x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mercurialul victimelor auto - “dauna totală”, cotată la 200.000 de euro

Mercurialul victimelor auto - “dauna totală”, cotată la 200.000 de euro

de Monica Cosac    |    Adrian Stoica    |    08 Iun 2022   •   08:00
Mercurialul victimelor auto - “dauna totală”, cotată la 200.000 de euro

​​​​​​​Despăgubirile cuvenite victimelor accidentelor rutiere, obţinute pe cale amiabilă de la firma de asigurări RCA a şoferului vinovat, nu vor mai fi lăsate la aprecierea asigurătorilor, ci vor fi calculate pe baza unor punctaje stabilite clar de Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” din București în funcție de gravitatea rănilor suferite și, după caz, de complicaţiile apărute ca urmare a accidentării.

Potrivit unui proiect de ordin comun al Ministerului Sănătății şi Autorității de Supraveghere Financiară, lansat recent în dezbatere publică, calculul punctajului traumatologic va fi realizat, contra cost, de medici experți evaluatori. Valoarea unui punct traumatic este egală cu dublul salariului de bază minim brut pe țară – adică 5.100 de lei - , iar inițiatorii propun ca despăgubirea primită de o victimă să nu poată depăși 200 de puncte, ceea ce înseamnă aproximativ 200.000 de euro. 

Conform Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, în caz de vătămare a integrităţii corporale sau a sănătăţii ori de deces rezultate în urma unui accident de vehicule, stabilirea despăgubirii pe cale amiabilă ar trebui să se realizeze pe baza unui punctaj comunicat de Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” Bucureşti, aprobat prin ordin comun emis de Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Practic, scopul principal al proiectului de ordin pus în transparență decizională, zilele trecute, de Ministerul Sănătății, este aprobarea „Punctajului Traumatologic” în caz de vătămare și metodologia de calculare a acestuia.

Concret, calculul punctajului traumatologic se va face contra cost, la cererea persoanei prejudiciate, a asigurătorului RCA, a Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) sau a Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), de către medici experți evaluatori.

Curs postuniversitar pentru medicii evaluatori

Astfel, victimele vor fi examinate clinic printr-o expertiză de evaluare „în cadrul căreia sunt verificate acuzele prezentate, documentele doveditoare și se vor identifica aspectele clinice și paraclinice, morfologice și funcționale care sunt în legătură de cauzalitate cu accidentul de vehicule”, se arată în document.

Medicii experți evaluatori sunt, de fapt, medici specialiști sau primari de medicină legală, medici specialiști sau primari de expertiză medicală a capacității de muncă sau medicii care au absolvit cursul postuniversitar de „Evaluare prejudiciu corporal în cazul unor traumatisme asociate incidentelor de trafic rutier”, organizat la nivelul universităților de medicină și farmacie acreditate de Ministerul Educației, în baza unei curricule de pregătire avizate de către INML.

Se va întocmi un raport de evaluare de medicină de asigurări

 

Severitatea rănilor va fi stabilită ținând cont de trei parametri distincți:

  • leziunea traumatică inițială;

  • complicațiile posttraumatice - acele complicații imediate și/sau acute sau cronice care beneficiază de recuperare terapeutică;

  • consecințele posttraumatice permanente - acele complicații cu caracter permanent care nu se mai pot vindeca și care pot genera consecințe posttraumatice severe sau invaliditate.

 

„În urma efectuării examinării, medicul expert evaluator eliberează un raport de evaluare de medicină de asigurări”, se precizează în referatul de aprobare al proiectului de ordin, iar despăgubirile cuvenite persoanelor prejudiciate ca urmare a vătămării integrității corporale ori a sănătății se stabilesc pe baza punctajului traumatologic, „obținut prin însumarea punctelor corespunzătoare traumatismelor”.  

În cazul complicațiilor permanente, dacă sunt mai multe, va fi luat în calcul doar punctajul celei mai severe dintre acestea. 

„Dauna totală” – un milion de lei

Inițiatorii proiectului precizează, însă, că „în cazul în care victima are mai multe leziuni, valoarea totală nu poate depăși valoarea corespunzătoare stării vegetative persistente, denumită în continuare SVP; valoarea acesteia din barem este de 200”. 

Potrivit Legii 132/2017, valoarea unui punct traumatic este egală cu dublul salariului de bază minim brut pe țară de la data producerii accidentului. În prezent, salariul minim este 2.550 de lei, astfel că valoarea unui punct traumatic ar fi de 5.100 de lei. Prin urmare, despăgubirea maximă pe care o poate primi victima unui accident nu poate fi mai mare de 1.020.000 de lei. 

De asemenea, legislația actuală prevede că despăgubirile se pot ajusta în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte.

Proiectul comun MS şi ASF reglementează în detaliu punctajele defalcate pe fiecare tip de leziune traumatică, în funcţie de gravitatea rănii și, după caz, de complicaţiile posttraumatice survenite ca urmare a accidentării. 

Potrivit legislației în vigoare, în cazul accidentelor rutiere cu victime, stabilirea despăgubirii pentru acestea se face atât pe cale amiabilă, cât și pe cale judecătorească.

Prejudiciul estetic, despăgubit cu sume de până la 120.000 de euro

Calcularea prejudiciului estetic suferit de victima unui accident auto se va face separat pentru zona facială și restul corpului, potrivit tabelului stabilit de INML, și poate fi cuprins între 0 și 120 de puncte (ceea ce ar însemna că valoarea despăgubirii poate ajunge la peste 122.000 de euro). 

Doar pentru zona facială, de exemplu, actul normativ stabilește nu mai puțin de 122 de sectoare, prin împărțirea feței prin linii orizontale și verticale, iar punctajul se va calcula în funcție de acestea.  

×