x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Jaful secolului

Jaful secolului

27 Dec 2004   •   00:00

2004 - ANUL JURNALUL NATIONAL
Povestea unuia dintre cele mai mediatizate cazuri ale anului 2004, supranumit "Furtul secolului", ar putea fi rezumata simplu: suma furata - 3 milioane de dolari; presupusii hoti - trei tineri care au incercat sa devina bogati si au ajuns direct in puscarie.
MIRUNA PASA

SINCER. Petru Nica si-a recunoscut imediat fapta
Impresionanta suma furata dintr-o masina blindata, in noaptea de 4 spre 5 iulie 2004, a nascut o adevarata legenda. Autorii celui mai "gras" furt din istoria postbelica a Romaniei au capatat imediat o aura de profesionisti, iar cazul, o stofa de film american cu mafioti. "Furtul secolului" avea sa se dovedeasca insa o telenovela damboviteana, in care trei oameni, departe de a fi profesionisti, s-au gandit sa dea lovitura. Se cuvine sa precizam insa ca in acest moment Petru Nica, Gabriel Velescu si Aurelian Paven beneficiaza inca de prezumtia de nevinovatie.

CERCETARILE. In acea dimineata de iulie dispareau 100 de miliarde de lei din masina blindata de transport valori a firmei International CPI Security, impreuna cu soferul, Petru Nica. Acesta de devenit primul suspect si a fost dat imediat in urmarire generala si in consemn la punctele de frontiera. S-a banuit ca Nica ar fi trebuit sa aiba cel putin un complice pentru ca sacii de bani cantareau 300 de kilograme. In frenezia cautarilor, firma CPI Security a pus pe capul hotilor o rascumparare de 300.000 de dolari, iar mai-marii interlopilor s-au oferit si ei sa rascoleasca tara dupa sofer.

CAPTURA. Dupa exact o saptamana de la furt, Petru Nica era capturat intr-o vila din Snagov. Cu el a fost descoperita si o mare parte din bani, adica 48,7 miliarde de lei. Tot atunci au aparut si doi complici ai lui Nica: mecanicul auto Gabriel Velescu si pictorul Aurelian Paven. Toti trei au fost arestati preventiv si de atunci sunt in continuare dupa gratii. Urmatoarea pista a fost verificarea prietenei lui Velescu, Ioana Popa, cea care platise avansul de 12.000 de dolari pentru cumpararea vilei in care a fost descoperit Nica. Dupa ce a fost audiata de procurori, tanara a incercat sa se sinucida si in timp ce era la spital, proprietara casei a anuntat Politia ca a gasit in camera fetei o geanta cu bani. Anchetatorii au mai descoperit astfel 26 de miliarde de lei. In urmatoarele zile au mai fost gasite 4,5 miliarde de lei si 3.500 de dolari. Descoperirea banilor s-a oprit insa aici.

PROCESUL
Anchetatorii nu au reusit sa gasesasca nici pana azi aproximativ 9 miliarde de lei din suma furata. La inceputul lunii decembrie, Petru Nica, cei doi complici ai sai Velescu si Paven si Ioana Popa, acuzata de favorizarea infractorului, au fost trimisi in judecata. Urmatorul termen pentru proces a fost fixat de Tribunalul Bucuresti pentru 20 ianuarie 2005. Pentru incercarea lor de a deveni bogati, cei trei risca o pedeapsa de pana la 20 de ani de inchisoare, iar Ioana Popa ar putea primi sapte ani de inchisoare pentru favorizare.
×
Subiecte în articol: special nica petru nica