x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Muzică macedoneană cu rădăcini in suflet

Muzică macedoneană cu rădăcini in suflet

de Luminita Ciobanu    |    02 Dec 2007   •   00:00
Muzică macedoneană cu rădăcini in suflet

Casa de Cultură "Preoteasa" a fost aleasă recent drept locaţie pentru lansarea unui album de excepţie care adduce in prim-plan o triadă remarcabilă: Ovidiu Lipan Ţăndărică, Gheorghe Zamfir şi Stelu Enache.

Casa de Cultură "Preoteasa" a fost aleasă recent drept locaţie pentru lansarea unui album de excepţie care adduce in prim-plan o triadă remarcabilă: Ovidiu Lipan Ţăndărică, Gheorghe Zamfir şi Stelu Enache.

"Iskender" este un album de muzică macedoneană tradiţională, transpusă intr-un stil unic, cu noi valenţe. Aranjamentele şi orchestraţia sunt presărate de elemente greceşti, ţigăneşti, slave, o complexitate, care pătrunde in sufletul fiecăruia. "Albumul «Iskender» are orchestraţie coloristică, un aranjament orchestral extraordinar, pe care se regăsesc diferite forme de tranziţie", ne destăinuie Ovidiu Lipan Ţăndărică. Locaţia nu a fost aleasă intămplător de artişti. Casa de Cultură "Grigore Preoteasa" reprezintă un loc aparte, de suflet, atăt pentru Ovidiu Lipan Ţăndărică, dar şi pentru maestrul Gheorghe Zamfir. Cei doi geniali artişti au amintiri frumoase, care se leagă de inceputurile carierei lor muzicale excepţionale. Inainte de toate trebuie să spunem că albumul "Iskender" a fost lansat in cadrul festivalului studenţilor din Romănia: uniFEST, ajuns la cea de-a şasea ediţie. Proiectul "Iskender" a marcat a treia zi de uniFEST, iar sala mare a Casei de Cultură a Studenţilor Bucureşti s-a dovedit neincăpătoare pentru cei veniţi să-i asculte pe Ovidiu Lipan Ţăndărică, pe Gheorghe Zamfir, pe Stelu Enache, pe Mani Neumann, pe Ioan Gyuri Pascu şi pe The Blue Workers.

Botez. Ovidiu Lipan Ţăndărică ne-a destăinuit că locaţia aleasă pentru lansarea noului album ii aminteşte de cel de-al doilea botez al său, de ziua in care

şi-a primit al doilea nume: Ţăndărică. "In 1969, in cadrul festivalului organizat de Casa Studenţilor «Grigore Preoteasa» am urcat pe scenă alături de formaţia Roşu şi Negru. Aşadar, la ora 9:00, cănd am urcat pe scenă, eram un băieţel, cu bundiţă moldovenească pe mine. La ora 11:00, cănd concertul s-a incheiat, am devenit Ovidiu Lipan Ţăndărică. A fost cel de-al doilea botez al meu", işi aminteşte cu nostalgie artistul.

Dirijor. Casa de Cultură "Grigore Preoteasa" ii stărneşte amintiri emoţionante şi maestrului Gheorghe Zamfir. In vremea studenţiei, pe cănd studia dirijoratul, maestrul Zamfir a fost iniţial solist in cadrul ansamblului studenţesc, apoi dirijor al acestui ansamblu folcloric. "Ne aflam intr-o competiţie continuă cu Timişoara, unde era Dumitru Fărcaşu, iar la multe competiţii la care concuram erau acordate de foarte multe ori două premii intăi. Trebuie să recunosc insă că, atunci cănd nu erau două premii intăi, de cele mai multe ori noi căştigam. Succesele noastre se regăsesc in arhivele Casei de Cultură", mai spune maestrul Zamfir.

Eveniment. George Păduraru, preşedintele Uniunii Studenţilor din Romănia, a făcut o remarcă: "Legendele nu vor lipsi de la uniFest", iar cei care s-au lansat pe scena Casei de Cultură "Grigore Preoteasa" au revenit peste ani in cadrul manifestării culturale cu proiecte importante. An de an, uniFEST a adus in atenţia studenţilor o serie de manifestări speciale, menite să contribuie la creşterea consumului cultural in răndul tinerilor. Evenimentul mizează pe o ridicare a interesului acestora prin intermedierea accesului liber la spectacole de operă, teatru, expoziţii, concerte, dezbateri, mergănd pe principiul "Nu ii acuza de lipsă de cultură, fă-i să prindă gustul ei!".

luminita.ciobanu@jurnalul.ro

Trei artişti de excepţie pe acelaşi disc

Un titan al ritmului şi al percuţiei, indrăgostit de muzica de calitate, Ovidiu Lipan Ţăndărică a reorchestrat vechi melodii macedonene interpretate excepţional de Stelu Enache. Naiul fermecat de maestrul Gheorghe Zamfir incheie triada, presărănd orchestraţia cu sunetul său splendid. Aşa s-a născut albumul "Iskender", o nouă provocare pe scena muzicii romăneşti. Prin vocea lui Stelu Enache, Ovidiu Lipan Ţăndărică i-a descoperit pe aromăni cu ani in urmă. A fost fascinat de căntecele lor şi de cultura macedoneană. După succesul inregistrat de albumul "Bachiţa", Stelu Enache şi Ovidiu Lipan Ţăndărică au pregătit minuţios un nou album. Li s-a alăturat maestrul Zamfir, care a acceptat propunerea lui Ovidiu Lipan Ţăndărică fără ezitare, contribuind astfel la realizarea noului disc ce poartă in el chintesenţa multiculturalităţii romăneşti. Orchestraţia şi vocea lui Stelu Enache, presărată de sunetul naiului, creează emoţie.

Nu trebuie să cunoşti limba armănească să fii pătruns de muzica triadei Ovidiu Lipan Ţăndărică, Gheorghe Zamfir, Stelu Enache. Şi asta pentru că sunetul instrumentelor şi vocea interpretului se situează dincolo de cuvinte.

×