x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Justitia, in pat cu inculpatul

Justitia, in pat cu inculpatul

de Oana Stancu Zamfir    |    Violeta Fotache    |    25 Ian 2006   •   00:00
Justitia, in pat cu inculpatul

Premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul Justitiei, Monica Macovei, s-au vazut la Guvern cu inculpatul Dinu Patriciu si au discutat cazul acestuia la doar cateva zile dupa ce presedintele Rompetrol a fost retinut de Parchet. In iunie, recunosc Macovei si Tariceanu. La solicitarea omului de afaceri, spune Tariceanu. La convocarea premierului, spune Macovei. La solicitarea prim-ministrului, spune si Patriciu. Dupa intalnirea celor trei, procurorul care instrumenteaza cazul Patriciu a avut parte de mai multe controale ale CSM. Jurnalul National detine informatii potrivit carora aceasta nu este singura discutie pe care cei trei au avut-o despre cazul cercetat de Parchet: o astfel de intalnire s-ar mai fi produs si in luna noiembrie.

Dezvaluirea facuta ieri de Jurnalul National in legatura cu intalnirea de taina pe care Dinu Patriciu a avut-o la Palatul Victoria cu premierul Tariceanu si cu ministrul Justitiei, Monica Macovei, a fost confirmata mai intai de presedintele Rompetrol. Dupa ce televiziunile au vuit toata ziua despre articolul care a prezentat informatii cu privire la intalnire, aceasta a fost confirmata si de ministrul Justitiei, Monica Macovei, si de premierul Calin Popescu Tariceanu.

Intr-o Romanie care figureaza in ultimul raport de tara cu butonul rosu de avertizare - capabil sa declanseze clauza de salvgardare si sa amane integrarea in Uniunea Europeana - din cauza marii coruptii, aceea legata de "pestii mari", ministrul Justitiei se intalneste in mare secret la Guvern cu un urmarit penal.

Dupa ce Jurnalul National a devoalat ieri intalnirea in trei pe care Patriciu a avut-o la Guvern cu Tariceanu si Macovei, presedintele Rompetrol a confirmat ieri public aceasta discutie, sustinand insa ca ea a avut loc in martie-aprilie si nu dupa retinerea sa din mai de catre procurori si telefonul pe care Tariceanu l-a dat la Parchet pentru a se "interesa" de cazul prietenului si colegului de partid, Dinu Patriciu, asa cum surse guvernamentale bine informate au declarat pentru Jurnalul National.

SOCANT. Presedintele Rompetrol face insa o dezvaluire plina de substanta asupra discutiilor purtate cu ministrul Monica Macovei, recunoscand ca au dezbatut si cazul privatizarii Petromidia pentru care Patriciu este pus sub acuzare de catre procurori pentru evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune. "A fost vorba despre reforma justitiei, in primul rand. Si despre implicatiile politico-economice ale investigatiei careia ii facem obiect noi, Rompetrolul. Doamna ministru mi-a spus inca o data atunci ca va avea loc o reforma serioasa a justitiei, in primul rand a codurilor care reglementeaza materia apararii drepturilor omului in aceste procese judiciare", a declarat Dinu Patriciu ieri-dimineata pentru Radio Guerilla.

IMPLICATII. Demn de toate semnele de intrebare pertinente in aceasta situatie este faptul ca ministrul Justitiei, Monica Macovei, poarta discutii cu un urmarit penal despre implicatiile "politico-economice" ale cazului cercetat de catre procurori. Ne intrebam care sunt atributiile ministrului Justitiei in acest caz si mai ales care sunt implicatiile politice despre care era chemata sa se pronunte.

Mai grav este insa ca aceste discutii pe care ministrul le poarta pe marginea "implicatiilor politice" ale dosarului Patriciu-Petromidia sunt dublate - coincidenta sau nu? - de presiunile la care este supusa procuroare de caz Adriana Cristescu si de vizitele pe care inspectori CSM i le-au facut acesteia - din nou coincidenta - aproape la fiecare audiere a lui Dinu Patriciu la Parchet. In urma iuresului din mediul politic, inspectiile CSM incep la 11 iulie 2005. Abia la 2 septembrie, Rompetrol a transmis CSM o plangere privind desfasurarea investigatiei in dosarul Petromidia.

IMIXTIUNE. Dupa ce premierul Tariceanu si ministrul Macovei au "dezbatut" reforma justitiei, intr-un tete-a-tete, cu inculpatul Dinu Patriciu, procurorii care instrumenteaza dosarul Rompetrol au simtit pe pielea lor ce inseamna sa te pui cu Puterea. Mai multe plangeri au aterizat pe masa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) impotriva lor, depuse de Dinu Patriciu, fie in nume propriu, prin avocati, fie in numele societatii sale. Om de afaceri care se afla in centrul unui dosar penal ce tine de macrocriminalitatea economico-financiara, Dinu Patriciu s-a plans astfel de tratamentul judiciar care i-a fost aplicat, mai mult altor foruri decat in fata instantei de judecata.

COINCIDENTE? Interesant este ca in cadrul diverselor controale, cateva tentative ale inspectorilor de a-l audia pe procurorul reclamat au avut loc in preajma sau chiar in ziua in care anchetatorul desfasura proceduri in dosarul Patriciu. Sursele noastre ne-au precizat ca intr-una dintre zilele in care omul de afaceri era audiat in dosarul Rompetrol, inspectorul Constantin Placinta s-a dus la Parchetul instantei supreme si a cerut sa stea de vorba cu procurorul, pentru a vedea daca si ce anume ar fi gresit acesta in cursul anchetei. Intamplare intamplatoare?! Domnul Placinta nu a putut fi gasit ieri pentru lamuriri, deoarece era plecat "in misiune".

ATAT DE MULTE. "Sunt multe plangeri, trebuie sa le numaram. Ultima am primit-o in data de 17 ianuarie 2006 si a fost formulata impotriva procurorului Adriana Cristescu", ne-a spus ieri purtatorul de cuvant al CSM, Cristina Lita. Intrebat, presedintele CSM, magistratul Iulian Galca, ne-a declarat: "Intr-adevar exista o sesizare pe rolul Inspectiei Judiciare si se fac verificari, dar controlul CSM nu poate sa afecteze activitatea de ancheta penala desfasurata de procuror, poate doar administrativ. E adevarat insa ca chiar si un asemenea control il poate incomoda pe procuror. Nu e tocmai comod sa vina cineva si sa te tot intrebe, atunci cand anchetezi sau cand judeci o asemenea cauza. Dar la noi a fost depusa o petitie, iar dreptul la petitie este unul constitutional. Prin lege, CSM trebuie sa verifice si sa dea un raspuns. Si Ministerul Justitiei are posibilitatea, potrivit legii, sa faca verificari". Seful CSM ne-a mai spus ca procurorul reclamat nu a cerut inca protectia Consiliului si a garantat: "Consiliul incearca sa protejeze magistratii de orice presiuni si impotriva oricaror abuzuri!".

Cum descrie Dinu Patriciu intalnirea

Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, a fost invitat ieri-dimineata la emisiunea "Asta la revista presei, baby", de la Radio Guerrilla, unde a confirmat intalnirea pe care a avut-o cu ministrul Justitiei, Monica Macovei, si cu premierul Tariceanu, la Palatul Victoria. El a precizat insa ca intalnirea a avut loc in primavara anului trecut. "Aceasta discutie nu a avut loc in toamna anului trecut, ci cu mult inainte, in primavara anului trecut, nu-mi amintesc exact luna, in martie... aprilie... Cam asa ceva", a spus Patriciu.

El a aratat ca discutiile au vizat "reforma justitiei, in primul rand" si "implicatiile politico-economice ale investigatiei careia ii facem obiect noi, Rompetrolul". Aseara, intr-o emisiune tv, Dinu Patriciu declarat ca momentul discutiei de la Palatul Victoria a avut loc inaintea retinerii lui "La sfarsitul lunii aprilie, pare-mi-se" a spus Patriciu, precizand ca "nu s-a discutat direct despre investigatie, ci despre implicatiile ei politico-economice si, mai ales, despre reforma in justitie". Intrebat cum a decurs intalnirea, omul de afaceri a povestit ca a intrat in biroul lui Tariceanu, cu care avea o intalnire la solicitarea acestuia, si a gasit-o acolo pe Monica Macovei. Atentionat ca ministrul Justitiei spune ca ea l-a gasit in birou, Patriciu a schimbat placa. "Nu pot sa spun ca este asa.... Nu stiam ca ma voi intalni cu dna Macovei.. (...) In acea zi ma chemase premierul. A existat si o discutie despre ce se intampla cu industria petroliera, care nu s-a purtat in prezenta dnei Macovei. N-as putea sa va spun cum s-a intamplat de n-am intalnit toti trei acolo." Intrebat daca o intalnire in aceeasi componenta a avut loc si in noiembrie 2005, Patriciu a infirmat acest lucru. (Lavinia Dimancea)

Traian Basescu: "Guvernul are conduita lui"

Presedintele Traian Basescu a lasat ieri Guvernul sa-si asume raspunderea pentru "conduita" pe care a decis sa o adopte in cazul Patriciu-Rompetrol. Presedintele a raspuns intrebarilor Jurnalului National legate de intalnirea Patriciu - Tariceanu - Macovei fara a nega nici intalnirea in sine, nici continutul discutiilor si nici presiunile la care sunt supusi procurorii in acest caz.

Jurnalul National: Domnule presedinte, cum comentati intalnirea pe care domnul Dinu Patriciu a avut-o la Guvern cu premierul Tariceanu si cu ministrul Macovei, avand in vedere ca, potrivit lui Patriciu, au fost dicutate "implicatiile politico-economice ale investigatiei asupra Rompetrol"?
Traian Basescu: Guvernul are conduita lui. Si mie mi-a solicitat Dinu Patriciu o audienta si am preferat corespondenta scrisa cu domnia sa. Fiecare institutie isi stabileste standardele.

Este normal ca ministrul Justitiei sa discute cu un urmarit penal cazul acestuia?
Este la aprecierea ministrului Justitiei.

Domnule presedinte, v-au semnalat procurorii presiunile care se exercita asupra lor in acest caz si v-au cerut protectia?
Procurorii sunt supusi presiunilor in Romania in toate conditiile: puternice presiuni mediatice, uneori incercarea de a se realiza chiar presiuni politice prin atitudini ale oamenilor politici, atitudini publice.

Ce pot spune insa este ca m-am tinut tot timpul de cuvant si am garantat ca nici un politician nu va reusi sa le faca nimic, atat timp cat ei aplica legea. De altfel, nu e o discutie pe care am avut-o in particular cu dansii, am spus-o public inclusiv in CSM.

Cronologia cazului Dinu Patriciu

24 martie 2004: Parchetul National Anticoruptie (PNA) anunta ca verifica modul in care a fost privatizata compania Petromidia si cel in care a fost majorat capitalul social si schimbata structura actionariatului.

17 ianuarie 2005: Ministerul Public anunta ca trei persoane - doua din conducerea Petromidia si un fost director la aceeasi unitate - sunt urmarite penal in dosarul privind privatizarea rafinariei, caz care intre timp fusese preluat de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie de la PNA.

29 martie 2005: Patriciu este audiat pentru prima oara de procurori, fiind pus sub acuzare, alaturi de membri ai conducerii grupului Rompetrol, pentru evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune.

26 mai: Dinu Patriciu este audiat timp de 18 ore de procurorii Instantei supreme. In noaptea de 26 spre 27 mai, la capatul a aproape 20 de ore de audieri, Dinu Patriciu este retinut de procurori. Magistratii apreciaza insa ca omul de afaceri poate fi cercetat in stare de libertate, astfel ca este eliberat in noaptea de 27 spre 28 mai.

27 mai: La ora 10:30, primul-ministru Calin Popescu Tariceanu - care este si presedinte al PNL - i-a telefonat procurorului general Ilie Botos pentru a se informa cu privire la dosar si a intreba ce acuzatii ii sunt aduse omului de afaceri liberal. Jumatate de ora mai tarziu, Botos a luat legatura cu presedintele Traian Basescu si i-a comunicat faptul ca a fost cautat de premier si ce anume dorea acesta sa afle.

28 mai: Premierul Calin Popescu Tariceanu declara la Suceava ca retinerea lui Dinu Patriciu este un eveniment "surprinzator si nedorit".

31 mai: Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) declanseaza verificari in cazul Dinu Patriciu, pentru a se stabili daca procurorii au respectat normele procesual penale in timpul anchetei.

11 iulie: Inspectorii generali ai CSM constata ca procurorul Adriana Cristescu a incalcat procedurile in cazul retinerii omului de afaceri Dinu Patriciu, intrucat cel de-al doilea anchetator - Giorgiana Hosu - nu a semnat propunerea de arestare preventiva.

2 septembrie: Rompetrol a transmis CSM o plangere privind desfasurarea investigatiei in dosarul Petromidia, aratand ca procedurile Parchetului raman "subiective si vicioase", in conditiile in care aparatorii sunt impiedicati sa participe la audierea martorilor.

30 octombrie: Fosta sefa a cancelariei prezidentiale, Elena Udrea, dezvaluie ca Tariceanu a sunat la Parchet pentru Patriciu.

3 noiembrie: Rompetrol acuza incalcarea confidentialitatii urmaririi penale, intrucat documente secrete din dosarul Petromidia au fost puse la dispozitia concurentei grupului petrolier. In aceeasi zi, procurorul Adriana Cristescu a cerut Consiliului Superior al Magistraturii sa-i apere reputatia profesionala.

4 noiembrie: Vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Liviu Dascalescu, anunta, la Eforie Sud, ca inspectorii organizatiei au declansat verificari in privinta acuzatiei ca un act al unui procuror ar fi fost pus la dispozitie partii adverse a Rompetrol, intr-un proces civil.

Intalnirea in declaratii oficiale

GUVERNUL: "Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a avut in luna iunie o intalnire cu dl Dinu Patriciu, in calitatea sa de presedinte-director general al Rompetrol, la solicitarea acestuia. La intalnire a participat si ministrul Justitiei, Monica Macovei. Presedintele Rompetrol a informat in legatura cu punctul sau de vedere referitor la investigatiile ce vizeaza compania si la ICSID, considerand ca drepturile sale si ale companiei au fost incalcate de autoritatile romane. Ulterior, in data de 19 iulie 2005, prin adresa inregistrata cu nr 5/4447/19.07 2005, Guvernul Romaniei a fost notificat de societatea de avocati Salans despre initierea unei actiuni la ICSID de catre Grupul Rompetrol impotriva statului roman, pentru incalcarea Acordului privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor intre Guvernul Romaniei si Guvernul Olandei. Ca urmare a punctului de vedere exprimat de Ministerul Justitiei, exprimat prin nota 73904/2005, primul-ministru si-a insusit recomandarea acestui minister de a nu accepta o solutionare pe cale amiabila a acestei cauze, drept pentru care s-au demarat procedurile de aparare a intereselor statului roman. In data de 8 decembrie 2005, Guvernul Romaniei a decis sa respinga solicitarea Grupului Rompetrol de a plati despagubiri in valoare de 100 de milioane USD, considerand ca nu s-au intrunit conditiile atragerii raspunderii civile a statului roman."

MINISTERUL JUSTITIEI: Printr-un comunicat intitulat "Precizari in legatura cu intalnirea de la Guvern", ministerul condus de Macovei subliniaza:

"Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a fost invitata la inceputul lunii iunie 2005 la o intalnire cu primul-ministru, fara sa i se precizeze motivul intrevederii si nici cine mai participa. Discutia dintre primul-ministru, ministrul Justitiei si omul de afaceri Dinu Patriciu a durat cateva minute, timp in care dl Patriciu a sustinut ca i s-au incalcat drepturile procedurale si a afirmat de asemenea ca in dosar sunt chestiuni economice complexe. Ministrul Justitiei i-a raspuns dlui Patriciu ca, potrivit legii, are posibilitatea sa-si formuleze pozitia in timpul cercetarilor si sa se planga de o eventuala incalcare a drepturilor sale.

Reamintim ca Ministerul Justitiei a recomandat Guvernului, in scris, la data de 28 august 2005, sa nu accepte o solutionare pe cale amiabila a plangerii Grupului Rompetrol, referitoare la o posibila incalcare a Acordului privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor intre Guvernul Romaniei si Guvernul Olandei.

Ministrul Monica Macovei nu a dispus nici un control asupra nici unui procuror de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si nu s-a interesat niciodata de mersul anchetei.

Ministrul Justitiei a protejat si va proteja intotdeauna independenta procurorilor si judecatorilor".

Cei trei se contrazic in declaratii

Dupa o zi intreaga de tacere, datele oferite de catre premier si ministru se bat cap in cap, atat intre ele, cat si cu declaratiile omului de afaceri Dinu Patriciu. Astfel, ambii membri ai Executivului au recunoscut ca s-au intalnit cu Patriciu la Guvern, dar nu in martie, nici in aprilie, ci in luna iunie. Perceptiile celor trei protagonisti despre ce anume s-a discutat la intalnire difera, de asemenea, considerabil.

Astfel daca Patriciu a spus ca s-a discutat despre reforma justitiei si ca nu a abordat cazul sau penal, membrii Guvernului il contrazic, fiecare in alta maniera. Premierul si-a amintit ca discutiile s-au purtat pe intentia companiei Rompetrol de a da statul roman in judecata la ISCID, dar ministrul Macovei a precizat ca nu-si aduce aminte de discutia pe aceasta tema. Insa in comunicatul ministerului ea si-a amintit ca, la intalnire, Patriciu "a sustinut ca i s-au incalcat drepturile procedurale". Macovei precizeaza ca abia la 28 august 2005 a recomandat Guvernului sa nu accepte solutionarea amiabila a plangerii Grupului Rompetrol. Cu toate astea, potrivit surselor noastre, Guvernul nu a tinut cont de recomandare decat cateva luni mai tarziu. Negocieri pentru "impacare" s-au purtat atat in august, cat si in octombrie si in noiembrie, in cadrul unei comisii formate din specialisti de la Ministerul de Finante si de la Ministerul de Justitie. In final, solutia comisiei a fost cea recomandata de ministrul Macovei: respingerea pretentiilor ridicate de Dinu Patriciu.

"M-am dus sa vorbesc cu primul-ministru, nu cu domnul Patriciu. Daca ma invita acesta, nici nu ma duceam. Intalnirea nu a fost oportuna, dar nu am creat-o eu si nu a avut nici o consecinta. Nu m-am ridicat sa plec, deoarece eu sunt un om politicos", ne-a declarat Monica Macovei. Patriciu declara aseara ca intalnirea a fost "intre trei oameni civilizati" si ca nu a simtit ca doamna Macovei ar fi fost deranjata de intalnire. (Violeta Fotache)

Politicienii comenteaza cazul

Liderii politici au comentat ieri pentru Jurnalul National intalnirea dintre premierul Tariceanu, ministrul Jusitiei, Monica Macovei, si omul de afaceri liberal Dinu Patriciu.

PD. "Daca aceasta intalnire a avut loc inainte de declansarea urmaririi penale, ea poate fi incadrata in limita normalitatii, a unei audiente, pentru ca s-a vazut ca nu a avut nici o consecinta politica - urmarirea s-a declansat. Daca a fost dupa, atunci ar fi fost de preferat ca ea sa nu aiba loc", ne-a declarat liderul PD, Emil Boc (foto).

PNL. Vicepresedintele PNL, senatorul Teodor Melescanu, a declarat ca nu i se pare "deloc anormal ca oameni care au preocupari legate de evolutia Romaniei, inclusiv a sistemului juridic din Romania, sa stea de vorba". In opinia acestuia, Monica Macovei, ca ministru al Justitiei, nu are nici un fel de autoritate, de competenta, sa se implice in actul de justitie care priveste un dosar concret, si din acest punct de vedere "discutia nu a putut sa fie decat in termeni generali".

PC. "Daca a solicitat ministrul sa se intalneasca cu persoana urmarita penal si cu a treia persoana nu e in regula. Daca a solicitat persoana urmarita o audienta la ministru, pentru a explica realitatea, asta e mai putin nefiresc. Daca a solicitat-o premierul, iarasi e nefiresc, pentru ca seamana a interventie in mersul justitiei. Cred ca ce a spus Dinu Patriciu, ca au discutat despre reforma in justitie, a fost pretextul intalnirii", ne-a declarat deputatul PC Sergiu Andon.

PSD. Fostul ministru al Justitiei, senatorul PSD Rodica Stanoiu (foto), a evitat sa se pronunte asupra intalnirii dintre premier, ministrul Justitiei si Dinu Patriciu, dar si-a pus totusi o intrebare retorica: "Ce reactie ar fi fost daca se afla ca intr-o situatie similara Rodica Stanoiu ar fi participat in biroul premierului Adrian Nastase la o discutie cu Iacobov imediat ce au inceput cercetarile in cazul Rafo. As fi vrut si eu sa stiu ce ziceau unii din presa, care acum tac, despre o astfel de intalnire". (Carmen Vintila, Dana Piciu)
×