x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Medic rezident: prinţ şi cerşetor

Medic rezident: prinţ şi cerşetor

de Alina Gavrila    |    27 Noi 2007   •   00:00
Medic rezident: prinţ şi cerşetor

Trăiesc cu 800 de lei pe lună şi locuiesc intr-un cămin fără apă caldă şi căldură. Pentru ei, "acasă" este o cameră căt o cutie de chibrituri, ce nu măsoară mai mult de nouă metri pătraţi. Ei sunt cei care răspund de vieţile noastre, actualii medici rezidenţi. După 11 ani de şcoală primesc un salariu ruşinos şi promisiunea de o viaţă mai bună trecută prin purgatoriul anilor de rezidenţiat.


O vorbă din popor spune că "Omul cu meserie nu moare de foame", insă in cazul medicilor rezidenţi această maximă e departe de realitate. După şase ani de facultate şi examene dintre cele mai grele, pentru un student la medicină urmează alţi cinci, de rezidenţiat, timp in care trăieşte in condiţii mizere, cu opt milioane de lei vechi pe lună.


Proba de foc... Aşa poate fi numită această perioadă fără de care nu poţi ajunge medic specialist, rezidenţiatul reprezentănd un stadiu al educaţiei medicale postuniversitare. Statutul de medic specialist se obţine numai după absolvirea rezidenţiatului, după care tănărul medic porneşte in căutarea unui loc de muncă prin spitale sau clinici particulare. Mulţi dintre aceştia sunt nevoiţi să trăiască după facultate o bună bucată de timp in cămine de nefamilişti, in condiţii ce nu fac deloc cinste unui medic.


SÃ...RÃ...CIE.
Zilele trecute le-am făcut o vizită "acasă", la Căminul din curtea Spitalului Clinic Fundeni. I-am găsit printre găleţi cu var, muncitori, paturi vechi scoase in curte şi cursuri de medicină. Erau in renovare. "După cum vedeţi, suntem in curăţenie. Este un adevărat calvar. Nu avem apă caldă, iar pănă ieri nu aveam căldură şi nici electricitate. Se schimbă punctul termic, ceea ce e de lăudat, insă nu avem decăt o singură intrebare: de ce acum cănd afară sunt doar căteva grade? De ce nu au instalat centrala in vară cănd nu aveam nevoie de căldură? Aşa se fac lucrurile in Romănia, fără cap", ne-a spus Cristina, rezident urgenţe majore.

Lucrările de renovare au inceput in luna septembrie şi au ca termen de execuţie 90 de zile. Timp in care vor fi inlocuite instalaţiile sanitare, mobilierul, ferestrele şi centrala termică, veche de peste 40 de ani. Căminul are 145 de camere şi găzduieşte in jur de 200 de medici rezidenţi. Camerele sunt mici, nu au mai mult de nouă metri pătraţi, căt pentru un şifonier, două paturi şi o chiuvetă.

AMENAJÃ...RI. Se lucrează de zor, in plină iarnă

CONDIŢII "EUROPENE". "Aşa trăim noi. Două persoane intr-o cutie de chibrit. Astea sunt condiţiile. Plătim chirie două milioane de lei pe lună pentru acest spaţiu. Acum au inceput să renoveze. Ne-au pus parchet şi termopane. Nu avem apă caldă, iar pănă mai zilele trecute nu am avut nici căldură. Să tot inveţi in astfel de condiţii. Cănd am inceput facultatea de medicină, in 1995, speram că lucrurile vor sta altfel. In vară termin rezidenţiatul şi mă găndesc cu groază la ce mă aşteaptă. Cred că am să mă intorc acasă, la Braşov, şi dacă o să am noroc poate o să găsesc un post de medic. Dureros este faptul că după 12 ani de şcoală o să iau un salariu de şapte milioane de lei. Cum să nu te găndeşti să pleci din ţară? Păi in ţările europene un medic stagiar are in jur de 1.500 de euro", ne-a povestit Mihnea, rezident neurolog.


LIPSURI. Fără apă, căldură, electricitate, fără bani in buzunar, fără o urmă de speranţă că se va schimba ceva, că viitorul unui tănăr medic va fi unul mai bun, aşa trăiesc viitorii medici ai Romăniei. Cum işi mai pot păstra vie flacăra pasiunii pentru această meserie atăt de complicată, in condiţiile in care mulţi dintre ei sunt muritori de foame? Cum poate trăi un medic specialist cu această leafă de şapte milioane de lei? Sunt căteva intrebări pe care tinerii medici le adresează, prin intermediul Jurnalului Naţional, ministrului Sănătăţii.

Banii de renovare au venit tărziu

Căminul de rezidenţi Fundeni aparţine de Centrul Naţional de Perfecţionare in Domeniul Sanitar (CNPDS). "Problema este una singură. Cele două cămine ale Spitalului Fundeni nu sunt cămine studenţeşti, nu le poţi elibera trei luni pe an pentru renovare. Ştiu că nu e comod, dar să nu uităm că acum ceva timp in urmă aceste cămine erau in paragină. Abia in august am primit bani de la Ministerul Sănătăţii şi era normal să fructific imediat această ocazie. Este un necaz că lucrările au inceput in august-septembrie, insă atunci ne-au venit banii. Ce mă supără pe mine este faptul că ei (n.r. - medicii rezidenţi) nu au avut răbdare să vadă rezultatul, care cu siguranţă va fi unul pe placul tuturor. Nu au jucat corect, puteau să vină la mine inainte să cheme televiziunea. In altă ordine de idei cred că pentru binele medicilor rezidenţi este necesară transformarea rezidenţiatului in ciclu de studiu", ne-a declarat prof. dr Florian Popa (foto), director CNPDS.

Â

Cadrele medicale ies din sistem

Un studiu realizat de Federaţia Solidaritatea Sanitară cu sprijinul Ministerului Sănătăţii arată că foarte multe cadre medicale ies din sistemul sanitar. Astfel, numai in anul in curs au plecat peste 2.000 de angajaţi, dintre care 339 de medici, 1.835 de asistenţi medicali şi 54 din alte categorii de personal sanitar superior. Nu există incă o statistică exactă a celor care au preferat să plece in străinătate, insă tot mai mulţi rezidenţi optează pentru această soluţie disperată.

Am primit la redacţie

Apel al medicilor rezidenţi

Buna ziua!
Imi cer scuze de stangacie si va rog sa ne acordati cateva minute noua medicilor care la rezidentiat am avut medii bune dar nu de "trecere"

Frustrarile noastre sunt multe, asa cum stie toata lumea dar salarizarea, conditiile sau unii "dinozauri din system palesc zilele astea si trec pe un loc second in situatia in care ne confruntam cu hotararea ministrului de a opri media la 599 puncte, o medie mare comparativ cu anul trecut-540(official pentru ca la repartitii a ascazut), sau cu anul 2005 cand s-a intrat in rezidentiat cu fabuloasa medie de 414 puncte(cam cu nota 4).

Nu stim daca dificultatea testelor(considerabila anul acesta) sau noutatea materiei sunt de luat in seama sau nu dar faptul ca la o concurenta mult mai mica decat in 2005 sunt respinsi medici mult mai pregatiti testate dupa materie modificata si in conditiile acestui masiv exod de medici de la absolventi pana la specialisti, cred ca acestea sunt demne de luat in seama!

Multi dintre noi nu au nici drept de libera practica-promotiile incepand cu 2005-asa ca multora ne ramane sa vindem cartofi prajiti la Mc Donald's

Suntem bataie de joc pentru minister si nu numai, suntem dezorganizati si debusolati!

Cerem presei o mana de ajutor!

Va multumim pentru rabdarea de a fi citit apelul nostru!

Â

×
Subiecte în articol: special medic rezidenţi reziden