x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Peste 7.000 de cazuri de variola maimuței. Șeful OMS privește focarul cu îngrijorare 

Peste 7.000 de cazuri de variola maimuței. Șeful OMS privește focarul cu îngrijorare 

de Monica Cosac    |    08 Iul 2022   •   07:50
Peste 7.000 de cazuri de variola maimuței. Șeful OMS privește focarul cu îngrijorare 

După doar două luni de la depistarea primului caz de variola maimuței (monkeypox) din Europa, numărul infectărilor din focarul înregistrat în afara Africii a ajuns la circa 7.500  de cazuri confirmate, în peste 50 de țări. În ciuda avertismentelor lansate de mai mulți epidemiologi, că în ritmul actual s-ar putea ajunge la 100.000 de cazuri până la finalul verii, șeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) continuă să privească cu îngrijorare amploarea răspândirii virusului, fără a lua alte măsuri.

 

Tedros Adhanom Ghebreyesus a anunțat că va convoca din nou Comitetul de Urgenţă al organizaţiei, pentru a analiza gravitatea situaţiei sanitare, însă după 18 iulie. 

Într-o conferinţă de presă organizată miercuri, la Geneva, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat încă o dată îngrijorarea în legătură cu creşterea numărului de cazuri de variola maimuţei, boală care s-a răspândit în noi zone.

„În ceea ce priveşte variola maimuţei, continui să fiu îngrijorat de amploarea și răspândirea virusului în întreaga lume”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, adăugând că acest virus a provocat deja peste 6.000 de îmbolnăviri în 58 de ţări. Pe de altă parte, șeful OMS că lipsa testelor însemnat că, probabil, au existat mult mai multe cazuri care însă nu au fost raportate.

„Depistarea rămâne o provocare şi este foarte probabil să existe un număr semnificativ de cazuri care nu sunt depistate”, a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a subliniat că Europa este epicentrul epidemiei, cu peste 80% din totalul cazurilor raportate la nivel mondial.

Șeful OMS a anunţat, de asemenea, și că va convoca din nou Comitetul de Urgenţă al acestei organizaţii, în săptămâna care începe pe 18 iulie, pentru a reevalua gravitatea situaţiei sanitare. La sfârșitul lunii iunie, Comitetul de urgență al OMS a stabilit că epidemia de monkeypox nu îndeplinește criteriile pentru a fi declarată urgență de sănătate publică de interes internațional (PHEIC) - cel mai înalt nivel al său de alertă. 

Tedros a rămas în urmă cu numărătoarea

Potrivit datelor colectate pe platforma Our World in Data, la data de 6 iulie, când OMS anunța 6.027 de infectări cu monkeypox, erau deja peste 7.200 de cazuri confirmate în laborator (vezi grafic), iar până ieri, conform wikipedia, numărul acestora depășise deja 7.500 de cazuri confirmate, doar în țările non-endemice.  

Ultimul raport al OMS a arătat, de asemenea, că peste 99% din cazurile confirmate pentru care au fost disponibile informații legate de gen au fost în rândul bărbaților homosexuali și bisexuali și că „deocamdată, nu există niciun semnal de transmitere susținută dincolo de aceste rețele”. 

„Vreau să-i felicit în special pe cei care distribuie videoclipuri online prin intermediul canalelor de socializare, vorbind despre simptomele și experiențele lor cu monkeypox. Aceasta este o modalitate pozitivă de a descompune stigmatul despre un virus care poate afecta pe oricine”, a mai spus dr. Tedros. 

OMS colaborează atât cu producătorii de vaccinuri pentru a coordona împărțirea vaccinurilor împotriva variola maimuței, care sunt limitate, cât și cu comunitatea LGBTQI+ „pentru a sparge stigmatul din jurul virusului și și pentru a răspândi informații, astfel încât oamenii să se poată proteja”.

Trei decese înregistrate în Africa

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a raportat încă două decese cauzate de variola maimuţei, decese survenite de la ultima actualizare a situației, pe 27 iunie, astfel că numărul persoanelor care au fost răpuse de această boală, de la începutul anului, a ajuns la trei. Din fericire, toate cele trei decese au fost raportate în Africa, unde variola maimuței este endemică. 

Rata mortalității în focarele anterioare din Africa a tulpinii de monkeypox care se răspândește în prezent la nivel global a fost de aproximativ 1%. Însă, până acum, această epidemie pare să fie mai puțin letală în țările non-endemice.

×