x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Obiceiuri de Ignat, în satul ieşit din timp. La Lelese, un sat din inima Ţinutului Pădurenilor, multe se-ntâmplă şi azi cam ca pe vremea dacilor

0
Autor: Magda Cristina Ursache 19 Dec 2011 - 21:00
Obiceiuri de Ignat, în satul ieşit din timp. La Lelese, un sat din inima Ţinutului Pădurenilor, multe se-ntâmplă şi azi cam ca pe vremea dacilor


In Tinutul Padurenilor, Ignatul nu pica-ntotdeauna in ziua de... Ignat. La Lelese, "porcul se taie cand ne vine bine, de cand da toamna, cand se lasa frigul", ne zice unul dintre localnici. Asa se face ca-n sat miroase a sorici fript si-a zeama in care fierb caltabosii in tot postul Craciunului, dupa cum si-a gasit fiecare timp sa taie godacul. Si, din cand in cand, gerul noptii e-nvelit in aburi de alcool, caci fierb alambicurile pentru "ghinars", tuica de pruna din care fiecare-si face doar cat are nevoie sa treaca prin frig.

Satul e rupt de lume. Drumul pa­na la el e anevoios. Dar parca asta a ajutat, cumva, ca nu-s asa de alterate traditiile ca prin alte parti. Desi, ne spune mandru primarul, satul e legat la internet. Mai sunt probleme cu apa, cu drumurile, cu gazele, prin unele parti din comuna, dar internet are tot omul care a vrut sa-si racordeze gospodaria la pulsul lumii.

La Lelese am ajuns pe-nnoptat. Ne-a luat de jos, de la Govajdia (dinaintea furnalului vechi de doua secole, unde se spune ca s-ar fi turnat o parte dintre piesele de fier ale Turnului Eiffel), primarul Ciprian Achim, ca drumul "nu-i pentru masina cu garda joasa", si ne-a oprit dinaintea unei porti luminate de-un bec stramb. In casa, gazdele – familia Poanta (dupa porecla, "a lu’ Tuture"; tuture-nsemnand "izvor") – s-au dovedit a fi oameni drepti si buni, numai oleaca prea ocupati pentru cat de curiosi eram noi, ziaristii veniti de la Bucuresti. Trei femei roboteau de zor, in bucataria larga, cu plita veche, din caramida, lipita cu lut si data cu var. Si-n vremea asta, barbatii casei "se cinsteau" cu ghinars, caci treaba lor "se gatase". Ei taiasera porcul, transasera carnea... de-acum femeile vor trebui sa se randuiasca pentru bucate! Ceasurile fiind tarzii, si munca era inaintata, deja.

"Nana Marie, ce facem noi aici?", o intrebam pe batrana care gusta cu linguroiul de lemn zeama ce fierbea in ceaunul urias. "Sangeret. Sangeret cu carne vie, tocata fain si fiarta. Am pus pe ea mirodenii, din alea, de miros: piper, chitarca, ceapa, cimbru. Carnea e framantata bine si apoi bagata pe mat si fiarta bine-bine-bine. Cand punem la masa, sangeretele numai mai fierb o tara in sarmale si gata-s. Am mai facut macinat de carnati (carnea de umplut carnatii – n.n.). Uite-asa se face: cureti ceapa, pregatesti tot pentru ce trebuie sa pui. Carnea de porc trebuie sarata inainte. Trebuiesc matele spalate frumos, rase bine, sa iasa carnatii sanatosi si curati..." "Cine rade matele pentru carnati?", o-ntrebam, observand intr-un colt al bucatariei o alta femeie imbrobodita, cu trei flanele si trei ilice unul peste celalalt, cu ciorapi lungi de lana-n picioarele varate intr-o pereche de papuci vechi, scalciati (uitasem sa va zicem, totul se petrece-n bucataria... de vara, de-aceea e mai frig, chiar daca soba pe care fierb caltabosii duduie). "E fata mea, Maria. Am avut doua fetite, dar una a murit..." O umbra i se asterne pe fata. O clipa numai. Destul cat sa simtim ca trebuie s-o lasam linistita. Asa ca ne-ntoarcem spre cealalta Marie, cea mai tanara (e-un fel de-a zice "tanara", ca-i bunica si ea).

"Cum e la bucatarie, in ziua in care se taie porcul?", o-ntrebam si pe gazda noastra, Maria Poanta, imediat ce... lasa cutitul din mana. "E foarte greu. Trebuie sa ai picioare, sa mergi incolo incoace, totul trebuie pre­gatit. Dar merita, pentru ca un an ne folosim de acolo." "Ce bucate faceti?" "Acuma facem pentru cal­ta­bosi, facem carnati, cum spuse ma­ma, facem sangerete, facem toba, fa­cem carne de pus la beci, intr-un vas mare. Punem la fum slanina, oasele. Lasam ceva si pentru congelat..."

"Aveti ceva obiceiuri legate de taiatul porcului?", il iscodim si pe Nelu Poanta. In general, ne intereseaza care mai sunt obiceiurile, in satul asta care pare rupt de lume. Ca sa ajungi in oricare dintre satele padurenesti, trebuie sa pornesti din soseaua principala, de fiecare data pe alt drum. Satele nu-s legate intre ele, nici nu s-ar putea, ca-s vai si inaltimi cat vezi cu ochii, jucand ca intr-un fel de hora a uriesilor. "Nu chiar. Porcul se taie cand ii vine bine. De cand da toamna si vine frigul, in functie de cat e de mare, se tot taie porcii, prin partile noastre. Nu se taie neaparat de Ignat. Lumea se mai tine numai sa nu se taie miercurea, vinerea, dar atat."

"Sanatatea. Aia e bogatatea omului"
"Cum ati trecut prin viata, nana Marie?" "Pai, multumesc lui Dumnezeu, ca rele mari n-am avut. Mai grele am avut, dar mari asa, sa-mi sape inima, n-au fost. A murit sotul, iaca de 17 ani e mort. A murit fetita la 8 luni. Si atat. Incolo, mai nimic grav." "Si de muncit, cum munceati?" "Cat sa-mi ia pielea. Si-atunci, si azi. Am sapat toata vara, si am strans fan si am carat la porci, si ce-o mai trebuit. Multam Domnului ca am putut si am fost sanatoasa. Se poarta foarte frumos cu mine si fata, si ginerele, si nepotii, si stranepotul, micul meu si dragul meu. Ma cinstesc, sa le dea Dumnezeu sanatate! Nu m-am pierdut. 88 de ani am implinit asta primavara, dar vad bine, numai pe seara ma taie, asa, la ochi. De auzit aud ca cand am fost de 20 de ani. Celelalte toate mi-s bune." "Ce e important pe lume?" "Sanatatea. Aia e bogatatea omului. Daca esti sanatos si iti petreci lumea bine, ai ce manca, ai ce purta, celelalte sunt bune. Acela de-i bolnav, zace cu lunile si e vai s-amar. Daca ai credinta in Dumnezeu si-l rogi sa te ajute, te ajuta."

Sezatorile de demult
Pana acum 20 de ani, se mai porneau cu colindul. "Cand era mama copil, porneau devreme, se mai duceau prin alte sate, dar acum nu prea. De Craciun, atat. Nu mai canta nimeni la fluier aici, nici nu mai exista." Nelu Poanta, ginerele nanei Maria, e oleaca nemultumit ca se pierd obiceiurile. "Sa va spuna soacra-mea cum era la tineretea ei!" "Noi aveam sezatoare mereu. Cu furca in brau mergeam la sezatoare. Ne strangeam acolo tineretul si noi, fetele, torceam. Veneau baietii cu fluierul si ne apucam de joc. Asa era pe timpuri. Acum, au venit alte vremuri. Costumul, asta de-l port acu’, eu mi l-am facut. Aveam 12 ani cand o cumnata m-a invatat sa cos maneca din asta, cum facem noi, si tot ce-a mai trebuit sa stiu. Noi, fetele, pana ne-am casatorit, ne-am facut sa avem haine de toate felurile, sa ne tina si viata toata. Aveam suba de aia de purtam din batrani si coltuni din aia, batranesti... Ca nu aveam cizme, ca acum. Purtam coltuni si opinci. Pe vremea mea, la nunta, era cu fluier si cu cimpoi. Am 88 de ani si n-au fost atatea minuni, ca acum, de nu le poti alege. Da, si de sarbatori faceam joc cu feciori. Trei zile jucam. Asa era pe vremea mea. Petrecea tineretul ca erau toti in sat."

Retetele Mariei
O iscodim de retete pe Maria, fiica nanei Maria. "Cu ce sa incep? Hai sa luam dupa ritualul porcului. Mai intai luam carne ca sa mancam, sa facem o fripturica cu un pireu. Abia pe urma ne ocupam de spalatul matelor, apoi ne alegem carnea de carnati si carnea pe care o punem pentru mai mult timp, cu sare. Pe urma fierbem pentru caltabos maiul (ficatul – n.n.), jumatate de cap, plamanii, inima si ce mai punem acolo. Apoi le scoatem, le dam prin masina si facem caltabos. Folosim piper, boia, cimbru si ceapa pentru caltabos. Si pentru carnati, tot la fel: piper, boia, usturoi... Ma­ci­nam si amestecam cu carnea, apoi ii facem la carnatar (folo­sesc, adica, masina cu tulumba, special pentru umplut matele – n.n.), ii punem apoi intr-o ga­leata in apa, ii scoatem, ii punem la scurs si apoi ii lasam o zi, dupa care ii ducem la afu­ma­toare 2-3 zile. Apoi ii lasam la pod, sa se ususce si sa se afume incet." Alte bucate? "Carne afumata facem si din picior, si din cap, si din bombeul de la porc, mana porcului cum s-ar zice. Si le punem la afumat cu slanina, dupa ce luam carnatii din afumatoare. Secretul este ca, dupa ce o lasam putin sa faca fata frumoasa (fata, adica aspect, culoare), sa o punem la camara. La noi nu se fac jamboane sau altele din astea, da’ am auzit ca prin Banat fac. Sa va duceti acolo sa le vedeti."
Citeşte mai multe despre:   ignat,   ignat dac

 



Mai multe titluri din categorie

S-a dus vara, s-a dus și Vama

S-a dus vara, s-a dus și Vama
Galerie Foto Vama Veche își începe recuperarea după sezonul estival, aproape cinci luni în care a gâfâit temeinic. Aglomerație, multe mașini, multă mizerie, mult fum și, mai ales, multă gălăgie. Până în luna mai a...

Vaccinul românesc, „arestat” de Curtea de Conturi din Timiș

Vaccinul românesc, „arestat” de Curtea de Conturi din Timiș
Galerie Foto Inspectorii Camerei de Conturi Timiş au raportat că cercetarea lor în cazul vaccinului românesc împotriva COVID-19 a fost obstrucţionată în desfăşurarea activităţii de audit de conducerea institutului...

Noi reglementări anti Covid, noi contradicții

Noi reglementări anti Covid, noi contradicții
Galerie Foto Guvernul PNL ne-a demonstrat, ieri, cât de repede se poate modifica legislația, ca să se muleze pe nevoile imediate și interesele partidului. Rata de incidență a contaminării cu virusul SARS-CoV-2 depășise deja...

Coșmar: ne îndreptăm spre scenariul italian „martie 2020”

Coșmar: ne îndreptăm spre scenariul italian „martie 2020”
Galerie Foto În ciuda exploziei de infectări cu coronavirus, din ultima perioadă, și a faptului că zilnic mor de două ori mai mulți oameni de COVID-19 decât au murit în tragedia de la Colectiv, campania de vaccinare nu dă...

Inovaţie pe piaţa muncii: scafandru angajat pe drepturi de autor 

Inovaţie pe piaţa muncii: scafandru angajat pe drepturi de autor 
Galerie Foto În luna aprilie a acestui an, doi scafandri şi-au găsit sfârşitul în Marea Neagră, la o adâncime de numai 3-4 metri, în dreptul plajei de la Hotelul Europa, din staţiunea Eforie Nord. După necropsia...

Testarea elevilor: Ping-pong între Ministerul Educației și Direcțiile de Sănătate Publică

Testarea elevilor: Ping-pong între Ministerul Educației și Direcțiile de Sănătate Publică
Există o categorie de elevi care nu are acces la testarea gratuită din școli: chiar colegii din imediata apropiere a unui elev infectat. Elevii care au ghinionul să stea în bănci lângă un copil care se îmbolnăv...

Guvernul, avertizat de Ministerul Justiției că restricțiile legate de vaccinare sunt ilegale

Guvernul, avertizat de Ministerul Justiției că restricțiile legate de vaccinare sunt ilegale
Galerie Foto Impunerea Certificatului „verde”, pentru a putea avea acces în anumite spații închise, publice sau private, atunci când o localitate se află în zona de incidență de peste trei cazuri la mia de locuitori, a...

Dedesubturile ultimului faliment de pe piața asigurărilor. Cum a ajutat conducerea ASF pe City Insurance să dea ţeapă

Dedesubturile ultimului faliment de pe piața asigurărilor. Cum a ajutat conducerea ASF pe City Insurance să dea ţeapă
Galerie Foto După falimentul companiilor Astra Asigurări şi Carpatica, acum un nou faliment zguduie din temelii piaţa asigurărilor pe cel mai important segment al său, cel al asigurărilor obligatorii de răspundere civilă aut...

Strategul din spatele noului șef al Poștei Române, un consilier general specializat în minuni economice în declarațiile de avere

Strategul din spatele noului șef al Poștei Române, un consilier general specializat în minuni economice în declarațiile de avere
Galerie Foto Noul șef al Companiei Naționale Poșta Română, sprijinit de gruparea lui Florin Cîțu din PNL, Valentin Ștefan și-a adus, drept consilier personal, în această societate de stat, unul dintre consilierii generali...

Se pregătesc polițe RCA mult mai scumpe și inutile

Se pregătesc polițe RCA mult mai scumpe și inutile
Transportatorii au negociat cu actualul guvern interimar renunțarea la Ordonanța de Urgență care ar mări costurile polițelor RCA, introducând și coplata. Proiectul de OUG a fost lansat în luna aprilie 2021, iar...

Guvernul dă cu „flit” celor de la USR în ceea ce privește aducerea ONG-urilor în Consiliile de Administrație ale spitalelor de stat

Guvernul dă cu „flit” celor de la USR în ceea ce privește aducerea ONG-urilor în Consiliile de Administrație ale spitalelor de stat
Galerie Foto O lege inițiată de deputaul USR-PLUS Cristian Gabriel Seidler, prin care se urmărea introducerea în Consiliile de Administrație ale spitalelor publice a unor ONG-iști, a fost modificată și votată, în Senatul Ro...

Autoritățile din Argeș își bat joc de trei sate: 8 kilometri până la prima stație de autobuz!

Autoritățile din Argeș își bat joc de trei sate:  8 kilometri până la prima stație de autobuz!
Scoasă la iveală de tragedia de la Caracal, problema transportului în comun încă există în multe locuri. În Poiana Lacului, lângă Pitești, mai mulți elevi de liceu sunt nevoiți să circule pe jos sau cu...

Luna august a adus dobânzi record la împrumuturile pe termen lung

Luna august a adus dobânzi record la împrumuturile pe termen lung
Galerie Foto În ciuda sforțărilor premierului Florin Cîțu de a ne face să credem că țara merge în direcția cea bună, realitatea îi este potrivnică. Un nou duș rece pentru șeful Executivului a venit de la Banca...

Comisarul Antonescu a rezolvat cele mai grele crime de după Revoluție. Cartea „Viața la Omoruri”, de azi cu Jurnalul

Comisarul Antonescu a rezolvat cele mai grele crime de după Revoluție. Cartea „Viața la Omoruri”, de azi cu Jurnalul
Galerie Foto „Singurul lucru care-i poate descuraja pe infractori îl reprezintă pedepsele maxime!” Colonelul Dan Antonescu, acum în rezervă, este unul dintre polițiștii legendari ai României. Anchetator în cazuri...

Fondator USR, alături de Nicușor Dan, găsit incompatibil pentru că încheia contracte cu autoritatea publică în care fusese ales. Nu unul-două, ci 72

Fondator USR, alături de Nicușor Dan, găsit incompatibil pentru că încheia contracte cu autoritatea publică în care fusese ales. Nu unul-două, ci 72
Galerie Foto Fost membru al USB și ex-vicepreședinte al USR, un consilier local în mandatul 2016-2020 a fost găsit incompatibil de către Agenția Națională de Integritate. Mihai Daneș a fost descoperit că, în timp ce...
Serviciul de email marketing furnizat de