x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mostenitorii

Mostenitorii

de Oana Stancu Zamfir    |    Victor Ciutacu    |    11 Ian 2007   •   00:00

Adrian Nastase, fabuloasa mostenire si enigmatica matusa Tamara au intrat in folclor si au generat un precedent de succes pentru demnitari. Activi-tatea lor politica pare a dauna grav sanatatii rudelor instarite. Ori li se sting din viata neamurile pricopsite si le lasa impresionante avutii, ori succesiunile li se rezolva subit in instante. Campioni sunt de departe liberalii Dan Radu Rusanu si Andrei Chiliman.

VIRUSUL IMBOGATIRII - Executivul si legislativul dauneaza grav sanatatii rudelor pricopsite
Adrian Nastase, fabuloasa mostenire a familiei sale si enigmatica matusa Tamara au intrat anul trecut in folclor. Fostul premier a patimit crunt, din punct de vedere politic si al imaginii, dupa ce a anuntat, in declaratia de avere, bogatiile care s-au pravalit, ca din senin, asupra familiei sale. Odata insa creat precedentul, politicieni de toate culorile au dat drumul robinetului cu mosteniri si donatii. Iar opinia publica, surprinzator sau nu, nu se urzica, ci se multumeste sa consemneze contemplativ.

O simpla lectura a declaratiilor de avere ale demnitarilor romani, atat ministri, cat si parlamentari, releva o realitate cel putin surprinzatoare. Multi dintre ei par a se trage, conform listelor bunuri mostenite sau primate cu titlu de donatie, din "os domnesc". In plus, activitatea lor politica si/sau executiva pare a dauna grav sanatatii rudelor instarite. Daca nu, probabil absolut intamplator, ori neamurile lor pricopsite se sting din viata si le lasa impresionante avutii in timpul mandatelor politice, ori succesiunile li se rezolva subit in in-stante.

Click pt a mari imaginea
Dan Marinescu/JURNALUL NATIONAL
BLESTEMUL PÃ...MÃ...NTULUI. Loturile de teren se rostogolesc nemilos peste Marko Bela

LATIFUNDIAR. Bunaoara, averea lui Marko Bela a crescut substantial in 2006, conform propriei declaratii de avere, fata de aceea pe care o detinea in cursul anului precedent. Mostenirea unui teren agricol (1,8 hectare in judetul Salaj) si a unui apartament in Cluj-Napoca (cu o suprafata de 46,59 metri patrati, a carui valoare impozabila este de 41.100 RON) a contribuit la sporirea stabilitatii financiare a vicepremierului. Acesta oricum nu statea rau la acest capitol, dat fiind ca liderul UDMR mai are in proprietate un apartament cumparat in 2005 (in Bucuresti, cu valoare impozabila de 99.513 RON), precum si o casa achizitionata in 2001 (valoare impozabila 72.203 RON) si inca trei terenuri, toate revenindu-i lui Marko, firesc, din mosteniri.

NEAMURI DE BOIERI. Lui Varujan Vosganian, tot bugetar, i-a priit de minune din punct de vedere financiar anul 2006. Chiar daca nu a reusit sa ajunga comisar european, s-a consolat cu portofoliul Ministerului Economiei si Comertului (MEC); plus ca si-a triplat in ultimele zece luni ale anului trecut economiile din conturi bancare, ajungand sa detina 356.000 RON (3,56 miliarde de lei vechi) intr-un cont curent la Alpha Bank. Potrivit ultimei sale declaratii de avere, aproximativ jumatate din suma, 170.000 RON, provenea din valorificarea unui teren detinut de familia sa, al carui beneficiar a fost, in municipiul Focsani. Colegul sau liberal, senatorul Paul Pacuraru, a mostenit si el in 2006 un mizilic 23 de hectare de padure in judetul Valcea, cu valoare de impozitare de 2.500 RON. Cu un an inainte, Pacuraru mai mostenise si jumatate dintr-un apartament de 80 de metri patrati in Ramnicu-Valcea.

Click pt a mari imaginea
ARE CU CE. Dan Radu Rusanu primeste cAt nu poate sa duca; asa ca mai si doneaza cAte ceva

CAMPIONII. De departe insa din randurile liberalilor se disting, ca doua faruri calauzitoare, deputatul Dan Radu Rusanu, potent om de afaceri si mostenitor de vocatie prin sotie, si primarul Sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman. Primul dintre ei s-a casatorit extrem de bine, dat fiind ca a sa consoarta, Anca, este instarita mostenitoare a unei liste impresionante de numai putin de noua proprietati (de la 136,5 hectare de padure in judetul Arges pana la 11,6 hectare de teren agricol intravilan in judetul Brasov) si a unui sir deosebit de bijuterii, statuete si tablouri. Cum dar din dar se face rai, familia Rusanu a donat in iunie 2006 catre fiice un "petic" de teren agricol intravilan de 27 de hectare.
Click pt a mari imaginea
Lucian Alecu/JURNALUL NATIONAL
ORIGINI BURGHEZE. Andrei Chiliman a avut si el o matusa bogata; acum rezolva succesiunea
Familia Chiliman, al carei cap nu si-a ascuns niciodata originile burgheze, a imbinat extraordinar cumparaturile cu donatiile si mostenirile. Dat fiind ca nu s-a inventat, inca, formularul care sa poata cuprinde toata averea Chilimanilor, merita enumerate cateva dintre proprietatile edilului liberal al Sectorului 1 si ale familiei sale (provenite din mosteniri si donatii): case de 847,10 metri patrati in Strada Armeneasca, respectiv de 317,80 metri patrati in Strada Paris (ambele in buricul scump al Capitalei), 1.000 mp teren la Predeal, 440 mp la Sinaia, peste 20 de hectare de padure in Buzau, obiecte de arta de familie estimate (larg) intre 50.000 si 70.000 de euro. Dat fiind ca Rusanu nu si-a actualizat inca declaratia de avere, iar lui Chiliman tocmai i-a decedat recent (conform propriilor declaratii) o matusa putred de bogata si nu a terminat inca procedurile de succesiune, e de asteptat ca noile documente prin care acestia isi vor anunta bunastarea sa fie realmente impresionante.

Senatorul liberal brasovean Nicolae Vlad Popa, membru al grupului de initiativa pentru infiintarea PLD, si-a facut suma ceva mai devreme si rivalizeaza, la capitolul mosteniri, cu Andrei Chiliman si Dan Radu Rusanu. "Lista lui Popa" cuprinde zeci de mii de metri patrati de teren la Putna (faneata, intravilan si arabil) sau cladiri cu suprafete impresionante la Putna si Sibiu.

ARTA SI BIJUURI. Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, provine dintr-o familie buna si cu aplecare spre frumos. Altfel nu se poate explica aparitia in declaratia sa de avere a bijuteriilor de familie si a unor obiecte de arta, mostenite, in valoare totala de 42.000 de euro. Colegul sau de partid, deputatul Cristian Radulescu, medic de profesie, care nici el nu are declaratia de avere actualizata, reusise sa stranga pana-n 2005, din mosteniri si cumparari, o colectie de tablouri moderne, contemporane si icoane estimata la aproximativ 240.000 de euro, bijuterii de 12.000 de euro si argintarie (vase si tacamuri) de 9.000 de euro.

CONSACRATII
Printre mostenitorii si beneficiarii de donatii consacrati in timp se numara fostul ministru al Culturii in guvernul PSD Razvan Theodorescu (170 de hectare de teren si o casa de locuit in Neamt), senatorul PSD Adrian Paunescu (12,6 hectare de teren la Barca, 6.700 mp la Voluntari, 100 mp la Breaza, un apartament in Bucuresti, pe numele fiicei, casa in Bucuresti, donatie, casa de vacanta la Breaza si una la Bragadiru) sau consilierul cel mai apropiat al premierului Tariceanu, liberalul Vlad Moisescu (un hectar de padure in Sectorul 1 al Capitalei si o casa de vacansa-n Arges). Nu stau rau nici ex-titularul portofoliului Agriculturii din actualul Cabinet, Gheorghe Flutur (doua masini primite de la rudele din Germania), comisarul Carmen Negoita de la CNVM (2.000 mp si o casa in Balotesti-Ilfov, donatie 2005), sotia primarului Sectorului 3, sau presedintele Autoritatii de Reglementare in Comunicatii, Dan Cristian Georgescu (trei loturi de teren la Snagov, unul mostenit), omul pentru pastrarea caruia in functie Tariceanu a desfiintat o institutie si a reinfiintat-o sub alt nume. De departe insa cei mai "adevarati" mostenitori raman componentii familiei fostului premier Adrian Nastase: terenuri la Cornu si Voluntari, case la Cornu si Bucuresti, lucrari de pictura si grafica, argintarie, icoane si alte obiecte de cult (in suma de peste 170.000 de euro), certificate de mostenitor in suma de circa 1.000.000 de dolari (din care anul acesta mai figureaza-n declaratie doar unul singur, de 206.000 dolari. (Carmen Vintila, Dana Piciu)
×
Subiecte în articol: special teren avere hectare