In ultimii 15 ani s-au facut periodic sondaje despre starea de spirit a natiunii. Optiunile politice ale romanilor s-au schimbat des, insa cateva atitudini se mentin constante, indiferent de cine se afla la putere. Astfel ca, la intrebarea "In ce institutii ale statului aveti cea mai mare incredere", romanii au raspuns de fiecare data "Armata si Biserica". Si nu intamplator. Acestea sunt cele mai vechi institutii statale. Pe Armata si Biserica s-a cladit totul. In opinia multor romani, ceea ce este vechi reprezinta traditia si este bun.
|
|
RAZBOI CIVIL. Biblioteca Centrala Universitara, alta victima culturala
|
FENOMENE REVOLUTIONARE. In evenimentele din decembrie 1989, agitand sloganul "Armata e cu noi!", s-a lasat impresia ca militarii erau singurii in masura sa evite anarhia. Televiziunea, "inima revolutiei", a fost luata in paza de catre Armata. Ofiteri in uniforma lansau din ora in ora apeluri la liniste catre tara. Romanii au uitat instantaneu ca Armata fusese scoasa pe strada inainte de 22 decembrie si ca victimele de atunci i se datoreaza. Au iesit fericiti pe bulevardele Bucurestiului si au fraternizat cu soldatii.
ARHIVELE, LA ARMATA. Dupa asemenea dovezi de incredere, Armata s-a erijat in sustinatoarea unei campanii neprecizate in acel moment de stergere a unor urme ale trecutului. In haosul care a urmat, militarii se luptau pe strazile marilor orase cu "teroristii", iar Securitatea a trecut in subordinea Armatei. In afara oricaror dispozitii legale, liderii militari ai momentului au preluat arhiva Comitetului Central al Partidului Comunist Roman, precum si arhivele directiilor Departamentului Securitatii Statului.
Conform marturiilor unor fosti membri CFSN, in acest organ nu s-a pus in discutie problema arhivelor. Era insa oare Armata indreptatita sa preia fosta arhiva a organelor de decizie a Romaniei in perioada 1945-1989? Documentele de arhiva fac parte din tezaurul national. In paginile dosarelor din arhiva se afla istoria celor 45 de ani de regim comunist in Romania si implicit dovezile privind legaturile si implicarea unora dintre noii conducatori in "trecutul compromitator" de care s-au dezis cu vehementa. Faptul ca Armata a "confiscat" tezaurul arhivistic al comunismului romanesc nu face decat sa ridice semne de intrebare asupra scopului acestei actiuni. Pe cine trebuiau sa protejeze capii militarii prin sechestrarea arhivei de la Comitetul Central la Arhivele Militare Pitesti?
FORTA UNUI MIT. Armata nu era insa reperul de morala al societatii romanesti in decembrie 1989. In spatele acestui "mit revolutionar" se afla 45 de ani de istorie in care ostirea tarii a fost la remorca partidului comunist. Capii militari nu pot in nici un moment sa sustina ca s-au opus regimului ori ca ar fi incercat sa contribuie la reformarea lui.
Citește pe Antena3.ro
Dupa impunerea Guvernului Petru Groza la 6 martie 1945, "Divizia Tudor Vladimirescu" a fost scoasa din lupta, iar membrii ei au fost folositi pentru a realiza "sectorul politic" al Armatei romane. In acest scop, in URSS a fost fondata inca o divizie alcatuita din prizonieri romani, numita "Divizia Horia, Closca si Crisan". Prin decret regal, la 15 august 1945, cele doua divizii au fost scoase din Armata sovietica si incluse in Armata romana. Membrii acestora au fost inaintati in grad fara nici un fel de stagii sau merite militare, cu scopul de a transforma Armata romana dupa modelul sovietic. Ei vor fi noii comandanti ai viitoarei "Armate populare" a Republicii Populare Romane.
REDESCOPERIREA GLORIEI. Venirea la conducerea PCR a lui Nicolae Ceausescu a consacrat transformarea discursului despre meritele "Armatei populare". Prin national-comunism, Ceausescu a lasat impresia ca Armata romana avea datoria sa desavarseasca gloria ostirilor lui Decebal, Stefan cel Mare sau Mihai Viteazul. In realitate, Armata era complet politizata, avansarile in grad se faceau pe linie de partid, iar independenta ofiterilor nu era decat o iluzie. Aplicand insa modelul chinez, in vremea lui Ceausescu, urmasii glorioaselor osti ale lui Burebista si Mircea cel Batran au fost trimisi la efectuarea muncilor agricole si de constructii.
MARTURIE DE LA UN FOST MINISTRU
|
Intervievat de Jurnalul National, gen. (r) Nicolae Spiroiu, fost ministru al Apararii Nationale in perioada aprilie 1991-martie 1994, justifica astfel preluarea arhivei CC al PCR de catre Armata: "... ele (arhivele - n.r.) au fost transportate acolo (Depozitul de Arhiva al Armatei de la Pitesti - n.r.) imediat dupa 22 decembrie 1989, in perioada in care la Comitetul Central se aflau inca revolutionarii si unde s-a apreciat ca este pericolul ca aceste arhive sa se degradeze, sa fie instrainate, distruse, ma rog, descompletate. Atunci, Consiliul Frontului Salvarii Nationale a luat masura ca ele sa fie scoase de acolo si transportate la Armata, la Ministerul Apararii, deoarece in mod normal ele ar fi trebuit sa ajunga la Arhivele Statului, fiind parte din Arhivele Statului. Numai ca Arhivele Statului la vremea respectiva apartineau de Ministerul de Interne, deci de Securitate, care pe undeva nu mai era functionala in perioada aceea. Nefiind functionala, s-a dat ordin Ministerului Apararii Nationale sa le preia si sa le transporte. Bineinteles ca nu era nimeni la Arhive dintre administratori. Ele au fost luate in conditii specifice revolutiei".
|
FONDATOR
|
Emil Bodnaras, ministru al Apararii in perioada dec. 1947-oct. 1955, a trasat in 1946, intr-un discurs public, traiectoriile pe care trebuia sa se restructureze Armata romana postbelica: "In formarea Armatei democratice a poporului nostru, pilda Armatei sovietice, cu experienta ei de organizare, formarea cadrelor si experienta ei de lupta, trebuie sa stea ca un reper de orientare... Armata trebuie sa fie o Armata de cetateni egali, indreptatiti aparatori constienti ai democratiei noastre, ai libertatii si suveranitatii noastre nationale, Armate cu inalt nivel de constiinta politica, imbratisand cu caldura cauza intereselor poporului, pretuita si sustinuta fara rezerve de popor".
In ceea ce priveste biografia ministrului Apararii, Emil Bodnaras fusese ofiter al Armatei romane, dezertor in URSS, trimis de spionajul sovietic in Romania inaintea inceperii celui de-al doilea razboi mondial.
|