Irakienii rapesc cu predilectie cetatenii tarilor care au trupe in tara lor, cu scopul de a santaja guvernele acestora sa se retraga. Refuzul acestor tari duce de cele mai
multe ori la moartea unor nevinovati.
|
INIMOASA. De cand a scapat teafara din Irak, jurnalista Giuliana Sgrena se implica in actiunile de eliberare a colegilor care au aceeasi soarta ca si ea, inclusiv a celor trei romani |
Autoritatile de la Roma s-au confruntat, in ultimul an, cu doua situatii in care ziaristi italieni au fost luati ostatici in Irak si, dupa ce refuzul lor de a retrage trupele din Irak a dus la decapitarea unuia, au facut totul pentru ca macar cel de-al doilea jurnalist sa se intoarca teafar acasa. Enzo Baldoni a fost executat la 26 august 2004 si Giuliana Sgrena, eliberata la data de 4 martie 2005.
CAZUL BALDONI. Ziaristul
italian Enzo Baldoni, in varsta de 56 de ani, lucra ca jurnalist independent pentru saptamanalul italian Diario della Settimana. A disparut la 19 august, impreuna cu traducatorul care il insotea, pe drumul spre Najaf. La 24 august, Armata Islamica din Irak a afirmat, intr-o inregistrare difuzata de Al-Jazeera, ca a capturat un cetatean italian si a cerut autoritatilor de la Roma sa isi retraga, in termen de 48 de ore, cei 3.000 de militari si jandarmi din Irak.
Guvernul italian a refuzat categoric sa isi retraga trupele si a dat asigurari ca va face tot posibilul pentru a-l elibera pe Baldoni.
Postul de televiziune Al-Jazeera a anuntat, in noaptea de 26 spre 27 august, ca a primit o inregistrare video care contine imagini cu executia lui Baldoni. Postul de televiziune nu a difuzat caseta, "pentru a nu soca sensibilitatea telespectatorilor".
CAZUL SGRENA. A venit, la mai bine de jumatate de an, rapirea jurnalistei Giuliana Sgrena, redactor al ziarului italian Il Manifesto. Ea a fost rapita la inceputul lunii februarie si eliberata la 4 martie 2005. Eliberarea ei a fost insotita de un incident armat, in urma caruia un agent italian de informatii a fost ucis, iar ziarista, ranita.
A doua zi dupa rapirea ei, organizatia Jihadul Islamic a revendicat actiunea si a cerut retragerea trupelor italiene din Irak. A doua zi, o alta grupare, Organizatia Jihadului in tara Rafidain, revendica rapirea jurnalistei. "Verdictul divin asupra ostaticei va fi dat in 48 de ore daca Guvernul italian, condus de criminalul Berlusconi, nu anunta ca Italia se retrage din Irak", spunea comunicatul. Mai multe inregistrari cu Sgrena plangand si cerand Guvernului de la Roma sa isi retraga trupele din Irak sunt difuzate in saptamanile urmatoare, in vreme ce Italia anunta ca nu va plati nici o rascumparare si nu va negocia cu rapitorii. Eliberarea ei la 4 martie a stat, se pare, sub semnul cedarii, pentru ca presa italiana a sustinut ca Roma a platit bani grei pentru jurnalista si oricum, la scurt timp, a anuntat ca intentioneaza sa se retraga din Irak.
TURCUL
|
Imagini care infatiseaza uciderea unui cetatean turc de catre un grup de barbati mascati au fost date publicitatii la inceputul lunii august a anului trecut pe Internet. Ostaticul citeste un avertisment adresat turcilor care muncesc in Irak pentru Statele Unite, dupa care un mascat il identifica drept Murat Yuce, un angajat al companiei turcesti Bilimtur, si il impusca de trei ori in cap. Compania turca a anuntat deja ca are un angajat cu acest nume, insa este neclar daca omul din inregistrare a fost rapit si cand s-a produs asasinatul. Sindicatul transportatorilor turci a anuntat imediat ca inceteaza operatiunile din Irak.
|
BULGARII
|
Doi soferi bulgari, luati ostatici anul trecut in Irak, au fost executati, dupa ce Sofia a refuzat sa negocieze cu rapitorii, care cereau retragerea trupelor bulgare din Irak si exercitarea de presiuni asupra SUA in vederea eliberarii tuturor detinutilor irakieni. Cei doi bulgari, Gheorghi Lazov si Ivailo Kepov, au fost luati ostatici la 8 iulie 2004 in apropiere de orasul irakian Mosul. Rapirea a fost revendicata de gruparea Tawhid wal Jihad, condusa de Al-Zarqawi. La scurt timp, Al-Jazeera a difuzat o inregistrare video cu cei doi ostatici, pe care rapitorii au amenintat ca ii vor ucide daca americanii nu elibereaza, in 24 de ore, toti detinutii irakieni.
|
Executia filmata a unui american
La mijlocul lunii septembrie a anului trecut, pe un site de Internet al unei grupari islamiste a fost introdus un filmulet in care se poate vedea cum cinci mascati il decapiteaza pe un ostatic american. Teroristii au avertizat ca au rapit doi cetateni americani si un britanic si nu vor ezita sa mai decapiteze pe unul dintre acestia, in decurs de 24 de ore, daca Statele Unite nu elibereaza toate femeile musulmane din inchisorile militare din Irak.
NOUA MINUTE. Imaginile filmate la executia americanului dureaza noua minute. Eugene Armstrong era de origine din statul Michigan si mascatii l-au imbracat intr-o salopeta portocalie, l-au asezat, ingenuncheat, in fata camerei de filmat si, dupa ce au spus ce aveau de spus, l-au imbrancit la pamant, l-au decapitat si i-au asezat capul pe spate. Cei cinci barbati mascati si inarmati care l-au flancat in permanenta stateau in fata unui afis alb-negru al gruparii lui Abu Musab al-Zarqawi, numita Jamaat al-Tawhid si Jihad (unificare si razboi sfant), considerata principalul dusman al americanilor in Irak.
REVENDICARI. "Soarta acestui infidel a fost sa ii taiem capul in fata ochilor vostri. Aveti la dispozitie 24 de ore. Daca nu va supuneti cererii noastre si nu eliberati toate femeile musulmane, capul celuilalt ostatic va cadea", spune un barbat mascat care, se explica in imaginile video, este insusi Zarqawi, un iordanian pe capul caruia americanii au pus o recompensa de 25 milioane de dolari. Apoi teroristul scoate un cutit de la brau si, fara a asculta strigatele de indurare ale americanului, ii taie capul. Imaginile decapitarii au aparut la putin timp dupa expirarea termenului de 48 de ore stabilit de rapitori, inainte sa inceapa executarea celor trei ostatici, ingineri in constructii. Acestia sunt Armstrong, americanul Jack Hensley si britanicul Kenneth Bigley, toti rapiti din
casa lor situata intr-un cartier
rezidential din Bagdad. In cele din urma, si ceilalti doi au avut soarta lui Armstrong.