea Firefox", explică Irina. "Dacă o persoană din comunitate găseşte rezol­va­rea unei deficienţe mai repede decât o fac programatorii Mozilla şi le trimite codul, aceştia îl integrează în Firefox".

×
Subiecte în articol: special