x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Margelatu, 13 milioane de spectatori romani

Margelatu, 13 milioane de spectatori romani

23 Feb 2004   •   00:00

Misterioase sunt intamplarile, atmosfera, dar in primul rand personajele.

Premiera filmului "Drumul oaselor" a costat in 1980 Cinematograful "Patria" din Capitala o mica renovare. Romanii au dat navala in sala, trecand peste usi si prin geamuri, pentru a vedea aventurile lui Margelatu. In doar doi ani si jumatate, filmul a fost vizionat de 4.670.000 de spectatori. Acesta avea insa sa fie doar primul dintr-o serie de sase episoade, pline de actiune, cascadorii si intriga.
IOANA MOLDOVEANU

In urmatorii ani au urmat: "Trandafirul galben" (1982), "Misterele Bucurestilor" (1984), "Masca de Argint" (1984), "Colierul de Turcuoaze" (1985) si "Totul se plateste" (1986), toate avand peste un milion de spectatori in primele sase luni. La valoarea actuala a leului, filmul a costat 1.500.000 de euro. Marga Barbu, actrita principala, care a jucat rolul Agatei Slatineanu, povesteste ca, de-a lungul anilor, in China au fost vandute un miliard de bilete la "Margelatu": "Ei nu aveau filme americane si cand au vazut filme cu aventuri ca ale noastre, buluc le-au cumparat".

Aventurierul, un rol predestinat
Misterios si atragator, cu o privire adanca si melancolica, care se arata mereu de sub borul palariei, intr-un con de umbra. El este justitiarul, care se lupta cu oricine, dar loveste doar cand este nevoie. Este nedespartit de pistolul cu sapte tevi si arunca lasoul la fel de firesc precum mananca seminte. Nebarbierit, cu hainele prafuite, vorbeste putin, ordona, ia decizii si gaseste rezolvari. "Margelatu. Ce frumos suna pentru mine acest nume", spune Florin Piersic. El a interpretat personajul ramas intiparit in memoria romanilor ca un adevarat aventurier. Piersic isi joaca rolul atat de bine incat ai spune ca a fost scris de scenaristul Eugen Barbu special pentru el. Nu este insa asa. Initial, Piersic trebuia sa fie boierul Pana, interpretat in film de Iurie Darie. Pregatindu-se pentru acest rol, actorul a slabit, si-a lasat barba si mustata. S-a schimbat atat de mult incat, atunci cand Barbu l-a vazut, a spus: "El va fi Margelatu"", povesteste Piersic cu patimai bine cunoscuta.

Semintele si pistolul, o emblema
In momentele tensionante, Margelatu arunca in gura o samanta de floarea-soarelui, o mesteca, o scuipa, se gandeste si abia apoi vorbeste. Este un tic care il urmareste in toate cele sase episoade, o caracteristica atribuita personajului de insusi Florin Piersic, si nu de scenaristul Eugen Barbu, cum s-ar crede. Un grup de copii, care se jucau in permanenta cu palaria si pistolul lui Margelatu, ii dadeau acestuia, in semn de recunostinta, seminte de floarea-soarelui. Intr-o zi, stand rezemat de o stanca, in platoul de filmare, in Muntii Macinului, Piersic cauta sa-si nimereasca gura cu samanta, de la distanta. "Din cinci, patru imi ajungeau intre dinti, prinsesem exercitiu", spune el. Regizorul Dorun Nastase il vede si ii sugereaza sa faca o dubla. Scena pe care o filmeaza este aceea din "Drumul oaselor", de la inceputul filmului, in care boierul Pana intreaba: "Da’ tu cine esti, straine?", iar Piersic, de sub borul palariei, ridica ochii, arunca o samanta in gura, o scuipa si zice cu voceai grava: "Ma cheama Margelatu ". Eroul nu ar fi acelasi fara pistolul sau cu sapte tevi. Arma a fost gasit de Doru Nastase la o expozitie de obiecte de epoca romanesti. A facut multe demersuri pentru a-l procura. A fost incredintat Studiourilor Buftea pentru a fi folosit la filmari, iar apoi a fost returnat. "Am regretat grozav. As fi vrut sa am pistolul asta", spune Piersic dand din cap a nesansa.

"Un actor ca in Occident"
Incepand cu al doilea film, "Trandafirul galben", Margelatu are un "asa-zis purtator de cuvant", spune Piersic razand. Este vorba de Buza de Iepure, interpretat de Szabo Csech. Acesta iubeste bataia, este impulsiv, aventurier si devine prietenul lui Margelatu, atat pe ecrane, cat si in viata de zi cu zi. "Lumea ne-a cooptat ca pereche, ca justitiari. Am ajuns astazi, in 2004, cand ma duc undeva, sa ma intrebe lumea: "Da’ Buza de Iepure unde e?"". Szabo a spart gheata, fiind primul cascador care a devenit actor. "Regizorii imi spuneau ca n-au ce rol sa-mi dea, ca sunt prea musculos", povesteste actorul. Dar ceea ce pana atunci l-a impiedicat sa joace in filme, in "Trandafirul galben" i-a adus succesul. Regizorul Doru Nastase, C.V. Tudor, in acea vreme nedespartit de scenaristul Eugen Barbu, l-au convins pe acesta din urma sa-i scrie lui Szabo un rol. "Le-am luat mintile. Mi se spunea: "In sfarsit, un actor ca in Occident ", adica atletic, dinamic." O dovada in plus este intoarcerea lui Buza de Iepure in "Masca de Argint", dupa ce el fusese omorat in "Trandafirul galben". Marga Barbu isi aduce aminte cu nostalgie acele momente: "Toata lumea a fost la pamant cand l-a omorat pe Sobi. L-au inviat de gura lumii, pentru ca l-au indragit cucoanele, il iubeau ca barbat. A fost nebunie".

Cascadorii unice in lume
In Occident, la acea vreme, nu existau cascadorii precum cele ale lui Szabo. Nimeni nu reusea sa faca un cal sa treaca prin geam, fie el si de zahar. Dar Szobi a reusit. A ales o iapa care nu mai fusese incalecata si nu stia la ce sa se astepte. De partea cealalta a geamului a pus un cal, astfel incat iapa sa creada ca ajunge la el. "Trebuie sa gandesti in locul animalului ", spune cascadorul. In prezent, el lucreaza la o emisiune tv, este profesor la Academia de Teatru si Film si are in tratative doua proiecte despre un serial care prezinta meseria de cascador.

Actori lihniti de foame
Agatha Slatineanu, o actrita frumoasa, eleganta si perfida. Este dusmanul lui Margelatu, rol interpretat de Marga Barbu, sotia scenaristului si scriitorului Eugen Barbu. "Toata goana aia printre munti, cand auzi copitele calului pe piatra, mi-a ramas si acum in ureche", povesteste plina de caldura actrita. Ea isi aduce aminte de momentele dificile de pe platourile de filmare, cand "sticleau de foame cu totii." Odata, dupa o zi de munca, tot ce a mancat, impreuna cu Florin a fost 1 kg de smantana si doua paini. Acum rade, dar in momentul in care nu a mai gasit cercurile care sustineau rochia a fost o catastrofa. Un functionar a venit insa cu o solutie, "a bagat niste fier, niste sarme si statea departata de corp. Dar se vede in film, rochia nu e asa frumoasa cum trebuia sa fie".

Scenariul si talentul lui Barbu
"Ceea ce m-a atras la acest rol a fost limba, asa de romaneasca, de neaosa si de muscata", spune cu patos Marga Barbu. Inainte de a scrie scenariul, sotul ei a studiat documente romanesti vechi. "Toata lumea se intreba de unde au aparut aceste cuvinte. Sunt ca niste perle", zice zambind. Eugen Barbu s-a stins din viata in 1993. "Era un om teribil de talentat. Daca ii aruncai o sugestie, o vorba, se lega de ea si imediat incepea surubul sa se invarta. De aceea era foarte taciturn in viata de fiecare zi. Nu vorbea mult, el scria", povesteste cu nostalgie sotia sa.

Tragedia regizorului Doru Nastase
Seria "Margelatu" a avut parte de trei regizori: Doru Nastase, Gheorghe Vitanidis si Mircea Moldovan. Cel mai apreciat dintre toti a fost insa primul. "Doru simtea filmele. (...) Trebuie sa fii putin apucat ca regizor, pentru ca aici sunt momente care ies din normalul vietii. Iti trebuie o doza de nebunie. A fost teribil. Omul asta n-ar fi trebuit sa moara", spune Marga Barbu. Doru Nastase s-a stins din viata cu o zi inainte de parada 1 Maiului muncitoresc din 1982, festivitate pe care el o organizase. In noaptea aceea a primit un telefon de la partid sa modifice toata derularea manifestarii. Vestea a venit precum un tunet si, panicat de lipsa de timp, a facut infarct. "Daca nu mureau Eugen Barbu si Doru Nastase, se facea si "Intoarcerea lui Margelatu"", spune Piersic lasand capul in jos.

D’ALE ACTORILOR
Margelatu isi face aparitia in "Drumul oaselor" intr-un galop nebun, starnind praful in urma sa. Putini stiu insa ca cel ce calareste nu este Florin Piersic, ci actorul Adrian Stefanescu, care interpreteaza in film rolul lui Sfranciog. Nici calul nu este acela pe care Piersic apare in toate cele sase episoade: Despot este un cal saritor, cu o coama bogata, adus de la clubul Steaua. Cel din generic are coama taiata.
Actorul Stefanescu povesteste ca Piersic nu a putut ajunge in acea zi la filmari, in Muntii Macinului, iar calul lipsea si el. "Nu era nici o asemanare intre mine si Florin, eu cu barba neagra, el cu ea blonda. La un moment dat s-a ridicat borul palariei si mi se vede nasul acvilin. Au reusit sa acopere - imaginea genericului e mai maronie, mai neclara."
Acelasi actor rade cand isi aduce aminte de farsa jucata de Jean Polizache taranilor din Horezu. Intr-o noapte, pe la 11, pe cand duceau caii de la filmare, la CAP,
Polizache a inceput sa urle: "Oameni buni, strangeti-va la Primarie, ca se da pamantul inapoi!". Seful de post a aparut in izmene, pe bicicleta, cerand explicatii. I s-a spus: "Ne pregatim pentru filmare."

CONTINUARE: Gopo a lansat primul omulet in Cosmos

×