x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Moment istoric - A venit si randul nostru!

Moment istoric - A venit si randul nostru!

24 Apr 2005   •   00:00

Corespondentii nostri la Luxemburg relateaza despre momentul istoric al semnarii Tratatului de aderare la UE.


  • de IRINA CRISTEA, MONICA IORDACHE, VICTOR STROE - Luxemburg
  • SPECIAL

  • VIS DEVENIT REALITATE. Astazi, Romania trece de la statutul de candidat la cel de tara in curs de aderare
    E oficial. Romania intra in Saptamana Mare semnand, alaturi de Bulgaria, Tratatul de aderare la Uniunea Europeana, act ce reprezinta un pas decisiv pentru integrarea cu drepturi depline in UE la data de 1 ianuarie 2007. Romanii au asteptat mai bine de 15 ani acest moment de cotitura in soarta tarii noastre, moment ce ar trebui sa aduca o schimbare in bine in viata fiecaruia.

    Semnam astazi, in cadrul Consiliului de afaceri generale si relatii externe al Uniunii Europene, Tratatul de aderare, document de importanta vitala pentru noi, ce da startul unei noi extinderi a organizatiei europene.

    Delegatia oficialilor romani, care a plecat ieri Luxemburg pentru semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, cuprinde nici mai mult nici mai putin de 26 de demnitari, in frunte cu presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu.

    NUME MARI. La Luxemburg au fost "transportati" majoritatea ministrilor, printre care cei doi ministri de stat, Marko Bela si George Copos, ministrul Integrarii Ene Dinga, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, ministrul Justitiei, Monica Macovei si chiar ministrul Mediului, Sulfina Barbu. Presedintele Traian Basescu si-a luat si el aproape intreaga suita de consilieri, inclusiv pe sefa cancelariei prezidentiale, Elena Udrea. Din delegatie face parte chiar si primarul Capitalei, Adriean Videanu. Delegatia ministrilor a plecat ieri la Luxemburg, urmand ca astazi sa plece spre micutul stat si delegatia presedintelui. In avion cu Basescu vor merge si fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu. O parte a delegatilor si-au luat si nevestele, primul care si-a facut aparitia ieri la aeroport fiind primarul Capitalei, Adriean Videanu, impreuna cu sotia sa, Miorita. I-a urmat Vasile Blaga, tot cu sotia si, in final, Calin Popescu Tariceanu, insotit de consoarta.

    VECINII NOSTRI. Pe langa delegatia - destul de consistenta - a romanilor, la ceremonia desfasurata cu prilejul Consiliului de afaceri generale si relatii externe al UE va participa si delegatia Bulgariei, condusa de presedintele Ghorghi Parvanov.

    STATUT. "Semnarea Tratatului de aderare inseamna ca am incetat sa fim o tara de rangul 2", a spus Tariceanu, adaugand ca ceremonia de azi "este cea mai buna dovada ca ne-am indeplinit angajamentele si am pus in practica reformele europene".

    Prima activitate programata pentru astazi era, de dimineata, plantarea, de catre premierul Tariceanu, a unui ansamblu de 27 de frasini in localitatea Schengen. Arborii simbolizeaza stabilitatea si unitatea celor 27 de membri ai Uniunii si au fost daruiti Luxemburgului in numele tuturor romanilor, tocmai pentru a marca momentul istoric ce are loc astazi.

    In cateva ore, doar cateva semnaturi pe un document de aproape 1.000 de pagini, negociat cuvant cu cuvant timp de cinci ani, vor schimba definitiv destinul Romaniei.

    EFORTURI CONTINUE
    Semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana este un punct de cotitura pentru tara noastra, iar eforturile Romaniei trebuie sa continue si dincolo de acest moment, a declarat Lazar Comanescu, ambasador extraordinar si plenipotentiar, seful Misiunii Romaniei la Bruxelles. "Uniunea Europeana inseamna oportunitati deosebite, pe care, daca vrem sa le avem, trebuie sa facem eforturi importante. Lucrurile nu s-au terminat o data cu semnarea Tratatului de aderare", a afirmat ambasadorul. "Mai avem foarte multe obligatii pe care trebuie sa le indeplinim, asumate prin negocierile de aderare. Este nevoie de o pregatire foarte serioasa a fiecarei institutii, care trebuie sa contribuie la implementarea la nivel national a reglementarilor Uniunii Europene si sa sugereze propuneri de reglementari. Deci, va fi nevoie de resurse umane de foarte buna calitate", a spus Lazar Comanescu. El a explicat ca este foarte important modul de implementare a tuturor angajamentelor asumate de Romania, ceea ce trebuie sa dovedeasca o anumita credibilitate si predictibilitate in domeniile respective. (Iohanna Onaca Purdea)

    DISCONFORT
    Intreaga delegatie guvernamentala a fost nevoita sa se inghesuie intr-o aeronava prea mica. In schimb, presedintele Traian Basescu, impreuna cu cei doi fosti presedinti si cu consilierii de la Cotroceni, fara presa, ajung astazi la Luxemburg intr-o aeronava Boeing. In aceste conditii, sase ministri, printre care Mona Musca, Monica Macovei si Bogdan Olteanu, au fost inghesuiti in dormitorul acestei aeronave. Din acest compartiment s-au scos cele doua paturi si au fost puse sase scaune, pe care ministrii si-au petrecut cele aproape patru ore de zbor.

    PASI
    Romania trece astazi de la statutul de tara-candidat la cel de tara in curs de aderare. In consecinta, tara noastra va participa ca observator la activitatile Uniunii Europene din toamna acestui an. Imediat dupa semnarea tratatului de aproape 1.000 de pagini, Romania va fi invitata sa-si desemneze reprezentanti in Parlamentul European. Cei 35 de parlamentari romani cu statut de observatori isi vor incepe activitatea propriu-zisa la inceputul sesiunii de toamna a Parlamentului European.
    ×
    Subiecte în articol: special aderare