x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pericol - Virusul este la Vaslui

Pericol - Virusul este la Vaslui

de Florina Zainescu    |    22 Oct 2005   •   00:00
Pericol - Virusul este la Vaslui

Un nou caz de gripa aviara a fost descoperit in judetul Vaslui, se arata intr-un comunicat remis ieri dupa-amiaza de Ministerul Agriculturii.

"O proba provenind de la un batlan a fost diagnosticata pozitiv pentru gripa aviara", se arata in comunicat. Gheorghe Flutur a declarat ca este vorba despre virusul H5. Probele urmeaza sa fie trimise in Marea Britanie pentru confirmarea subtipului si a patogenitatii. Intre timp, echipele din teritoriu, formate din medici veterinari, reprezentanti ai Agentiei de Protectie a Mediului, ai Biosferei Delta Dunarii, ai Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura si ai Companiei Nationale de Administrare a Fondului Piscicol, continua masurile de colectare de probe si monitorizare a pasarilor migratoare.

MONITORIZAREA CONTINUA. "Supravegherea Deltei va fi intensificata in perioada urmatoare, in conditiile in care migratia pasarilor creste spre sfarsitul lunii noiembrie pana in decembrie", a spus Flutur. Pentru aceasta, o serie de echipamente necesare pentru realizarea mai rapida a testelor virusologice la probele recoltate de la pasarile din Delta vor fi fi transferate de la Institutul de Diagnostica si Sanatate Animala din Bucuresti (INDSA) in judetul Tulcea. Incepand de saptamana viitoare, laboratorul din Tulcea va putea realiza si teste virusologice, a declarat Flutur. De asemenea, saptamana viitoare ar urma sa soseasca si laboratorul din Statele Unite. In plus, intregul areal al Deltei Dunarii a fost impartit in 12 zone - noua in judetul Tulcea si trei in judetul Constanta - si vor fi infiintate comisii de evaluare care vor monitoriza permanent Delta Dunarii.

AMENZI. De asemenea, inspectorii sanitar-veterinari si politia vor continua sa-i amendeze pe cei care nu-si tin pasarile in curti, dar si pe patronii avicolelor care nu-si vaccineaza personalul. Pana in momentul de fata au fost aplicate 67 de amenzi in valoare totala de 770 de milioane de lei vechi, a declarat Flutur. (Florina Zainescu)

×
Subiecte în articol: eveniment