x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Piata Universitatii: "Ii vrem in viata!"

Piata Universitatii: "Ii vrem in viata!"

27 Apr 2005   •   00:00

Cateva zeci de persoane s-au adunat si in cursul zilei de miercuri in Piata Universitatii in semn de solidaritate cu cei patru romani rapiti in Irak. De data aceasta s-au si scandat lozinci prin care oamenii cereau retragerea trupelor din Irak. Cei prezenti la miting, dar si multi trecatori au semnat in doua caiete pentru retragerea trupelor.

  • de IRINA MUNTEANU
  • La masuta unde se strangeau semnaturile era un barbat care ne-a spus ca este acolo la initiativa unui avocat, dar a refuzat sa-i dezvaluie numele. El a precizat ca s-au strans pana la ora 15 peste 7.000 de semnaturi. vip-uri. Si la acest miting au participat diverse personalitati, printre care si antrenorii lotului national de gimnastica, insotiti de o parte din gimnaste. "Erau niste persoane care-si faceau meseria. Credem ca aceste ore vor fi cele mai grele. Nu ne bagam in comentarii cu conotatii politice. Am venit dintr-un gest de solidaritate si cred ca fiecare dintre noi ar trebui sa faca asta", ne-a declarat Mariana Bitang.Printre manifestanti s-a aflat la un moment dat si fostul tenisman Ilie Nastase care a declarat ca nu intelege de ce bucurestenii nu ies in strada. "Sper sa se rezolve situatia jurnalistilor fara morti, chiar daca trupele romanesti nu se se retrag din Irak. As vrea sa-l intreb pe Basescu de ce nu cere 50 de milioane de dolari americanilor ca sa le dea celor care ii detin pe jurnalisti", a spus Ilie Nastase. Prezent in Piata Universitatii, fostul senator PRM George Pruteanu ne-a declarat: "Se apropie funia de par. Eu m-am documentat pe Internet si am aflat ca e vorba de o organizatie de teroristi cinica si in curs de afirmare. Asa ca e posibil sa se termine prost. O armata poate fi dusa si adusa inapoi, o viata odata dusa, nu." Un elev de la Tonitza comenta: "E prea putina lume, mai sunt cateva minute..." speranTA. La un moment dat, o fata indemna: "Sa mergem la Cotroceni, nu are rost sa mai stam aici", dar vorbele ei nu au avut succes. Din multime se mai aude o voce: "Ii vor omori. Arabii astia nu dau doi bani pe viata." Se mai scandeaza apoi minute in sir: Marie-Jeanne, Sorin, Ovidiu, Munaf. Erau agitate afise cu cei trei jurnalisti si foi xeroxate cu Munaf. Jurnalul National de miercuri era tinut de multi oameni pe post de afis. O femeie tinea in mana o icoana cu Maica Domnului, o cruce de lemn si portretul lui Munaf. "Am si eu doi copii acasa. Trebuia sa mergem cu totii la biserica, dar si aici tot o biserica e. Nu inteleg cum de unele mame au avut inima sa stea acasa. Ce exemplu ia tineretul de la noi!"

    SCANDARI
    Oamenii adunati in Piata Universitatii au scandat: "Nu-i lasati sa moara!", "Romania, in strada!", "Retrageti trupele!", "Basescu, ajutor!", "Basescu, ai promis!", "Nu vrem doliu!", "Ca la Timisoara!", "Noi de-aicea nu plecam, nu plecam acasa!", "Basescu ai copii!", "Nu-i razboiul nostru!", "Ii vrem in viata!". Si in Buzau, orasul natal al lui Marie-Jeanne Ion, s-au adunat 200 de oameni pentru a-si exprima sustinerea fata de cei trei jurnalisti romani ostatici in Irak. Mitingul, la care s-a cerut eliberarea lui Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, a inceput la ora 10:00, in Piata Dacia, initiatorii fiind un grup de jurnalisti din presa locala si corespondenti ai publicatiilor si televiziunilor centrale.

    GUVERNUL, IMPIETRIT
    Cam doua-trei sute de manifestanti au pornit-o de la Universitate spre Palatul Victoria. Multi erau studenti sau pensionari. Lozicincile "Eliberatii!", "Veniti cu noi!" sau scandarile numelor celor rapiti nu au produs un prea mare efect asupra trecatorilor grabiti sa rezolve alte probleme. Un batranel inainta in fata coloanei agitand un ceas in mana pentru a arata ca timpul se scurge in defavoarea colegilor nostri. In dreptul sediul PD de pe Bulevardul Ana Ipatescu coloana a scandat: "Alianta doarme!" si "Rusine!". Ajunsa in dreptul Palatului Victoria, lumea a ingenuncheat si a spus "Tatal Nostru" sub privirile impasibile ale jandarmilor din cordonul de paza. Scandarile au continuat, un grup de femei plangea agitand portretele lui Marie-Jeanne, Eduard si Sorin. In cladirea Guvernului nu s-a miscat nici macar o perdea. Dupa cum spunea un manifestant: "Probabil ca l-am deranjat de la masa pe Tariceanu. Sper sa inghita cu noduri". (Irina Munteanu)

    SE EXPLOATEAZA INDECIZIA
    Intr-un articol dedicat crizei ostaticilor din Irak, Agentia de Presa Reuters titreaza ca rebelii au incearca, in cazul jurnalistilor romani, sa exploateze indecizia autoritatilor din care provin ostaticii. Oficialii irakieni considera ca, in aceasta maniera, insurgentii pun intr-un real pericol puterile politice din aceste tari. In plus, Reuters scrie ca Irakul ramane o zona scufundata in haos, iar intarzierea formarii unui Guvern adanceste frustrarile chiar si printre oamenii de rand.

    REPORTERI FARA FRONTIERE
    Organizatia Reporteri fara Frontiere (RSF) cere eliberarea a cinci jurnalisti irakieni, arestati in urma cu doua saptamani in Irak din diverse cauze, acuzand politia irakiana ca ar recurge la retineri arbitrare in randul ziaristilor. Intre acestia se afla si Walid Abdul Wahab, in varsta de 23 de ani, un cameraman liber profesionist care colabora cu postul de televiziune ZDF din Germania. Contactat de Jurnalul National, directorul Departamentului de Stiri de la RSF, Gilliard Francois, ne-a declarat ca politia opereaza deseori astfel de arestari pentru a obtine bani in schimbul eventualei eliberari a prizonierilor. "Avem surse credibile si relevante, care afirma ca nu exista nici un fel de legatura intre Wahab si rapitorii jurnalistilor romani si ai translatorului Munaf", ne-a declarat sursa mai sus citata, fara sa spuna daca RSF are si alte detalii legate de irakianul Wahab. RSF afirmase anterior ca "pastreaza rezerve fata de motivul invocat de politie pentru arestarea cameramanului" si ca, de data aceasta, situatia jurnalistilor romani a fost doar un pretext si ca nu au incredere in motivatia arestarii. (Anca Aldea)

    GROAZA
    "Este un episod foarte trist din istoria Romaniei. Nu exista om care sa nu fie marcat. Este trist ca niste oameni nevinovati trebuie sa plateasca pentru faptele altora. Nu este vina ziaristilor ca Romania are trupe in Irak. M-am ingrozit cand am vazut imaginile cu cei trei ziaristi amenintati cu moartea de rapitorii lor"
    Mariana Bitang
    RUGACIUNI
    "Suntem sufleteste alaturi de cei trei ziaristi. Speram sa avem un final fericit in acest caz extrem de grav. Sunt niste oameni nevinovati, care sper sa scape cu bine din aceasta situatie critica. Ne rugam pentru binele lor, eu si colegele mele de la lot, ca ei sa se intoarca sanatosi acasa"
    Catalina Ponor

    CONVINGERE
    "Sunt ferm convinsa ca autoritatile nu stau cu mainile in san si fac tot ce le sta in putinta pentru a rezolva aceasta situatie de criza. Poporul este solidar cu cei trei ziaristi, lucru pe care il facem si noi, componentii lotului national de canotaj. Ar trebui sa fie retrase trupele din Irak daca asta este conditia pentru eliberarea ziaristilor"
    Elisabeta Lipa
    SOLUTIA UNUI CAMPION
    "De o luna de zile urmaresc fiecare stire referitoare la ziaristii romani rapiti in Irak. Solutia ideala ar fi ca cei trei sa se intoarca teferi acasa si trupele noastre sa ramana in continuare acolo. Cred ca rapitorii au inceput negocierile de sus, au amenintat cu moartea pentru ca pana la urma sa se aleaga cu o suma de bani"
    Ilie Nastase

    ×
    Subiecte în articol: eveniment irak