Intr-un interviu acordat Jurnalului National, comisarul-sef Ovidiu Galavan, sef birou ServiciuL Investigatii Criminale din cadrul Politiei Capitalei, ne dezvaluie cateva trucuri din "culisele' celor care ne lasa cu buzunarele sau cu casa goale.
Jurnalul National: Ce se mai fura in ultima perioada?
Ovidiu Galavan: In ultima perioada de timp se comit tot felul de infractiuni, incepand de la infractiuni cu violenta, furturi, furturi de auto, din auto si alte infractiuni conexe.Caracteristica principala fiind insa aceea ca modurile de operare s-au schimbat. Daca pana in urma cu doi- trei ani predominau furturile din locuinte prin efractie, chei potrivite,escaladare, taiere grjlaje pentru locuintele aflate la parter, fortare termopane, incepand din semestrul doi anul trecut 2010 si in semestrul 1 al acestui an constatam ca ponderea cea mai mare a furtului din locuinte o detin cele prin alte moduri de operare.
Jurnalul National: Adica? Cat de ,,inventiv' este un hot care vrea sa patrunda in locuinta cuiva? Ce metode are si ce pretexte gaseste?
Ovidiu Galavan: Sunt mai multe. In primul rand, imprietenirea.Se cunosc la piata, ii ajuta sa care bagaje, ceva de genul << haide ca merg eu sa-ti fac piata>> si prin aceasta metoda patrund in locuinta - in general a pesoanelor varstnice si de varsta medie. Un alt mod de operare este cel prin oferirea de produse. Se prezinta la usa apartamentului, suna, sunt de la firma cutare, prezinta diverse produse - ca sunt electronice, ca sunt cosmetice sau de alt gen.Victima,de buna-credinta, accepta sa-i primeasca in locuinta. De regula, actioneaza grupuri de cate doi-trei, femei si barbati sau numai femei. In timp ce persoana prezinta produsul respectiv si oferta – de precizat ca ofertele sunt deosebite pentru a castiga increderea - cealalta persoana sub un alt pretext observa unde sunt banii, observa unde este poseta si pleaca cu sume de bani sau bijuterii.Un alt mod de patrundere in locuinta este cel folosit prin colectarea de deseuri, fie maculatura, fie sticle, borcane. Alte moduri? Tot de genul asta prin castigarea increderii. Se prezinta ca fiind de la primarie sub pretextul acordarii unor ajutoare pensionarilor. Repet, se bazeaza pe buna-credinta a oamenilor si dupa, opereaza. Ca sunt de la Distrigaz, de la Renel si ca au venit cu controlul, actionand in grup de doua-trei persoane, fie barbati, fie femei, fie in tandemuri. Un alt mod de operare care a aparut de curand, foarte simplu si de regula apare la cetatenii in varsta care locuind de ani de zile acolo nu mai stiu cine le sunt vecinii, cine s-a mai mutat alaturi, deasupra...Si atunci vine infractorul si suna la usa, <> Ar mai fi si metoda cu deratizarea care se folosea si cu ani in urma, la fel baieti, fete. Daca e sa facem o comparatie cred ca 25% ar fi prin metodele clasice, iar marea majoritate a furturilor inregistrate semestrul trecut si semestrul 1 al acestui an sunt cele prin aceste moduri de operare. Adica, prin castigarea increderii victimei folosind diverse pretexte.
Jurnalul National: Asa, dupa cazurile la care ati lucrat ce tipologii de hoti ati identificat?
Ovidiu Galavan: Depinde acum si de pretextul pe care il folosesc. Cei cu inundarea sunt si pusti de 18-20-25 de ani, curatei, spalatei. Cei cu Distrigazul sau Renelul apar putin mai in varsta 30-35, unii mai tin si o cheie in mana sau o factura,ceva de genul asta. Cei cu deratizarea vin cu halatelul, de regula pe strada nu o sa-i vedeti ca umbla cu halatul pe ei - probabil folosesc si masini,vin in zona respectiva, puncteaza, dupa care au intrat in scara blocului isi iau halatul pe ei, un ecuson, scot si pompa. V-am spus, pentru credibilitate.
Jurnalul NationaL: Despre furturile din RATB? Ce linii de transport sunt mai ispititoare pentru hoti?
Ovidiu Galavan: La fel, nu este un trend ingrijorator. Nu sunt nici situatii in care aceste furturi s-au transformat in infractiuni cu violenta si asta datorita faptului ca majoritatea celor care comit astfel de furturi in sezonul estival fie se duc pe la noi pe litoral, fie pe la bulgari, fie se duc pe Coasta de Azur. Vorbim aici despre cei care sunt "specialisti', asa intre ghilimele. Aia nu o sa fure in 123 de la un batranel sau o batranica un portofel. Nu am putea sa facem asa o statistica, deoarece de regula persoana, victima, circula cu mai multe mijloace de transport.
Jurnalul National: Dar cum actioneaza? Presupun ca au un limbaj codat pe care bietul om nu il intelege. El se trezeste doar cu buzunarele goale...
Ovidiu Galavan: Actioneaza tot in grup, de cate doua-trei persoane. De regula, modul de operare fie la urcare, daca e aglomeratia mare, introduce mana in buzunar la barbati, la spate sau la haina, <>, cum se spune. Fie telefonul, fie portofelul. La telefon, ei ii spun <>. Daca auziti in autobuz vreodata <> inseamna ca au furat un telefon. La genti si la sacose la fel. Cel care fura, care ia <> sau portofelul, <> ii spun ei in general la portofel, imediat in spatele lui are una sau doua persoane. Asta e o discutie intre ei, lucreaza in echipa de doi-trei. Se uita, se rotesc.Cel care te pipaie sa vada ce ai nu e cel care te fura. Se roteste si vine altul. Ala ii spune <> vezi ca are <>, adica pe buzunarul din fata al pantalonului. La buzunar ii mai spune <>...
Jurnalul National: Hotii cu state vechi versus hotii din zilele noastre. Diferente, asemanari?
Ovidiu Galavan: Diferente sunt si vor fi tot timpul deoarece sunt generatii care se schimba.Cei buni,vorbim de hotii din locuinte, majoritatea fura afara, cei care s-au ridicat acum, mai tinerei, nu stiu sa deschida cu pontoarca, nu stiu metodele celor batrani si de regula forteaza usa cu levierul, escaladeaza unde e geamul termopan ca ala se deschide foarte usor. La cei din buzunare la fel, cei buni, recunoscuti atat in mediul lor, cat si de noi, pentru ca hot, hot dar trebuie sa-i dai Cezarului ce-i al Cezarului, au ajuns la o varsta in care de-abia mai merg... Foarte multi au migrat si fura afara pentru ca v-am zis una e sa iei la o batranica banii de rosii si alta e sa furi afara mii de euro.
Jurnalul National: Cam pe unde migreaza? Pe unde "au mirosit' banii?
Ovidiu Galavan: Au migrat spre Vest, Coasta de Azur, Spania, tarile nordice, acolo sunt si banii. Cei care nu sunt <> raman la furturi de oglinzi, stergatoare, roti. La locuinte, raman la metodele astea, prin escaladare, nu prin metodele clasice, adica sa-ti rupa butucul, sa umble cu o pontoarca.
Jurnalul National: Ce zone sunt mai cu lipici la ciorditori?
Ovidiu Galavan: Zonele in care locuiesc persoane in varsta. Asta cu imprietenirile se cam fura pestre tot, dar in general se foloseste metoda in zonele unde locuiesc batrani. In Sectorul 1 ca sunt numai blocuri vechi, in Sectorul 3, celelate cu rupere de butuc nu au o zona tinta, probabil acolo infractorii actioneaza la pont.
Statistic stam bine!
Potrivit statisticii Politiei Capitalei, in primele sase luni din 2011 au fost inregistrate mai putine furturi comparativ cu aceeasi perioada din 2010. Astfel, la capitolul furturi din locuinte pe cele sase luni din 2010 au fost inregistrate 1546 comparativ cu 1484, in 2011, aceeasi perioada. Din buzunare (genti, sacose) 1717 in 2010, respectiv 1660 in 2011. Pentru furturile din auto au fost inregistrate 4526 in 2010, respectiv 4231 in 2011, in timp ce la furturile de componente auto au fost contabilizate 3318 in 2010, respectiv 2857 in 2011. Furturi de auto: 868 in 2010, 616 in 2011, in timp ce la furturile din societati comerciale s-au bifat 2565 in 2010, mai putine decat celke inregistrate in 2011, mai exact 2918.
,,Daca auziti in autobuz vreodata <> inseamna ca au furat un telefon. La genti si la sacose la fel. Cel care fura, care ia <> sau portofelul, <> ii spun ei in general la portofel, imediat in spatele lui are una sau doua persoane. Asta e o discutie intre ei, lucreaza in echipa de doi-trei. Se uita, se rotesc.Cel care te pipaie sa vada ce ai nu e cel care te fura. Se roteste si vine altul. Ala ii spune <> vezi ca are <>, adica pe buzunarul din fata al pantalonului. La buzunar ii mai spune <>...,,