x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Jale mare in industria avicola

Jale mare in industria avicola

de Florina Zainescu    |    18 Oct 2005   •   00:00
Jale mare in industria avicola

Ilie Van (foto), presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), a declarat ca solicitarile pentru carnea de pui au scazut cu 50% in ultima perioada, pentru ca oamenii au intrat in panica.

O scadere drastica a cererii pentru carnea de pasare va fi urmata de diminuarea preturilor practicate de producatori, situatie in care acestia nu vor putea sa-si mai acopere costurile, a subliniat Van. Totusi, crescatorii spera ca lumea va intelege ca poate consuma carne de pasare linistita si se va evita aceasta situatie, intreprinderile avicole nediminuandu-si pana acum productia.

CERERE DE SPRIJIN. Totusi, reprezentantii UCPR considera ca autoritatile ar trebui sa interzica importurile de pui din tarile care nu respecta legislatia europeana in domeniul calitatii si igienei sanitare veterinare. "America si Brazilia, tarile din care vin majoritatea importurilor, nu respecta aceste norme. Ei folosesc fainuri proteice in hrana pasarilor, lucru care la noi e interzis, imunostimulatori si antibiotice", a declarat Van. Crescatorii au cerut Guvernului sa emita un act normativ prin care sa impuna la nivelul tuturor unitatilor de crestere a pasarilor masuri de prevenire a contaminarii cu virusul gripei aviare. "Deciziile sunt deja operationale, toate fermele fiind prevazute cu aceste dotari inca de la infiintare, insa dorim o ordonanta prin care sa devina mai imperative", a afirmat Van.

UNICAT. Crescatorii au mai solicitat plata subventiei de 8.000 lei vechi pe kilogramul de carne in viu pentru lunile august si septembrie. Membrii UCPR spera ca Agricultura sa ii sprijine pe crescatorii de pasari din judetul Constanta, care nu isi mai pot duce pasarile la abatorizare sau vanzare in alta parte a tarii. Ei spun ca singurul abator din zona, cel de la Mangalia, trebuie reabilitat, lucru care va dura cel putin o luna.

×
Subiecte în articol: eveniment