Reactii - Disparitiei celor trei ziaristi romani in Irak i se cauta substraturile
"Autoritatile nu au nici un interes sa spuna adevarul"
- Ion Cristoiu, analist politic | |
Daca se va anunta oficial o rascumparare, vom asista la un spectacol pur romanesc de oferte neintrecute, probabil ca sunt foarte multi oameni de afaceri care nu vor sa ajunga la Rahova si probabil vor incerca sa pluseze, oferind si averea, familia si barca cu motor pe care o au pentru salvarea celor trei jurnalisti. Din acest punct de vedere, daca va fi vorba de o rascumparare, vom asista la o intrecere a politicienilor romani, a oamenilor de afaceri si chiar si a unor jurnalisti pentru a dovedi ca ei sunt patrioti si solidari cu jurnalistii. Dar, oricum, asa cum a aratat si experienta altor tari, Romania va fi obligata sa dea si, avand in vedere ca, in general, guvernul roman are bani atunci cand e nevoie pentru politica lui, probabil ca se vor gasi. Desi rezultatul sondajului CURS arata ca romanii nu sunt de acord cu prezenta Romaniei in Irak, aceasta afacere, acest incident, inclusiv posibilitatea de revendicare politica a rapirii, nu va afecta imaginea sau capitalul electoral al presedintelui Basescu, deoarece in Romania toate partidele, inclusiv Romania Mare, sunt proamericane, nu indrazneste nimeni sa critice prezenta noastra in Irak, societatea civila este si ea de partea acestui razboi, si singurul pericol il reprezinta presa, il reprezinta liderii de opinie care ar putea sa ridice semne de intrebare in legatura cu prezenta in Irak, dar in legatura cu asta, si aici banuiesc ca s-au luat masuri pentru ca presa sa se pronunte mai putin. As adauga totusi, ca jurnalist lucid, ca nu putem exclude si ipoteza unui accident, care nu are nici o legatura cu rapirea, sa fie pur si simplu o exploatare de imagine. Nu putem exclude pana la ora actuala nici o ipoteza, inclusiv aceea ca nu e vorba de o rapire, poate e vorba numai de o ratacire. Deocamdata trebuie sa lansam si aceasta ipoteza, pentru ca sa nu devenim ridicoli maine sau poimaine cand vom afla adevarul". |
Prezenta Romaniei in Irak este
in sine o tintA pentru teroristi
- Emil Hurezeanu, analist politic | |
Citește pe Antena3.ro Nu cred ca rapitorii ziaristilor romani stiau ca Basescu, care a facut misiunea asta in secret, era in Irak. Nu vad nici o legatura, in definitiv si Iliescu, si Nastase au fost acolo si nu s-au mai intamplat rapiri. Este vorba de o operatiune, o campanie de intimidare care exista intr-un astfel de teatru. Cum bine stim, riscul acesta de a fi rapiti este imens pentru ziaristii de la fata locului, si mai ales din tari care au legatura cu interventia in Irak. Nu stiu in ce masura astfel de plecari ale ziaristilor romani in Irak sau Afganistan nu au si o coordonare a serviciilor de informatii ale armatei, a serviciilor secrete, a oamenilor care pot sa le spuna ziaristilor inainte de a pleca, sa le faca un miniinstructaj: mergeti acolo, parcela respectiva e sigura in ceea ce ne priveste etc. Ar trebui sa fie asa ceva, pentru ca acum, cand e vorba de negocieri cu rapitorii, care pot fi sau nu teroristi, oricum serviciile secrete vor fi antrenate.
|
"Pentru prima data problemele acestea devin ale noastre"
- Cristian Parvulescu, analist politic | |
|
Sondaj CURS - Romanii nu vor sa avem trupe in Irak
Dumneavoastra sunteti sau nu de acord cu prezenta militarilor romani in Irak? |
Amintindu-li-se ca, de aproape doi ani, in Irak exista si militari romani, alaturi de militari din alte forte armate, "avand misiunea de a lupta impotriva fortelor teroriste si construirea democratiei", subiectii sondajului au fost intrebati daca sunt sau nu de acord cu prezenta militarilor romani in Irak. Cei mai multi dintre repondenti - 55% - au aratat ca "nu sunt de acord" cu prezenta militarilor romani in Irak, doar 36% exprimand o opinie favorabila. Nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare 9% dintre subiecti. In functie de intentia de vot, cel mai mare dezacord legat de aceasta chestiune se inregistreaza in randul votantilor PPRM (76%), urmati de cei ai PSD (60%). Dintre simpatizantii Aliantei D.A. PNL-PD, 53% au raspuns ca nu sunt de acord cu prezenta militarilor romani in Irak. Urmeaza electoratul PUR, cu 54% opinii negative si cel al UDMR - 50%. Cele mai multe opinii favorabile se inregistreaza la votantii Aliantei si la cei ai PUR - cate 42%.
IPOTEZE. Prezent la conferinta de presa in care s-au prezentat datele sondajului, presedintele Asociatiei Pro-Democratia, Cristian Parvulescu, a precizat ca aceasta intrebare, care nu s-a pus foarte multa vreme, incearca sa evalueze perceptia politicii internationale a Romaniei, in contextul integrarii europene. "Sunt doua ipoteze: fie, pe de o parte, politicienii nu au comunicat suficient cu societatea in ceea ce priveste aceasta directie, fie, pe de alta parte, romanii au inceput sa interiorizeze dezbaterile de tip occidental, stiut fiind ca, in societatile occidentale, reactia fata de prezenta trupelor in Irak este mult mai consistenta decat arata sondajul acesta in Romania", a afirmat Parvulescu.