x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Videanu promite - Legea Capitalei va fi gata in aprilie

Videanu promite - Legea Capitalei va fi gata in aprilie

13 Mar 2005   •   00:00

INTERVIU
Adriean Videanu, candidatul Aliantei la Primaria Capitalei, anunta inceperea reformei administrative in Bucuresti. El spune ca se pregateste un proiect de lege potrivit caruia resursele sa fie administrate la nivelul Consiliului General, care sa determine prioritatile, iar sectoarele sa ramana ca entitati administrativ-teritoriale care sa puna in practica decizia CGMB. Impartit inca intre activitatea din Guvern si pregatirea pentru campania electorala, pe Adriean Videanu, primul dintre candidatii la fotoliul de primar general cu care vom publica interviuri in aceasta saptamana, l-am prins abia sambata, la sediul de campanie. Intre un ceai si o portie de pastile pentru o raceala-cobza, ne-a povestit despre reforma Capitalei, nota la limba romana si "incalitatile" lui Vanghelie.

OANA STANCU

ERORI. Adriean Videanu crede ca nu trebuia sa raspunda acuzatiilor care nu au nici un fel de fundament. Dar promite sa nu mai greseasca

Jurnalul National: Domnule Videanu, de ce va trebuie dumneavoastra Primaria Capitalei? Erati bine-merci vicepremier, negociator-sef cu FMI...
Adriean Videanu: Avem o obligatie politica fata de bucurestean, care, prin votul lui, a dat Romaniei un presedinte si credem ca nu este cu nimic mai prejos ca noi sa-i oferim un vicepremier. Este o dovada de respect. Din punct de vedere strict personal, eu nu am participat niciodata la un vot direct si cred ca sunt momente in viata fiecarui om politic cand trebuie sa se supuna acestui vot. Nu exista legitimitate mai mare pentru un politician.

Candidati cu programul lui Traian Basescu sau aveti propria viziune?
Sigur ca principala mea misiune este sa continuu acest program, pe care bucurestenii l-au votat. 82% din bucuresteni considera ca programul este bun si foarte bun, deci nu as avea nici un fel de motivatie sa vin cu un alt program. Voi incerca insa sa il imbunatatesc, pentru ca viata se schimba intr-un interval de un an si apar noi oportunitati. Acum Consiliul General este sprijinit si de o majoritate guvernamentala, ceea ce aduce un plus de valoare Bucurestiului.

Cu ce va ajuta majoritatea guvernamentala?
In primul rand, in demararea marilor programe pentru infrastructura care au nevoie de garantia statului: pasajul de la Basarab, parcarea de la Gara de Nord, modernizarea a aproape 1.800 de strazi - si cand spun modernizare nu ma refer doar la asfaltarea lor, ci in primul rand la rezolvarea infrastructurii subterane. Din cele aproape 5.340 de strazi cate are Bucurestiul astazi, prin acest proiect de modernizare vom cuprinde aproape 1.800 de strazi, din care 190 de strazi principale, care sunt in administrarea municipiului Bucuresti. Este un proiect de aproape 450 de milioane de euro, care are nevoie de garantia statului si care nu se poate demara fara sprijinul Guvernului.

Va extidenti deci si catre sectoare?
Obligatoriu. Chiar daca strazile mici vor ramane in administrarea sectoarelor, Primaria Capitalei nu se poate limita doar la strazile centrale. Marea problema sunt strazile de la periferia Bucurestiului, cele aproape 12% care nu sunt prevazute cu infrastructura subterana de apa-canal. Nu poti spune ca dezvolti Capitala daca nu te duci cu utilitatile in zonele respective. Nu exista interese pentru investitori, nu exista posibilitatea dezvoltarii.

1.800 de strazi secundare, in vizor

Asta e o promisiune veche. Spuneti-le concret bucurestenilor de la periferie cand vor avea canalizare daca va aleg pe dumneavoastra!
Diferenta intre tot ceea ce s-a promis pana acum si ceea ce fac eu este ca eu vorbesc pe cifre, pe resurse. Am facut o proiectie a produsului intern brut realizat de Bucuresti si a resurselor pe care le poate disponibiliza si am incercat sa aloc aceste resurse pe prioritati. Rezolvarea problemei infrastructurii se poate face in sapte ani. In urmatorii trei ani si jumatate putem rezolva problema a 1.800 de strazi secundare si toate strazile principale. Astea sunt resursele pe care le poate disponibiliza Primaria Capitalei. Daca cineva vine si spune ca poate rezolva mai mult, eu ii spun ca minte. In 2004, Sectorul 5 a asfaltat numai sase strazi. Sase. In conditiile in care Sectorul 3 a avut in program 216 strazi, iar Sectorul 1 a avut 192. Asta demonstreaza diferenta de capacitate de administrare.

O sa vorbim despre dl Vanghelie. Deocamdata, spuneti-mi cum vedeti reforma administrativa. Desfiintarea sectoarelor?
Nu. Marea problema este a resurselor. Ele trebuie administrate la nivelul Consiliului General, care sa determine prioritatile, iar sectoarele pot sa ramana ca entitati administrativ-teritoriale care sa puna in practica decizia CGMB. Pentru ca altfel vom avea sase orase cu sase tipuri de prioritati. PSD a reusit sa amputeze Bucurestiul ca entitate administrativ-teritoriala, l-a spart in sase Bucuresti mai mici, sectoarele. De aceea, capacitatea de rezolvare a problemelor Capitalei este amputata in momentul de fata, pentru ca avem mai multe bugete: un buget al municipiului si bugetele sectoarelor. Daca am avea un singur buget, si capacitatea de imprumut ar creste simtitor. Speram sa modificam legea in cel mai scut timp, astfel incat Bucurestiul sa fie privit ca un tot unitar.

Si cand ar trebui sa iasa aceasta lege?
La nivelul Aliantei, decizia este luata. Vom cere reprezentantilor nostri din Guvern ca acest lucru sa devina realitate o data cu finalizarea procesului alegerilor pentru primarul general.

Dar pe termen scurt ce se poate face in Bucuresti?
Sunt probleme care pot fi rezolvate in termen scurt. Problema gunoiului de exemplu. Vom cere companiilor de salubrizare sa acopere cu contracte intreaga suprafata a Capitalei, pentru ca aproape 30% din suprafata Bucurestiului nu este acoperita de contractele de salubrizare. Va trebui sa reglementam si situatia colectarii gunoiului menajer. Peste tot in aceasta lume civilizata gunoiul este o sursa de afaceri extraordinara. Pentru ca la noi nu exista aceasta cultura a selectarii gunoiului menajer, el nu poate deveni o afacere. De aceea, primaria are obligatia sa creeze premisele pentru asta: poate da stimulente cetatenilor, de genul plata la jumatate a taxelor daca isi organizeaza la nivelul asociatiei de proprietari aceste aspecte: plasticul separat, sticlele separat, hartia separat...

Veti avea Politia in subordine. Ce veti face concret ca drumul spre casa, seara, sa fie mult mai sigur?
Nu eu o spun, ci colegii din Inspectoratul de Politie: in ciuda numarului mare de cadre din Inspectorat, foarte putini politisti sunt in strada. Politica noastra va fi scoaterea cadrelor din Politie in strada, acolo unde se intampla evenimentele, iar acest aspect trebuie dublat de introducerea unor criterii de performanta in activitatea Politiei, pentru eficientizarea ei.

"Nu voi reveni in Guvern"

Vad ca planuri aveti. Cat timp intentionati insa sa ramaneti primar? Obisnuiti sa cam demisionati...
As vrea sa fiu foarte categoric din acest punct de vedere: nu voi reveni sub nici o forma in Guvern in aceasta legislatura, indiferent de rezultatul alegerilor de la Primaria Capitalei. Imi doresc sa devin primar general, iar ca sa nu se creeze impresia ca se joaca la doua capete, imi voi da demisia din functia de viceprim-ministru.

Constat insa ca nici nu spuneti precum Traian Basescu: voi sta opt ani la Primarie!
Eu candidez pentru trei ani si jumatate. Dumnezeu o sti ce va fi dupa aceea. Probabil vom hotari in functie de evolutia atat a mea, cat si a Bucurestiului.

Daca ati fi doar un cetatean si nu ati fi inscris in cursa, pe care dintre candidatii actuali l-ati vota?
L-as vota pe Videanu (rade). Nu, nu-mi cereti nume pana nu-i cunosc pe toti. M-am intalnit cu putini dintre ei pana acum in dezbateri televizate.

Dar Vanghelie va cam incurca...
Am facut erori de strategie pana acum. Nu ar fi trebuit sa raspund acuzatiilor care nu au nici un fel de fundament. Eu cu bucuresteanul trebuie sa dialoghez, si va asigur ca nu voi mai face erori.

Va deranjeaza atat de tare greselile lui gramaticale, incat i le corectati mereu!
Asta a fost modalitatea mea de protest fata de lucrurile incorecte pe care el le-a spus.

Greseli gramaticale

Daca el nu stie sa conjuge verbul "a fi", nici dumneavoastra nu prea il stiti pe "a trebui": spuneti "trebui", in loc de "trebuie", "vor trebui" nu exista, pentru ca e impersonal etc.
E posibil sa mai gresim. Nu neaparat eroarea gramaticala este importanta, ci eroarea de concept asupra unei fraze, asupra a ceea ce vrei sa spui.

Ce nota ati avut pana la urma la limba romana?
Dumnezeu mai stie, dar e un aspect pe care vreau sa-l lamuresc. Ruperea din context a unor medii conjuncturale nu este relevanta pentru evolutia profesionala a unui individ. Sunt un om care s-a instruit in cadrul unui liceu de matematica-fizica, in care se punea accentul pe aceste doua materii. Timp de patru ani, cat am studiat acolo, s-au castigat toate olimpiadele internationale la matematica si la fizica.

Ati fost olimpic?
Am fost, la nivel national. Am avut doua rezultate bune: locul trei pe Bucuresti si locul sase la nivel national la matematica. Am terminat liceul cu 8,64 si facultatea, daca nu gresesc, cu 8,93. Din generatia mea in liceu am fost in primii 20. Cu alte cuvinte, speculatia care s-a facut in ideea de a analiza evolutia de instruire a unuia, corelata cu a celorlalti candidati mi s-a parut incorecta.

Domnule Videanu, Traian Basescu este ferm, nonconformist, ardei iute, dat naibii pe romaneste. Credeti ca oamenii va asociaza pe dumneavoastra imaginii lui Traian Basescu sau mai degraba pe Vanghelie?
E o speculatie asocierea Vanghelie - Basescu. E o diferenta uriasa. Nu se poate face o astfel de apropiere intre calitatile omului politic Traian Basescu si "incalitatile" - sa le spun doar asa - lui Vanghelie. Nu se poate. Ar fi o jignire profunda. Serios.

CALCULE

"Rezolvarea problemei infrastructurii se poate face in sapte ani. In urmatorii trei ani si jumatate putem rezolva problema a 1.800 de strazi. Astea sunt resursele pe care le poate disponibiliza Primaria. Daca cineva vine si spune ca poate rezolva mai mult, eu ii spun ca minte"

PE TEREN

"In ciuda numarului mare de cadre din Inspectorat, foarte putini politisti sunt in strada. Politica noastra va fi scoaterea cadrelor din Politie in strada, acolo unde se intampla evenimentele, dublata de introducerea unor criterii de performanta"

VANGHELIE

"E o speculatie asocierea Vanghelie - Basescu. E o diferenta uriasa. Nu se poate face o astfel de apropiere intre calitatile omului politic Traian Basescu si «incalitatile» - sa le spun doar asa - lui Vanghelie. Nu se poate. Ar fi o jignire profunda. Serios" - Adriean Videanu, candidatul Aliantei PNL-PD la Primaria Capitalei
×