x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Patriciu: "PNL sa inghita PD"

Patriciu: "PNL sa inghita PD"

30 Noi 2004   •   00:00

ALEGERI GENERALE 2004
Dinu Patriciu este de acord cu propunerea liderului liberal Calin Popescu Tariceanu ca PNL si PD sa analizeze oportunitatea fuziunii, dar spune ca noul partid ar trebui sa pastreze numele, sigla si ideologia liberalilor.
MONICA IORDACHE

INCA UN PAS. Lui Dinu Patriciu i se pare oportuna propunerea privind fuziunea PNL-PD si pluseaza
Dupa ce presedintele delegat al PNL, Calin Popescu Tariceanu, a reluat tema fuziunii dintre liberali si democrati, colegul sau de partid Dinu Patriciu a avansat proiectul cu inca un pas. Patriciu a declarat ca nu i se pare nepotrivit momentul pentru redeschiderea subiectului. "Romania are nevoie, la guvernare sau in opozitie, de un partid liberal puternic, de aceea mi se pare oportuna propunerea domnului Tariceanu", a sustinut Patriciu. El a precizat insa ca o asemenea fuziune ar trebui facuta prin absorbirea PD de catre PNL, astfel incat noul partid sa pastreze "denumirea, sigla, ideologia si convingerile" liberalilor. In privinta liderului care ar trebui sa conduca noua formatiune, Patriciu s-a abtinut sa avanseze vreun nume. "Nu comentez acest lucru, pentru ca suntem inca in campanie electorala", a precizat el.

"OBLIGATIE". Fostul presedinte PNL Valeriu Stoica a spus si el ca Alianta PNL-PD "este obligata sa isi mentina coerenta" si ca viitorul acestei constructii politice il reprezinta fuziunea dintre cele doua partide. El si-a reluat teoria propusa imediat dupa alegerile locale, prin care, pe langa liberali si democrati, noul partid ar trebui sa includa si PNTCD si sa se afilieze la crestin-democratia europeana. Surse liberale sustin ca Tariceanu nu s-a consultat cu Valeriu Stoica inainte de a readuce in discutie subiectul fuziunii si ca momentul oportun pentru o asemenea miscare era dupa alegerile locale. Tariceanu a si declarat ieri ca fuziunea "nu este o problema de stringenta hotarare". "Important este sa discutam ideea fuziunii, sa acceptam ideea fuziunii, dupa care sa gasim o varianta convenabila pentru ambele parti", a adaugat Tariceanu. Presedintele PD, Traian Basescu, a sustinut insa luni seara ca pana in 2008, Alianta D.A. va functiona pe baza actualului protocol si ca fuziunea nu este un subiect care sa poata fi pus in discutie acum.

"FUZIUNEA E INEVITABILA"
Presedintele PSD, Adrian Nastase, a declarat luni seara ca fuziunea PD-PNL este "inevitabila", deoarece "nu exista drum de intoarcere" pentru PD, dupa ce a migrat puternic spre dreapta si a pierdut sprijinul Internationalei Socialiste. El a apreciat ca, probabil, PD nu isi mai gaseste loc in esichierul politic si, in aceste conditii, unii dintre membrii acestui partid vor merge spre PNL, iar altii, care au optiuni de centru-stanga "vor cauta alte formule, poate chiar vor veni la PSD". Adrian Nastase a mai spus ca anuntul facut de Calin Popescu-Tariceanu este menit sa mobilizeze electoratul pentru sustinerea prezidentiabilului Aliantei D.A., Traian Basescu.

×
Subiecte în articol: eveniment patriciu