2004 - ANUL JURNALUL NATIONAL
Ancheta in cazul omului de afaceri Mihail Erbasu s-a dovedit una dintre cele mai greu de instrumentat, anul acesta de politie procuratura si
specialistii in medicina legala. Verdictul dat de anchetatori a fost clar - sinucidere, dar una atipica.
ION ALEXANDRU, EDUARD PASCU
|
TOP 300. O iesire tragica din clasamentul celor mai bogati romani |
|
MARILYN MONROE. Si ea a avut trei tentative de sinucidere, dar nu toate in aceeasi seara |
|
ULTIMUL DRUM. Mihail Erbasu a avut parte de o inmormantare fara pretentii |
Cunoscutul om de afaceri, cu o avere estimata la 100 de milioane de dolari, a fost gasit mort in piscina vilei sale din Snagov. Decesul ridica semne de intrebare privind motivele si cauzele.
In ziua fatidica de 21 iunie, corpul lui Erbasu a fost gasit de administratorul vilei, la ora 7:00, in piscina fara apa. Imediat a fost anuntata sotia, dupa care, la vila, a sosit un echipaj al Politiei Snagov. Ulterior, acolo au sosit si ofiteri de la Politia Judiciara si un procuror criminalist. Procurorii au exclus din prima clipa ipoteza unei crime, variantele luate in calcul fiind sinuciderea sau moartea din motive naturale.
IPOTEZE. Din subsolul vilei au fost prelevate posibile urme de sange uman. Politistii sustineau, la vremea respectiva, ca petele de sange provin de la o rana la cap, in zona sprancenei stangi, pe care Erbasu ar fi suferit-o in conditii suspecte. La trei ore dupa ce cadavrul omului de afaceri a fost descoperit, anchetatorii erau de parere ca Mihai Erbasu a incercat in acest subsol sa se spanzure cu un cordon de halat. A fost gasit acest cordon, rupt, ceea ce ar putea constitui o prima tentativa esuata de sinucidere. Ulterior, Erbasu a urcat la mansarda si a iesit pe terasa vilei sale. Mihai Erbasu a cazut de pe terasa, aterizand in piscina, de la o inaltime de aproximativ 9 metri.
De pe biroul omului de afaceri, anchetatorii au ridicat o hartie in care Mihail Erbasu adnotase o serie de informatii. Au fost mai multe, insa la acea ora anchetatorii au dat publicitatii faptul ca au fost distruse de membrii familiei. Prima persoana care a gasit acele file este sotia omului de afaceri, ea fiind cea care a distrus primele cinci pagini scrise de Mihail Erbasu. Omul de afaceri venise la vila de la Snagov in week-end, singur. Vecinii sustin ca venea destul de rar la Snagov, cel mai adesea insotit de sotie.
VILA A FOST SPARTA. Casa de vacanta a familiei Erbasu, din comuna Snagov, a fost calcata de hoti in luna aprilie a acestui an. Hotii au plecat atunci cu o prada fara valoare. Ancheta continua si la aceasta ora. Politistii judiciaristi din cadrul Inspectoratului Judetean Ilfov sustin ca spargerea nu are nici cea mai mica legatura cu moartea lui Mihail Erbasu. Comisarul Marian Dinulescu, seful Serviciului Judiciar, ne-a declarat ca hotii au filat timp de mai multe zile locuinta, alegand proprietatea lui Erbasu deoarece era mai impunatoare si dadea impresia ca inauntru se aflau bunuri de mare valoare. Lovitura a fost data la sfarsit de saptamana, noaptea, hotii escaladand gardul proprietatii, dupa care au fortat usa termopan a terasei, distrugand totodata sistemul de alarma. "Dupa ce au intrat in imobil, au cautat bunuri de valoare, luand practic de pe pereti toate tablourile si icoanele pe care le-au gasit. Dupa care au disparut", a precizat comisarul Dinulescu. Politistii spun ca tablourile pe care hotii le-au "praduit" nu au nici o valoare, deoarece sunt doar niste imitatii ale unor pictori celebri, semnate "Ana Rusu". "Politistii au cautat in zadar pe la mai multe
case de amanet, in speranta ca hotii le-au lasat gaj pentru o suma de bani.
FILMUL SUNUCIDERII. Traseul pe care l-a strabatut Mihail Erbasu din subsolul casei, dupa tentativa nereusita de spanzurare, cutia cu carti pe care s-a urcat, cutitul cu care si-a taiat latul si lumanarea pe care au stins-o curentii de aer ce au intrat pe sub usa de la subsol si canciocul de care Erbasu s-a izbit cu fata, in cadere, sunt elementele clare imortalizate de criminalisti, elemente care construiesc prima tentativa de suicid. Drumul catre terasa parcurs de Erbasu era presarat din loc in loc cu pete de sange, butoanele din lift si clanta usii de acces catre terasa fiind murdarite de sange. Bara de fier a terasei prezenta urme de degete pline de sange care demonstreaza ca Erbasu s-a saltat pe acea bara, facandu-si avant inainte de a sari in piscina. Mai jos, pe peretele exterior, Erbasu s-a lovit cu crestetul capului, lasand acolo o pata de sange si fire de par capilar. Plonjonul pe burta in mijlocul piscinei a fost ultima actiune a lui Mihail Erbasu pe aceasta lume. Dovezile arata clar ca nu exista urme de fortare la intrarea in casa, nimic nu era ravasit, nu existau urme ca acolo s-ar fi purtat vreo lupta. Erbasu s-a sinucis. O ultima intrebare ramane neelucidata: De ce? Pentru a fi si mai siguri de acest verdict, anchetatorii au facut o reconstituire a sinuciderii, folosind un manechin din cauciuc pe care l-au balansat peste balustrada terasei. La a treia incercare, manechinul a cazut exact in pozitia in care a fost gasit cadavrul lui Mihail Erbasu.
SCRISORILE. Erbasu a luat secretul mortii sale cu el in mormant. Enigma este adancita si de lipsa celei mai mari parti a primei scrisori predate de familie anchetatorilor. Pagina cu numarul 7 din aceasta scrisoare incepe in partea de sus cu o fraza inceputa in pagina anterioara, pagina ce ascunde, probabil, un continut plin de intelesuri, date, nume. Primul bilet: Pagina 7 - "Caracterul vostru de oameni cinstiti ei nu il accepta. Nuti, Cristi, Alexandru si Nelu, sa stiti ca v-am iubit si pentru mine totul ati fost voi si pentru mine veti fi pentru totdeauna. Am luat aceasta hotarare, fiind convins ca asa va fi mai bine. Voi uniti, veti invinge totul. Eu nu mai puteam, nu mai eram lasat. Va iubesc pe voi si pe Ana-Maria si Elena. Sunt sigur ca va fi mai bine". - "Sa nu va faceti probleme, asta a fost vointa mea si sunt convins ca pentru voi este mai bine. Umilinta mafiei nu o mai puteam suporta. Poate dupa aceste alegeri locale va disparea sau se va diminua mafia politica. Va iubesc. Va doresc unitate ca sa invingeti greutatile".
Al doilea bilet: Pagina 1 - Ora 3:30 de minute "Aceasta a fost vointa mea. Sa nu ma plangeti. Nu mai puteam suporta umilinta. Am cautat sa analizez unde am gresit. Bunatatea si corectitudinea au fost greselile mari. La noi, cu ele nu izbutesti. Nuti, Cristi, Alexandru si Nelu, va iubesc mult, mult. Uniti-va ca sa puteti voi sa existati si sa traiti". Pagina 2 - "Trebuie sa le cresteti pe Elena, Ana-Maria si Oana. Cu mine in viata as fi adus mai mult rau. PS. Dusmanii si cei care m-au determinat sa fac acest gest sper ca pe voi va lasa".
Avere de 100 de milioane de dolari
Conform revistei Capital, Mihail Erbasu detinea impreuna cu familia 61 la suta din actiunile de la firma Constructii Erbasu, una dintre cele mai cunoscute firme de constructii din tara. Firma are peste 1.100 de angajati, iar cifra anuala de afaceri ajunge la 25 de milioane de dolari. Afacerea Erbasu s-a extins in acest an, o data cu investitiile efectuate in cartierul Vitan din Bucuresti. Valoarea investitiei s-a ridicat la 15 milioane de dolari, iar Mihail Erbasu declara ca pretul de piata al acestui centru este de circa 20 milioane de dolari. In 2003, Mihail Erbasu a achizitionat terenuri in Bucuresti (zona Baneasa) si in comuna 1 Decembrie. Erbasu mai detine doua ferme de animale populate cu 150 bovine si 500 de oi, doua hoteluri in Bucuresti, cu o suprafata construita de 15.000 metri patrati. Mai are in proprietate un bloc de 50 de apartamente in Bucuresti si 500 de hectare de teren in tara. In total, averea estimata de revista Capital a lui Mihail Erbasu se situeaza in jurul a 100 de milioane de dolari.
Insa, imaginea de om prosper pe care o prezinta aceasta revista este contrazisa de unele evenimente care au avut loc in ultimele zile din viata lui Erbasu. Realitatea este ca atat societatile de constructii, dar si acesta, personal, se confruntau cu probleme financiare. Mihail Erbasu a apelat la credite si in nume personal. In Arhiva de Garantii Reale Mobiliare sunt inscrise doua contracte in vederea obtinerii unor facilitati de creditare din partea EUROM Bank - Sucursala Bucuresti. Prima garantie a fost constituita pentru suma de 450.000 de dolari. O a doua garantie a fost constituita pentru suma de 1,45 miliarde de lei. Acest imprumut a fost incheiat cu cinci zile inainte ca Erbasu sa se sinucida.
CONVINGERE
"Am luat aceasta hotarare, fiind convins ca asa va fi mai bine. Voi uniti, veti invinge totul. Eu nu mai puteam, nu mai eram lasat. Va iubesc pe voi si pe Ana-Maria si Elena. Sa nu va faceti probleme, asta a fost vointa mea si sunt convins ca pentru voi este mai bine. Umilinta mafiei nu o mai puteam suporta. Poate dupa aceste alegeri locale va disparea sau se va diminua mafia politica" -
Mihail Erbasu
SATURATIE
"Sa nu ma plangeti. Nu mai puteam suporta umilinta. Am cautat sa analizez unde am gresit. Bunatatea si corectitudinea au fost greselile mari. La noi, cu ele nu izbutesti. Nuti, Cristi, Alexandru si Nelu, va iubesc mult, mult. Uniti-va ca sa puteti voi sa existati si sa traiti" -
Mihail Erbasu
DUBII
"A fost gasit in piscina. Pe corpul lui nu sunt urme de violenta. Exista deschis pe biroul lui un registru pe care lucra. Era imbracat si trebuia sa fie la firma la ora 7:00.
Nu cred ca s-a sinucis. Parerea mea este ca i s-a facut rau si a cazut. Avea probleme de sanatate. Banuiala mea este ca i s-a facut rau de la inima" -
Paula Iacob
UMILINTA
"Sunt convins ca pentru voi este mai bine. Umilinta mafiei nu o mai puteam suporta. Poate dupa aceste alegeri locale va dispare sau se v-a diminua mafia politica"
DUSMANII
"Cu mine in viata as fi adus mai mult rau. Dusmanii si cei care mau determinat sa fac acest gest sper ca pe voi va lasa"
REGRET
"Nuti, Cristi, Alexandru si Nelu Sa stiti ca vam iubit si pentru mine totul ati fost voi si pentru mine veti fi pentru totdeauna" -
Mihail Erbasu
LIBERTATEA DE EXPRESIE
|
Moartea lui Erbasu a dat nastere unui fenomen de-a dreptul ciudat. Toata lumea, de la angajati la familie, de la cunostinte la anchetatori, s-a temut sa vorbeasca. Frica si-a varat coada peste tot. De aici toate speculatiile presei privind moartea lui Erbasu. Si, ca si cand asta nu ar fi fost de ajuns, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a dat ordin presei sa nu mai faca anchete paralele in cazul Erbasu. Si nu numai. Constient fiind totusi ca ziaristii nu se afla in subordinea lui, Botos
si-a instruit subordonatii sa-si puna lacat la gura in prezenta mass-media. Acelasi procuror general a declarat unui ziarist din presa centrala: "Daca aflu ca vreun procuror a dat informatii neoficiale la presa voi schimba intreaga echipa de anchetatori". Ulterior, a infirmat schimbarea anchetatorilor, insa i-a sfatuit din nou pe ziaristi sa-si faca anchetele numai prin Biroul de Presa al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
|
Ancheta paralela a Jurnalului National
Cercetarile au inceput la cateva ore dupa ce cadavrul miliardarului a fost gasit in piscina fara apa a proprietatii sale de la Snagov. Cel care a anuntat familia a fost ingrijitorul Dinu Dan. Acesta a anuntat intai familia, apoi Salvarea, si nu autoritatile, asa cum ar fi fost normal intr-o astfel de situatie. In casa, anchetatorii i-au gasit-o pe sotia miliardarului, pe avocata Paula Iacob, care sustine ca se afla acolo in calitate de prietena, si pe avocatul Alin Avramescu, ceea ce trezeste suspiciunea anchetatorilor ca acestia, chiar si fara sa vrea, au modificat elementele criminalistice din perimetrul vilei.
De aici s-a nascut o poveste incredibila a biletelor de adio lasate de Mihail familiei si, indirect, organelor de ancheta. Procurorii s-au trezit in fata faptului implinit. Elena Erbasu le-a dat o fila A4, rupta dintr-un registru, pe care sinucigasul scrisese randurile care au dat nastere la nenumarate scenarii. Este vorba de ultima parte a unei scrisori compuse din cel putin opt pagini, avand in vedere ca doar paginile 7 si 8 au ajuns in posesia anchetatorilor. Erbasu sustinea aici ca este dorinta sa exclusiva de a renunta la viata, avertizandu-si totodata familia: "Cu mine in viata as fi adus mai mult rau". Intrebata ce s-a intamplat cu restul scrisorii, Elena Erbasu a declarat ca a rupt foile si le-a aruncat in WC. In mod normal, anchetatorii ar fi trebuit sa o traga la raspundere pe Elena Erbasu pentru distrugerea biletelor (respectiv a probelor pe care acestea le-ar fi putut contine). La o saptamana dupa aceea, in timpul unei audieri la Parchetul General, femeia le-a aruncat anchetatorilor o "bomba": inca o scrisoare. De aici deducem ca Elena Erbasu si rudele au avut destul timp sa caute prin casa, modificand perimetrul anchetei. Imediat dupa ce cadavrul lui Erbasu a fost transportat la IML si dupa ce s-a incheiat cercetarea la fata locului, vila a fost sigilata pentru conservarea eventualelor probe scapate. Era teoretic imposibil sa intri in casa, sa scotocesti printre haine si sa gasesti o bucata din al doilea bilet de adio, care, chipurile, le-ar fi scapat anchetatorilor la prima cercetare la fata locului.
Jurnalul National a aflat cu o saptamana inaintea anchetatorilor ca o buna parte din prima scrisoare nu a fost distrusa, ci doar ascunsa de ochii procurorilor. Dupa trei saptamani de tacere, familia recunoaste public ca are toate biletele lasate cu limba de moarte de defunct.