x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pacepa, despre renasterea KGB

Pacepa, despre renasterea KGB

01 Mai 2004   •   00:00

In ciuda caderii comunismului in Rusia, mii de fosti ofiteri KGB si alti membri ai fostei nomenclaturi sovietice detin posturi-cheie in Rusia de azi. Fostul sef al spionajului romanesc, Ion Mihai Pacepa, vorbeste despre „renasterea KGB".

MARINA CONSTANTINOIU

Fostul general de Securitate roman si-a facut auzita vocea din nou, in cadrul unei dezbateri organizate de Frontpage Magazine, publicatie americana online. Tema dezbaterii a fost „renasterea KGB", iar invitatii Frontpage au fost, in premiera mondiala, doi fosti spioni-sefi, aflati pe pozitii opuse in timpul razboiului rece, precum si un renumit disident rus. Unul dintre spionii-sefi era Pacepa, iar celalat, fostul sef al CIA (1993-1995), James Woolsey, iar disidentul sovietic era Vladimir Bukovski, care si-a petrecut 12 ani din viata in inchisorile sovietice, pentru lupta sa pentru libertate. Pacepa nu a mai fost niciodata implicat intr-un dialog public cu un fost sef al CIA, precizeaza moderatorul Frontpage, Jamie Glazov.

Nu la vedere

Dezbaterea nu s-a desfasurat in jurul unei mese rotunde, ci online, prin urmare, interlocutorii nu au avut ocazia sa se vada, am aflat de la unul dintre participantii la discutie. Am fi avut, altfel, posibilitatea de a afla cum arata acum fostul general Pacepa, care a fugit din Romania lui Ceausescu in 1978, si despre care s-a spus ca si-a modificat de patru ori chipul, pentru a nu fi reperat de Securitate, in SUA, unde s-a instalat, sub protectie americana.

Fosta politie secreta, in frunte

In urma discutiilor, interlocutorii au ajuns la concluzia ca in Rusia actuala nu doar KGB-ul renaste, ci natiunea intreaga experimenteaza un proces de re-KGB-izare, prin revenirea la viata a fostei politii secrete. Un puternic argument ar fi, dupa parerea interlocutorilor, faptul ca presedintele rus Vladimir Putin isi consolideaza puternicul control asupra Rusiei, amplasand numerosi fosti ofiteri KGB in administratia prezidentiala si l-a numit sef al Guvernului pe Mihail Fradkov, fost membru KGB. In plus, mass-media ruse practica din ce in ce mai mult autocenzura, iar oponentii politici se confrunta cu violente si intimidari. Conform lui Pacepa, Vladimir Putin a fost seful intregii „gosbezonasnost"(securitatea de stat) inainte de a deveni presedintele Rusiei, iar fostii sai colegi din KGB ocupa acum aproape 50% din functiile de top guvernamentale.

×
Subiecte în articol: eveniment