PASIUNEA PROFETULUI
Posteritatea a retinut doar activitatea de prezicator a francezului, ignorand genialitatea lui in domeniul leacurilor. Henry James Forman - socotit autorul celei mai documentate si mai reputate istorii a fenomenului profetic - spunea ca Nostradamus este "profetul cel mai cunoscut care a aparut vreodata in Europa, poate cel mai cunoscut de la Biblie incoace", si "cel mai mare profet al timpului sau si al timpurilor care vor urma". Conform diverselor pareri, el ar fi stiut despre ascensiunea lui Hitler, asasinarea fratilor Kennedy, prabusirea turnurilor gemene si chiar despre viitorul conducator al lumii care se va naste in... Romania. Presa italiana incearca sa puna punct "isteriei profetiilor", notand ca francezul era "un impostor talentat".
Dincolo de toate acestea, Nostradamus a avut activitati demne de un medic, cofetar si cosmetician priceput.
GENIUL HULIT. La inceputul anului 1520, se inscria la Facultatea de medicina din Montpellier, una dintre cele mai renumite institutii de invatamant din Europa. La acea vreme, astrologia se numara printre disciplinele fundamentale in pregatirea unui medic. Exista credinta unei relatii stranse intre macrocosmos si microcosmos, intre univers si corpul uman. Medicul - afirma elvetianul Paracelsus - trebuie sa cunoasca acele doua ceruri: exterior si interior. Urmarind conjunctura cerului si a planetelor ce guverneaza viata fiecarui individ, el va putea identifica substantele naturale care au efectul terapeutic cautat.
Epidemia de ciuma care izbucneste in 1526 in Languedoc releva virtutile de vindecator ale lui Nostradamus. Spre deosebire de medicii timpului, care recomandau, indiferent de boala, "luarea de sange", Nostradamus aplica un tratament bazat pe igiena si pe preparate din ierburi bogate in vitamina C. Rezultatele inregistrate intr-o maladie considerata la acea vreme fara leac ii vor aduce notorietatea. Trei ani mai tarziu, isi reia studiile la Montpellier. La scurt timp va fi sters din registrul studentilor, fiind acuzat de practicarea meseriei de spiter fara a avea diplomele necesare. In plus, ii "vorbise de rau" pe medici si intrase in vizorul Inchizitiei.
Intre 1530 si 1540 calatoreste prin tara, initiindu-se in diferite leacuri populare. Sunt anii formarii lui Nostradamus, anii unor intalniri importante cu personalitati ale timpului, medici si eruditi. La Agen il cunoaste pe Jules-C...sar Scaliger. Considerat al doilea mare filosof european, dupa Erasmus din Rotterdam, Scaliger era autorul unor comentarii asupra lucrarilor medicale ale lui Hipocrate.
DUSMANUL CIUMEI. In anul 1529, Franta a fost zguduita de cel mai mare flagel, ciuma bubonica, adusa de navigatori din Asia Centrala, in Portul Marsilia. Medicii tremurau de teama contaminarii, refuzand sa-i mai ajute pe bolnavi. Unul singur strabatea drumurile, neezitand sa intre in casele celor loviti de napasta. Acesta era Nostradamus, care timp de trei ani si-a asumat riscul de a pune capat inspaimantatorului flagel. In scrieri din 1614 este mentionat faptul ca Nostradamus descoperise, in secret, un otet aromatic cu calitati antiseptice si un misterios praf "impotriva oricarei contagiuni".
In 1554 se stabileste la Marsilia. Toamna, sudul Frantei va trai una dintre cele mai mari inundatii din istorie. Raspandita de apele pe care plutesc cadavre, ciuma revine cu violenta. Dupa ce orasul isi regaseste linistea, Nostradamus se muta in Salon-de-Croux (Salon-de-Provence), unde va ramane pana la sfarsitul vietii. Se casatoreste cu Anne Ponsart Gemelle, o vaduva bogata. Continua intocmirea unor "retete", cum ar fi cele pentru farduri, parfumuri si dulceturi cu efecte terapeutice sau pentru intretinerea corpului, relevandu-se ca un precursor al medicinii naturiste. Dar preocuparea principala va fi, de-acum, astrologia.
Ustensilele folosite in vechime de tamaduitori au ajuns piese de muzeu |
"HAI LA PRAFURI, NEAMULE!". Almanahurile lui anuale - calendare insotite de observatii astrologice, difuzate de librari ori vanzatori ambulanti in orase si sate, ii aduc celebritatea. Jurnalul tinut de un mic nobil de tara dezvaluie impactul pe care il avea acest gen de tiparituri asupra oamenilor timpului: "Am inceput semanatul graului. (...) In almanahul lui, Nostradamus spune ca este bine sa lucrezi in aceasta zi".
Colindand din oras in oras, Nostradamus culegea plantele medicinale care cresteau de-a lungul drumurilor si amesteca prafuri obtinute din organe, tesuturi si excremente de animale. Rezultatul era vandut sub forma de potiuni si unguente la o taraba de piata unde Nostradamus isi "striga" marfa in gura mare, precum precupetele. Nostradamus datora cunoasterea aprofundata a botanicii strabunicului sau, Jean de Siant-Remy, care studiase Medicina in tinerete si chiar o practicase o vreme.
A INVENTAT SOMNIFERELE. In prezent, laboratoarele de cercetari stiintifice din SUA studiaza carnetele de medicina ale prezicatorului. Putini stiu ca el a inventat somniferele. Dupa un studiu aprofundat asupra sucului de laptuca, a izolat enzimele esentiale si a facut o mixtura buna pentru insomnii. Prin 1560, dupa luni de munca asiduua, de analize si testari pe bolnavi, reuseste chiar sa realizeze un medicament impotriva scorbutului.
Deci, Nostradamus a studiat artele liberale si a avut cunostinte superioare de matematica, astronomie si istorie. A fost medicul curtii si consilier personal al regelui Henric al II-lea. A scris 942 de profetii despre razboi, foamete, ciuma, conflicte sociale, revolutii, cutremure, inundatii si alte calamitati. In mod intentionat, nu a respectat ordinea cronologica a profetiilor, pentru a ingreuna interpretarea evenimentelor viitoare.
Prima sa sotie a murit in 1539, la trei ani de la casatorie. Savantul se va recasatori in 1547 cu o tanara vaduva, care a adus pe lume opt copii. In 1566 moare, grav bolnav de guta si artrita. Ce destin!
SPECIALIST IN PRAJITURI-MEDICAMENT |
Nostradamus si-a demonstrat cu succes talentele de cofetar si expert in conservarea la rece a fructelor si legumelor. Era specialist in glazuri de zahar ars, in diverse culori. Mai stia sa prepare si un mustar deosebit, dupa o conceptie proprie. In 1555, editorul sau avea sa-i editeze "Tratatul de farduri si dulceturi" - "Traite des fardements et des confitures", care s-a bucurat de un succes enorm. Nu, nu a fost pasionat de arta culinara si nici de cosmetica, tratatul respectiv fiind unul pur medical. Pasionat de alchimie, mai exact de alchimia vegetala, el a pus la punct o serie de retete pentru "prajituri medicamentoase". SUCCES. Pe scurt, in ideea de a-si incuraja pacientii sa respecte tratamentele prescrise, s-a gandit sa isi ofere medicamentele pe baza de plante sub forma de prajituri. Cat despre farduri, in acceptiunea vremii, acest cuvant desemna multe, inclusiv unguentele recomandate pentru bolile de piele. Multa vreme, Nostradamus a fost considerat un medic oarecare, pana cand a experimentat cu succes noi medicamente pe baza de plante. La un moment dat, era chemat oriunde izbucneau epidemii, acesta fiind primul sau succes personal. Buticul sau din Saint-Remy devenise celebru pentru licorile pe care le comercializa. Astazi, fardurile si cosmeticele lui par depasite, unele fiind chiar periculoase, ceea ce nu se poate spune despre vinurile aromatizate si mai ales dulceturile sale demne de tot interesul. |
SPITERUL CEL ISCUSIT Michel de Nostredame - sau Nostradamus, dupa numele latinizat - s-a nascut pe 14 decembrie 1503, in familia unui notar din orasul Saint R...my. Bunicul lui, comerciant evreu din Avignon, se crestinase pentru a scapa de Inchizitie. Cu toate acestea, Nostradamus n-a putut scapa niciodata de eticheta "Evreul spiter". Scrieri vechi consemneaza ca Michel a fost un elev stralucit al Facultatii de medicina de la Montpellier. L-AU IMBOGATIT FEMEILE Francezul cultiva o clientela feminina preocupata si in secolul al XVI-lea, ca si azi, de cosmetica. Asa ca el le oferea "pomezi cu un parfum deosebit", "unguente pentru par", "ulei pentru albirea fetei". Incet-incet, Nostradamus se va imbogati. Este moda blondelor, iar flacoanele lui contineau o potiune care promitea ca "in trei zile sa ai un par blond ca aurul ducatilor". El s-a specializat in cosmetica, stiind sa transforme parul alb sau negru al doamnelor intr-unul blond, fara sa dauneze radacinii. AFRODIZIAC CU DEDICATIE Nu in ultimul rand, spiritul inventiv si comercial al maestrului s-a indreptat si asupra afrodiziacelor, datorita carora a ajuns cunoscut pana in Italia. Avea o reteta secreta, pe care multi o vanau, fara succes insa. Era bazata pe matraguna, vrebina, ambra, mosc, totul dizolvat intr-un vin special, de Creta. Preferatul lui era un afrodiziac violent, numit "Filtrul amorului pentru Medeea". Nostradamus se pare ca ii avertiza pe cei care il utilizau: "Este bun doar pentru cei cu "contract matrimonial, nu pentru amor fraudulos si libidinosi"" (!). |
Citește pe Antena3.ro