x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mineriada din iunie 1990 - așa cum a trăit-o poetul Cezar Ivănescu. Povestea celui mai brutal episod de război civil din istoria României postdecembriste

Mineriada din iunie 1990 - așa cum a trăit-o poetul Cezar Ivănescu. Povestea celui mai brutal episod de război civil din istoria României postdecembriste

de Florian Saiu    |    13 Iun 2024   •   08:00
Mineriada din iunie 1990 - așa cum a trăit-o poetul Cezar Ivănescu. Povestea celui mai brutal episod de război civil din istoria României postdecembriste

Luna aceasta se împlinesc 34 de ani de la evenimentele care au tulburat, prin violență și barbarie, Bucureștiul, la doar câteva luni de la Revoluția din 1989, mișcare de asemenea sângeroasă, responsabilă cu înlăturarea comunismului promovat la nivel de cult personal de Nicolae Ceaușescu și implementarea (post)comunismului cu „față umană”, via Moscova, prin preluarea puterii de către eșalonul doi al Partidului Comunist Român, reprezentat de Ion Iliescu. 

Contestată în stradă pentru „confiscarea” Revoluției și a României - Piața Universității, unde se strângeau oamenii nemulțumiți, a devenit un fenomen social, ulterior chiar unul cu conotații și mize politice -, gruparea lui Ion Iliescu, FSN (Frontul Salvării Naționale - ce ironie!), erijată în organism politic care a câștigat la pas alegerile din Duminica Orbului (20 mai 1990) - deh, e floare la ureche să candidezi la funcția supremă în stat când ții în mână toate mijloacele de propagandă în masă (televiziune publică, radio, ziare, poștă etc.) - a chemat în iunie 1990 minerii din Valea Jiului la București. Scopul? „Liniștirea” contestatarilor noului regim. Cu bâta! Și cum majoritatea celor care mizaseră la alegeri pe Ion Rațiu și Radu Câmpeanu erau intelectuali, studenți, oameni destupați la minte în general, țintele bestiilor slobozite pe străzile Capitalei au fost chiar aceștia.

O dovadă a existenței lui Dumnezeu

De aici înainte, facem loc amintirilor poetului Cezar Ivănescu (1941-2008), personaj care a trăit pe propria piele tragicele evenimente din 14 iunie 1990: „Vineri seara, 10 - ianuarie (1997), poetul Mihail I. Vlad din Târgovişte mi-a adus vestea arestării lui Miron Cozma (n.r. - liderul minerilor)… Încă o dovadă, pentru mine, că şi pe lumea asta există un Dumnezeu! Trebuie strânşi criminalii care umblă liberi pe străzi, în afară de unul, care nu umblă chiar pe străzi, dar se poate ajunge şi la acela… Ultima dată stătea la Cotroceni. […] Cum nu-mi place să-mi facă nimeni viaţa, cu atât mai puţin îmi place să mi-o scrie alţii, şi de aceea, pentru ca cititorul român să fie mai bine informat, nu doar de comsoliştii revistei 22 care aud că au publicat un fel de Carte Albă a mineriadei, voi încerca şi eu să relatez exact ceea ce mi s-a întâmplat în 14 iunie 1990, în Bucureşti…”.

Figura de bronz din Piața Victoriei

„În noaptea de 13 iunie, însoţit de fiica mea adoptivă, Clara Aruştei, condusesem la Gara de Nord o nepoată din Bistriţa-Năsăud, Delia, şi la întoarcere am mers, pe jos, prin Piaţa Victoriei, ticsită de armată şi popor… Îngrijorat mai mult de soarta transmisiei fotbalistice de la televizor, decât de soarta Guvernului, am intrat în discuţie cu un ofiţer sobru al M.F.A. care privea totul cu un dispreţ de bronz pe figură… Mi-a spus că totul e sub control, dacă nu s-ar isteriza «ăla»: mi-a dat asigurări că şi transmisia fotbalistică se va relua… M-am calmat, numai, pe la Piaţa Romană, mi-au ajuns la ureche nişte vorbe îngrijorătoare: oamenii povesteau despre linşaje, vendete desfăşurate, cu martori, pe străzi…”

Baricada lui Gugui

„A doua zi probabil nu aş fi ieşit din casă, dacă nu venea să mă ia Miron Manega (Dumitru Manea) […]… Părăsisem Uniunea Scriitorilor obligat, deoarece fusesem în martie dat afară, ilegal, de la revista Luceafărul de securistul Mircea Dinescu şi banda lui, încercasem cu un alt escroc, Victor Eduard Gugui, fost cenaclist de-al meu, să reîntemeiez Societatea Scriitorilor Români, am realizat că va fi un eşec (toţi erau traşi de sforicele, ăsta, Gugui, uite-aşa, întâmplător, se combinase c-o «jurnalistă» americancă venită să şadă în România, în preajma Revoluţiei ca pe ghizdul fântânii!), şi, simţind că fug de-un hoţ şi dau de doi, cu un restrâns grup operativ mi-am schimbat sediul S.S.R.-ului, din clădirea unde funcţiona Baricada lui Gugui, într-un apartament de pe Bulevardul Magheru, oferit «generos» de un alt dubios personaj, D.C. Calmuschi, prieten al unuia din «oamenii mei», Gheorghe Şerban… Acest «generos» D.C. Calmuschi e actualmente, cu nevastă-sa, în Elveţia, «plantat» pentru a doua oară, prima oară părăsise România înainte de 1989, deşi se afla în poziţia avantajoasă de director la «Ciclop», Service-ul de pe Magheru…”.

Tovarăşii securişti și „umflarea” lui Ernest Maftei

„În drum spre noul «sediu» de pe Magheru, mergând pe jos pe Bulevardul Dacia, Miron Manega mi-a anunţat venirea minerilor în Bucureşti şi de asemenea mi-a spus că «vandalismul legionar» de care vorbea «omul cu limbă comunistă» începuse cu adevărat… fără obiect… Piaţa Universităţii era evacuată… am tras o fugă până acolo… Banda lui Miron Cozma era furioasă, cred, în primul rând pentru că nimeni nu-i opunea nici o rezistenţă; au apărut apoi tovarăşii securişti cu cămăşi albe şi cravate, au început să-i organizeze pe mineri, au venit trotuarele pline de femei grăsane, deformate de trudă şi ură care aplaudau, toţi chelnerii Bucureştiului şi fiesta a început să se anime… Până să apuc să-i bag în casă pe cei care mă însoţeau, am mai avut timpul să văd de departe, pe Magheru, cum îl umflau pe Ernest Maftei nişte inşi într-o limuzină neagră, «Mercedes» vechi, cred, limuzină care a bântuit Bucureştiul toată ziua, cu un ins şezând pe locul mortului, în faţă, lângă şofer şi ţinând mâna dreaptă scoasă pe fereastră şi fluturând o bâtă… A apărut de vreo două ori şi în după-amiaza zilei, la Spitalul de Urgenţă, depunând câte un bărbat aproape omorât în bătaie şi plecând cu aceeaşi fluturare sinistră de bâtă”.

Studentul omorât cu ciomagul

„Mi-am dat seama că e imprudent să mai rămânem în stradă, mai ales că începuseră să apară şi camioane pline cu «mineri» fluturând bâte. Am urcat în apartamentul d-lui Calmuschi, şi cum se întâmpla să fie ziua unuia dintre băieţi (a lui Gheorghe Şerban), sărbătoritul a deschis o sticlă de şampanie, ne-am aşezat la masa mare din salon şi le-am interzis tuturor să mai iasă în balcon, de unde se vedeau lucruri îngrozitoare: văzusem eu însumi un bătrân de vreo 80 de ani smuls de pe trotuar şi aruncat într-o limuzină, doi studenţi loviţi cu o bardă de mineri, şi alte asemenea. Colac peste pupăză, a apărut Adrian Dafir (Vasile Negru), pe care-l făcusem la repezeală vicepreşedinte al Societăţii Scriitorilor Români, […], în locul lui Gugui: Adrian Dafir era galben ca turta de ceară, venea direct din Piaţa Universităţii şi asistase la un omor, minerii îl loviseră în ceafă pe un student cu bâtele şi studentul se prăbuşise mort la picioarele vicepreşedintelui meu, care abia mai bâiguia…”.

„Refeghistul” cu mâinile pline de ghiuluri

„Ceva îmi spunea că lucrurile nu se îndreaptă spre un final fericit şi aş putea defini acest ceva prin acumularea de persoane cuprinse de nervozitate diabolică. Chiar şi după sosirea lui Adrian Dafir, am avut situaţia sub control; deşi am mai ieşit sporadic pe balcon să privim în stradă, nu am atras atenţia nimănui… Dar am simţit că pierd controlul situaţiei la apariţia unuia, Niţă, român întors în ţară din R.F. Germania, liberal de-al lui Cîmpeanu şi care mai luase o bătaie şi pe la Suceava… Omul, «refeghist» liber, cu mâinile pline de ghiuluri şi cu nevastă nemţoaică, se revolta mereu, făcea naveta de la masă la balcon, până ne-a scos pe toţi pe balcon: eram numai bărbaţi, cu excepţia Alexandrei, soţia lui Gheorghe Şerban… fragilă ca un bibelou…”.

„Huo” de la babele de pe „Magheru”

„Pe Bulevardul Magheru situaţia se schimbase un pic… De unde până atunci «minerii» defilaseră paşnic, călăuziţi de securiştii în cămăşi albe şi escortaţi de maşinile Poliţiei, acum rândurile erau oarecum boţite, pentru că la Piaţa Romană, băieţii care vindeau ziare, se pare, ripostaseră şi ei cu reteveiele la violenţele minerilor şi apoi o şterseseră în intrarea de la metrou, babele de pe la ferestrele blocurilor de pe Magheru, cu penultima respiraţie scoseseră un chiot de huo, şi «salvatorii» lui Iliescu primeau prost duşul rece administrat de curajoasa vârstă a treia: e drept că la «Grădiniţa», vizavi de blocul nostru, în faţa restaurantului aplaudau atâţia securişti în cămăşi albe, că-ţi reveneau bătăile inimii la loc…”.

Ploaie de sticle

„Confruntarea dintre aplauzele securiştilor şi huiduiala noastră ne-a fost fatală… pentru mine însă, pot spune că a fost salvatoare, deoarece, având rău de înălţime eram gata-gata să mă arunc în cap de la balcon meduzat de atrocităţile pe care le priveam pe trotuar… Dacă nu ar fi izbucnit chiar atunci huiduiala, sigur mă aruncam… pentru că nu mai suportam să văd ceea ce vedeam… Am fost stâlcit de nenumărate ori în bătaie pentru această slăbiciune pe care o am pentru victime, nu e nimic care să-mi facă onoare, e mai degrabă un disimulat instinct sinucigaş. Securiştii în cămăşi albe ne-au reperat, ca şi chelnerii securişti, şi gospodinele şi deşi ne-am retras în grabă din balcon, de jos a început să curgă o ploaie de sticle aruncate în ferestre… Dacă aş fi fost singur, cu experienţa pe care o am, aş fi scăpat din capcana pe care o reprezenta pentru noi, în acea clipă, acel apartament…”.

Ușa masivă din fier forjat

„Am ales soluţia cea mai proastă, să rămânem în apartament, jos, la intrarea blocului, uşa masivă în fier forjat era pe cale să cedeze, băieţii erau profesionişti redutabili: am baricadat cu mobila din apartament şi uşile de acces spre camera centrală, cu balcon, în care eram strânşi, Alexandra Şerban a început să sune la serviciul de paşapoarte, unde tatăl ei era ofiţer, să încerce să ne trimită un echipaj de poliţie, să ne salveze… nu s-a putut… Am realizat cu puţin înaintea începerii masacrului că d-l Calmuschi nu era cu noi, tocmai ieşise să-şi parcheze mai convenabil una din cele două limuzine pe care le avea şi nu se mai întorsese… Când am fost convins că nu mai e nimic de făcut, uşa dublă a camerei începând să cedeze într-un colţ de sus, m-am postat în faţa uşii”.

Trosnește fața Alexandrei…

„Potopiţi de loviturile de bâtă ale celorlaţi «mineri» care pătrunseseră în salon într-un iureş nebun, eu, personal, am uitat de prima mea intenţie ucigaşă şi mi-am apărat cu mâinile necontenit capul: noroc că încheieturile mâinilor îmi erau protejate de apărătoare de mâini, am avut întotdeauna încheieturile prea slabe în raport cu forţa umerilor şi a pumnilor, de aceea şi în meciurile de box trebuia să mi se facă un bandaj special să-mi protejeze încheieturile, mâini de pianist obligate să boţească feţe de piatră… Ştiind să mă apăr, deşi am primit […] cât a durat masacrul mii de lovituri, doar am leşinat de câteva ori, rezemat cu spatele de perete, ca în corzi, dar nu am căzut la podea, nici în ring nu am căzut niciodată, singura clipă de slăbiciune când era să mă prăbuşesc a fost când mi s-a oprit privirea pe faţa Alexandrei care tocmai era strivită de un pumn de miner şi trosnea, am închis ochii şi probabil am fost groggy câteva minute bune, pentru că Miron Manega îmi relatează că după ce s-a auzit trosnitura feţei Alexandrei, a urmat o scenă pe care eu am scăpat-o”.

Balans peste balcon

Anume? „Ortacii l-au întrebat pe şeful în cămaşă albă, dacă să ne arunce de pe balcon sau nu [au fost doar balansaţi peste balustrada balconului, în uralele maselor din stradă - n.n.]. Șeful, după ce a aruncat o privire de pe balcon în stradă, ar fi spus: «Nţî, e prea multă lume!». N-am clarificat nici azi ce sens avea enunţul lapidar cu pricina, era reflexul unei jene, ori constatarea unei ineficienţe, am fi putut cădea pe capul admiratorilor lor şi murea cine nu trebuia… Ne-au coborât din apartament până în spatele uşii masive din fier de la intrarea blocului şi, deşi ne-au obligat să ne lungim la podea, am refuzat şi am fost singurul care am rămas în picioare în ciuda loviturilor primite, pentru că ştiu că lungit la podea poţi fi foarte uşor omorât”.

Furtunul cu sânge

„Fireşte, a sosit duba Poliţiei ca să înşface călăii, bandiţii, adică noi, eu, Miron Manega şi Adrian Dafir mai întâi, câte locuri libere mai erau în dubă: nu îndrăzneam să-i mai privesc pe ceilalţi trei căzuţi la podea, şi am trecut plin de sânge printre securiştii în cămăşi albe fără să mă pot apăra, pentru că cei doi poliţişti care mă purtau îmi imobilizaseră cu mâini de fier braţele (pe ăştia doi promit să-i iau cu mine în Rai!) şi atunci am primit în torace în dreapta un upercut de profesionist pe care-l resimt şi acum când respir, iar un miner mi-a aplicat o lovitură de furtun în cap: alt noroc, furtunul mi-a plesnit pielea şi valul de sânge mi-a umplut capul, gura şi ochii şi m-a transformat subit într-o mască înspăimântătoare care m-a apărat până m-au îmbrâncit în dubă: în faţa mea, pe banchetă, o femeie, doctoriţă, am auzit, plângea…”.

Țipătul

„Intraţi în plin soarele amiezii în curtea Poliţiei din Bulevardul Ana Ipătescu, mi-am dat seama că Poliţia era controlată de mineri, care ne-au livrat unui poliţist care stătea la o măsuţă şi ne scria într-o condică spre a fi expediaţi la Măgurele… Minerii şi-au depus şi sticlele de pălincă golite drept «corpuri delicte», cu ele, noi aruncaserăm de la etaj în ei, noi, huliganii Bucureştiului şi încă mai aşteptau să vadă rezultatul, drăguţii de mineri… M-am răcit când am realizat că am încă în buzunar cuţitul [darul gentil al unei franţuzoaice sorbonarde, făcut într-o altă împrejurare dramatică a vieţii mele, pe un vas, pe Dunăre…], minerii erau cu ochii pe noi să ne zulească vreun obiect, actele şi borsetele ni le luaseră deja din apartament… şi din nou ceva miraculos a rupt şirul fatalităţilor cauzale, Adrian Dafir a ieşit din rând, a apucat-o spre intrarea în clădirea Poliţiei şi a început să urle spasmodic: «Uitaţi-vă ce i-au făcut poetului Cezar Ivănescu!»”.

Ordin de la Comandant

„Un civil a ieşit din clădire (căpitanul de poliţie Ştefan Teriş, aveam să aflu după aceea, literat de-al nostru!), a privit curtea dezorientat, nu m-a identificat, Adrian Dafir m-a arătat cu degetul, civilul a ţâşnit în clădire şi a ieşit urgent strigând că e ordin de la Comandant să fiu dus imediat la Spitalul de Urgenţă, o maşină condusă de un poliţist civil se mişca deja parcă de la sine în curte, i-am înşfăcat şi pe cei doi, Miron Manega şi Adrian Dafir, peste protestele minerilor, căpitanului şi maşina a demarat… La Spitalul de Urgenţă, primul care a dat cu ochii de mine a fost Marius Scarlet, apoi încă un doctor tânăr al cărui nume nu mi-l mai amintesc, oricum amândoi au izbucnit într-un râs nervos, pe care nu şi l-au putut stăpâni deloc atât timp cât a trebuit să mă coase în cap o colegă de-a lor care de-acum zâmbea şi ea văzându-mă că şi eu zâmbesc de codiţa de samurai ce-mi apăruse în creştetul capului: în 1986, când fusesem adus noaptea la Spitalul de Urgenţă, în stare critică, cu febră şi având sub 50 kg după 7 zile de greva foamei, tot cei doi bărbaţi mă întâmpinaseră: colegul lui Marius îmi făcuse pe loc o radioscopie şi-mi spusese ritos că ori sunt terminat cu plămânii, ori am nişte coaste rupte…” (Cezar Ivănescu, text cules după manuscrisul „45 de ani de Dictatură şi 7 de Teroare”, 1997)

„Leagăn de vis mă leagănă în moarte”

După bătaia soră cu moartea suferită în 14 iunie 1990, poetul Cezar Ivănescu se confesa: „Am zăcut bolnav aproape doi ani, iar în trei ani, din 14 iunie 1990 şi până la începutul acestei veri, 1993, am scris un singur poem într-un vers pe care-l găsesc acum pe o hârtie proastă, transcris frumos, dar hârtia e murdară, probabil l-am transcris în bucătărie, în camera mea era tare frig şi stăteam tot timpul în pat şi dormeam şi mă încălzeam numai când deliram şi umblam prin cameră şi prin antreu şi le speriam pe Mary şi pe Clara şi se sculau şi mă culcau iară în pat şi-mi dădeau medicamente şi dormeam… […] «Leagăn de vis mă leagănă în moarte!»… acesta e versul pe care l-am scris în trei ani…”.
Pâinea plângerii

În completare: „Nimic şi nimeni din jurul meu nu-mi putea veni în ajutor, mâinile-mi erau atât de slăbite şi oasele degetelor mă dureau… […] Acum când mă trezesc şi mă opresc din treabă, rămân nemişcat şi mă întreb şoptit sau doar în gând: «Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, de ce m-ai înviat?» şi-ncep să-mi curgă lacrimile pe obraz… Hrăneşte-mă, Doamne, cu pâinea plângerii şi adapă-mă cu lacrimi din belşug!” (Cezar Ivănescu, „Pentru Marin Preda”, Editura Timpul, Iaşi, 1996) 

Scurt istoric (pentru tineri și adolescenți)

Mineriada (cuvânt unic în lume) din iunie 1990 a fost cea de-a treia acțiune de acest fel întreprinsă în România postdecembristă (a fost urmată de încă trei asemenea operațiuni, una în 1991 și alte două în 1999) și cea mai brutală dintre toate. S-a soldat, potrivit cifrelor oficiale, cu 6 morți și 746 de răniți. A fost comandată și declanșată împotriva manifestanților din Piața Universității, care contestau noul regim instalat la putere.

13 iunie

În dimineața zilei de 13 iunie 1990, în jurul orelor 3-4 dimineața, forțele de ordine au distrus corturile celor aflați în Piață și au făcut arestări. Cordoanele de trupe antitero au fost rupte de manifestanți. În jurul orei 9, mai multe grupuri de muncitori de la IMGB au sosit în Piața Universității scandând lozincile: „IMGB face ordine!” și „Moarte intelectualilor!”, „Noi muncim, nu gândim!”. 

Cum trupele de muncitori n-au reușit să înăbușe protestele cetățenilor, dimpotrivă, președintele Ion Iliescu s-a deplasat la televiziunea publică, de unde a dat semnalul aducerii minerilor: „Chemăm toate forțele conștiente și responsabile să se adune în jurul clădirii Guvernului și Televiziunii pentru a curma încercările de forță ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democrația atât de greu cucerită”. În aceeași seară, trei garnituri de tren pline cu mineri au plecat din Petroșani spre București, iar un alt tren a părăsit a doua zi Gara Motru cu destinația București.

14 iunie

Ajunși în Gara de Nord la ora 4 dimineața, minerii conduși de Miron Cozma au fost preluați de angajați ai SRI și au fost orientați spre punctele nevralgice ale municipiului București. Un grup foarte mare a ocupat Piața Universității, unde minerii au pretins că refac rondurile de flori distruse de corturile manifestanților, pe platoul din fața Teatrului Național. Imediat au pătruns în incinta Facultății de Geologie, unde au ocupat balconul, simbolul libertății de opinie și au devastat o colecție unică în Europa de flori de mină și zăcăminte geologice, ca și sediul Ligii Studenților. O soartă asemănătoare au avut și Facultatea de Litere și cea de Matematică, dar și Institutul de Arhitectură Ion Mincu. 

Bătaia profesorilor

Multe cadre universitare au fost bătute, între ele numărându-se și profesorii de lingvistică Grigore Brâncuș și Petru Creția, acesta fiind agresat de indivizi care se aflau în posesia fotografiei sale. În zonă, minerii au mai devastat sediile PNȚCD și PNL, unde au pretins că au descoperit valută falsă și arme și de unde au furat tot ce se putea fura, inclusiv o stație radio și aparate de birotică.

Locuințele particulare ale lui Corneliu Coposu și Ion Rațiu au fost, de asemenea, devastate. Liderul studenților Marian Munteanu a fost bătut și aruncat apoi în fântâna de la Universitate. Un alt grup a ocupat sediul Televiziunii Române. În doar câteva ore, controlul Bucureștiului a fost preluat de aceste grupări paramilitare care colaborau cu Poliția și SRI. Numeroși intelectuali, studenți, persoane cu barbă etc. au fost bătuți, arestați, urcați în dubele Poliției și interogați la o unitate militară din Măgurele.

Ura și la gară

15 iunie

La orele prânzului, minerii au fost urcați în autobuze și transportați la complexul   expozițional Romexpo, unde șeful statului (ales cu doar câteva zile înainte) Ion Iliescu le-a mulțumit pentru acțiunea lor vitejească de „salvare” a „democrației”. Discursul său a fost întâmpinat cu urale. Imediat după aceasta, minerii au fost conduși la trenurile care îi așteptau în Gara de Nord și transportați în Valea Jiului. De remarcat că nici până în prezent Ion Iliescu n-a răspuns în justiție pentru faptele sale.
 

34 de ani se împlinesc în iunie 2024 de la Mineriada care a cutremurat Bucureștiul la doar câteva luni de la căderea comunismului 

„Noi muncim, nu gândim!”, slogan al mineriadei din 1990

„Moarte intelectualilor”, slogan al mineriadei din 1990

6 morți și 746 de răniți au rezultat în urma descinderii minerilor din Valea Jiului în București în 14 iunie 1990

„Un miner mi-a aplicat o lovitură de furtun în cap… Furtunul mi-a plesnit pielea şi valul de sânge mi-a umplut capul, gura şi ochii şi m-a transformat subit într-o mască înspăimântătoare”, Cezar Ivănescu

„Adrian Dafir era galben ca turta de ceară, venea direct din Piaţa Universităţii şi asistase la un omor, minerii îl loviseră în ceafă pe un student cu bâtele şi studentul se prăbuşise mort”, Cezar Ivănescu

„Intraţi în plin soarele amiezii în curtea Poliţiei din Bulevardul Ana Ipătescu, mi-am dat seama că Poliţia era controlată de mineri”, Cezar Ivănescu

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: mineriada cezar ivanescu evenimente