x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Medici de familie, obligați să se prezinte în taberele de refugiați

Medici de familie, obligați să se prezinte în taberele de refugiați

de Monica Cosac    |    02 Mar 2022   •   07:15
Medici de familie, obligați să se prezinte în taberele de refugiați

O nouă sarcină asumată de Ministerul Sănătății, precum triajul epidemiologic al refugiaților din Ucraina, este aruncată în cârca medicilor de familie.

 

 Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) a trimis ministrului Sănătății o sesizare după ce unele direcții de sănătate publică, care trebuie să asigure echipele mixte de doctori (epidemiolog și specialist în igienă) pentru cei sosiți din zona de conflict, au cerut medicilor de familie să se prezinte obligatoriu în taberele de refugiați pentru realizarea triajului epidemiologic. 

„Ministerul Sănătăţii a organizat, prin direcţiile de sănătate publică din judeţele de la frontiera cu Ucraina şi judeţele învecinate cu acestea, echipe medicale mobile pentru efectuarea triajului epidemiologic şi evaluarea stării de sănătate a refugiaţilor din taberele organizate de DSU şi asigurarea testării acestora pentru COVID-19”, a anunțat, în weekend, MS. 

Având în vedere că riscul apariției unor boli transmisibile (rujeolă, gripă, COVID-19) este ridicat în aceste centre, Ministerul Sănătății a dispus ca DSPJ să supravegheze taberele de refugiați prin echipe mixte (epidemiolog, medic igienă) care să viziteze zilnic aceste centre sau prin desemnarea unor medici care să supravegheze permanent starea de sănătate a refugiaților. 

Maximum 140 de epidemiologi

Ministerul a omis însă că România mai are doar circa 140 de epidemiologi, un număr extrem de mic chiar și fără pandemie și centre de refugiați, însă unele DSP-uri au găsit rapid soluția: au dat dispoziție ca medicii de familie să se prezinte obligatoriu în taberele organizate de DSU, uitând din nou că statul român a privatizat medicina de familie de mai bine de un deceniu. 

„Având în vedere situația generată de agresiunea militară din Ucraina (...), din dispoziția domnului Director Executiv (...) aveți obligația de a vă prezenta în respectivele locații pentru a efectua triajul epidemiologic al refugiaților care vor fi cazați în aceste tabere”, se precizează într-un e-mail primit de medicii de familie dintr-un județ de frontieră și postat pe rețelele de socializare.

FNPMF a reacționat sesizând ministrul Sănătății cu privire la dispozițiile DSP. În acest document se precizează că medicii de familie nu-și pot părăsi pacienții bolnavi și faptul că majoritatea sunt deja implicați în activitatea de testare SARS-CoV-2, în imunizarea anti-COVID și monitorizarea pacienților infectați care sunt tratați la domiciliu, dar și în activitatea de vaccinare prin Programul Național de Imunizare, iar triajul epidemiologic poate fi realizat și „cu studenți la medicină, elevi din liceele sanitare și școlile postliceale sanitare, coordonat de personalul medical bugetar din sistemul medical civil și militar.

„Medicii de familie nu pot părăsi cabinetele și milioanele de pacienți bolnavi pentru care reprezintă singura sursă de servicii medicale pentru a face triaj în taberele de refugiați, însă cea mai mare parte a medicilor de familie oferă deja servicii medicale gratuite refugiaților în cabinete și s-au implicat în mod voluntar în eforturile umanitare pentru Ucraina”, spun reprezentanții FNPMF, care-i solicită ministrului Rafila să transmită DSP „instrucțiuni adecvate privind personalul medical care poate fi desemnat pentru asigurarea triajului epidemiologic în taberele de refugiați”.

 

Refugiații ucraineni care ajung pe teritoriul României vor beneficia de orice servicii medicale de care au nevoie pe teritoriul României, nu doar de servicii de urgență, a anunțat, ieri, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă. De asemenea, toți refugiații care au nevoie de testare pentru COVID-19 - au simptome sau solicită acest lucru - sunt testați, însă nimeni nu este testat obligatoriu, a precizat Rafila.

 

3.152 de paturi au fost identificate în spitalele publice din România pentru ca cetăţenii ucraineni răniţi în conflictul din ţara vecină, civili sau militari, să poată primi îngrijiri medicale.

×