x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nici musca nu mai intra

Nici musca nu mai intra

de Alexandru Nastase    |    18 Oct 2005   •   00:00
Nici musca nu mai intra

Dupa ce, in privinta carantinei din Ceamurlia de Jos, autoritatile s-au balbait si au actionat nesigur, masurile luate la Maliuc sunt total opuse. Vorbele ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur - , "nici musca nu mai intra in Maliuc" - , sunt complet acoperite de adevar.

Situatia impusa de autoritati in micile sate de pe Bratul Sulina, Maliuc si Vulturu continua sa se mentina. Nimeni nu intra si nu iese din aceste localitati. In Maliuc exista cativa oameni care ar trebui sa mearga la spital pentru tratament, deoarece au suferit interventii chirurgicale sau diverse boli, insa nici lor nu li se permite sa iasa.

Potrivit doctorului comunei, numai un caz de urgenta poate constitui o exceptie de la aceasta regula. Pe uscat politia a impus cordoane si filtre care ii verifica la sange pe eventualii amatori de calatorit la Maliuc si Vulturu, iar turistii au fost goniti din zona si pescarii amatori la fel. Pe apa, politia de frontiera patruleaza nonstop prin zona si insoteste fiecare ambarcatiune care strabate perimetrul celor doua sate. La pontoanele din Maliuc au acostat o nava-salvare, nave ale Directiei Sanitar-Veterinare si ambarcatiuni ale Politiei si Politiei de frontiera.

CAZ PENAL. Am incercat sa obtinem aprobari de la autoritati pentru a putea intra, insotiti de specialisti sau de persoanele care livreaza alimente, insa am fost categoric refuzati. Daca cei din Tulcea au spus ca nu-si asuma responsabilitatea pentru asa ceva, dar ne-au trimis la sefii lor de la Bucuresti. De la Centru am inteles ca este interzis sa patrundem in respectiva zona. Oricine intra sau iese din sat constituie caz penal si poate fi bagat la inchisoare.

AJUTOARE. Ne-am gandit sa vorbim cu locuitorii din Maliuc si altfel decat prin intermediul telefonului mobil, drept pentru care am oprit salupa in apropierea digurilor si am vorbit cu oamenii aflati pe faleza. Dialogul nu a durat mai mult de cateva secunde, Politia de frontiera amenintandu-ne ca ne va fi foarte rau daca nu plecam imediat. Am aflat de la locuitori ca toate pasarile au fost ucise sambata si duminica, iar ieri s-a mai efectuat un ultim control in sat, autoritatile asigurandu-se ca nici picior de oratanie nu mai poate fi gasit la Maliuc. Oamenii au primit faina si alte alimente de la autoritati. In sat nimeni nu a contractat virusul de la pasari.

×
Subiecte în articol: eveniment maliuc