x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Politistii bajbaie prin procedurile interne

Politistii bajbaie prin procedurile interne

de Andreea Sminchise    |    08 Noi 2006   •   00:00
Politistii bajbaie prin procedurile interne

Au trecut trei zile si Roxana Iakab, din comuna Hoghiz, jud. Brasov, nu a fost gasita. Salvatorii voluntari de la BGS au ajuns in zona ieri-diminea-ta si au scotocit padurile si subsolurile. Politistii care ancheteaza cazul fac scotociri "in orb".

Au trecut trei zile si Roxana Iakab, din comuna Hoghiz, jud. Brasov, nu a fost gasita. Salvatorii voluntari de la BGS au ajuns in zona ieri-dimineata si au scotocit padurile si subsolurile. Politistii care ancheteaza cazul fac scotociri "in orb".

Pe fetita de nici 5 ani o cauta de trei zile o mana de oameni. Roxana Iakab a disparut sambata dupa-amiaza din curtea blocului in care locuia. Mama spune ca o lasase sa se joace cu o verisoara de aceeasi varsta, care este si vecina in bloc. "De acolo am inteles ca a plecat, dar acasa nu a mai ajuns. Cumnata mea, la care a fost apoi, zice ca ea a crezut ca fata vine acasa, dar copiii din bloc mi-au spus ca a iesit pe derdelus. Pe la ora 17:30 m-am dus la vara-sa, sa o caut, dar nu era. Am iesit afara, dar nici acolo n-am gasit-o. M-am dus apoi la toate rudele din cartier si la vecini, dar nimeni nu o vazuse", povesteste cu lacrimi in ochi mama fetitei, Elena Iakab.

CAUTARI. Cand n-au stiut unde sa mai caute, rudele Roxanei au anuntat politia, sunand la 112. Desi ar fi trebuit, conform procedurilor politiei, ca reclamatia sa fie preluata si solutionata de cei de la "Urmariri" - IJP Brasov, dispecerul i-a recomandat mamei sa se adreseze postului de politie din comuna. Era 19:30. "Aproximativ 20 de cadre de politie s-au deplasat la fata locului. Politistii din Hoghiz au anuntat imediat Politia orasului Rupea, care a trimis o echipa operativa. De asemenea, au fost mobilizati politisti din comunele invecinate", spune coordonatorul anchetei, comisar-sef Dorel Calu. Domnia sa s-a deplasat la fata locului abia a doua zi. Trecusera mai bine de 12 ore de la disparitia copilului... In prima seara, spune el, au fost verificate rudele, prietenii, cunostintele si vecinii familiei. "Au fost efectuate si scotociri pe raza comunei, in zona de unde a disparut si zonele adiacente. Echipele s-au retras in jurul orei 4:00 dimineata." Erau 20 de politisti, fara pregatire pentru astfel de operatiuni, si 37 de gardieni publici, fara nici un fel de competente in domeniu. Caine de urma nu a fost adus, pentru ca, a spus seful investigatiilor, "a plouat si era ger, n-avea rost".

Duminica dimineata, conform declaratiilor comisarului-sef Calu, a sosit si echipa de la IJP Brasov, care a preluat cercetarile. Tot atunci s-a cerut si acordul familiei pentru mediatizarea cazului. Buletinele informative au fost trimise duminica, in jurul orei 16:00. Trecusera 24 de ore... Tot duminica, aflat la sediul inspectoratului, seful de la Urmariri declara ca nu are nevoie nici de jandarmi, nici de voluntari pentru scotociri. Abia luni a fost solicitata interventia lor! Trecusera 48 de ore de la disparitie!

ETAPE. Seful investigatiilor spune ca nu este vorba de mobilizare intarziata. "Nici vorba de asa ceva. Cercetarile astea presupun si ele niste etape. O luam din aproape in aproape, pe zone concentrice. Ce rost avea sa chemam jandarmii, sa caute in comuna, cand ei nici nu cunosc zona? Mai eficient e sa caute politistii de aici, cu localnicii. Erau destule forte (n.r. - 57 de oameni, nici un specialist). Cand am extins aria de cautare, am solicitat si jandarmii. Mi se pare firesc asa." 25 de jandarmi au participat luni seara si ieri la cautari, insa au reluat scotocirea in zonele deja cautate.

Verificarea rudelor si vecinilor era o alta etapa in cursul anchetei. Comisarul Calu spune ca aceste cercetari au fost facute inca din seara disparitiei. "Am batut la toate usile si am intrebat de ea (n.r. - e folosit, probabil, pluralul seniorial). Ma rog, la cei care ne-au deschis in seara aceea...". De verificat apartamentele nu poate fi vorba. Fara mandat de perchezitie nu se poate, sustin sus si tare anchetatorii. Dar nici la apartamentele unde nu li s-a deschis usa din prima seara nu au mai revenit. Nici macar cu o intrebare...

O alta eroare grava pe care o comit anchetatorii in acest caz este intocmirea defectuoasa a hartii de lucru. Ca si la Botosani, cand am cerut sa vedem harta de lucru, politistii ne-au aratat harta comunei. La Brasov insa, coala A4 era impartita cu pixul in cateva zone. Nici una nu era marcata sau hasurata. Deci, conform acestui "document", politistii si jandarmii nu au cautat nicaieri. "Ba am cautat peste tot. Si pe aici, si pe aici", se apara comisarul-sef Calu, plimbandu-si degetele pe harta. "Prin unele locuri s-a trecut si de mai multe ori", spun anchetatorii. Pai, tocmai asta s-ar fi evitat daca ar fi existat cu adevarat o harta de lucru!

VOLUNTARI. Salvatorii de la BGS au plecat din Bucuresti luni noapte, iar ieri au inceput scotocirile in vecinatatea comunei

SALVATORII VOLUNTARI. Echipa BGS a ajuns la Hoghiz ieri-dimineata. Masinile de teren si ATV-urile s-au indreptat spre rapele si padurile de la marginea comunei. "Am periat padurea pe o raza de 4 km. Din pacate, fara rezultate. La temperatura de afara, fiecare secunda e extrem de pretioasa pentru un copil care s-a ratacit. Ceea ce este inadmisibil in astfel de cazuri e faptul ca noi, desi avem toate echipamentele necesare unor astfel de interventii, suntem solicitati de fiecare data cu foarte mare intarziere", a declarat Stefan Bejat, coordonatorul echipelor de salvatori. Cei de la BGS au intrat si in singurul subsol de bloc pe care nu-l verificasera politistii. Pentru ca era plin de apa si de dejectii. Imbracati in costumele de izopren, voluntarii isi iau inima in dinti si patrund inauntru. "Colcaiau sobolanii si era foarte multa mizerie. Insa nici urma de copil", spune Bejat. Ieri-seara, de la Bucuresti au fost aduse doua barci pneumatice, iar salvatorii BGS au inceput cautarile in raul care trece prin zona.

IN ORELE VITALE
"Aproximativ 20 de cadre de politie s-au deplasat la fata locului. Politistii din Hoghiz au anuntat imediat Politia orasului Rupea, care a trimis o echipa operativa. De asemenea, au fost mobilizati politisti din comunele invecinate. Ce rost avea sa chemam jandarmii sa caute in comuna, cand ei nici nu cunosc zona?"
  • Dorel Calu
    comisar-sef
  • REVOLTATOR
    "La temperatura de afara, fiecare secunda e extrem de pretioasa pentru un copil care s-a ratacit.Ceea ce este inadmisibil in astfel de cazuri e faptul ca noi, desi avem toate echipamentele necesare unor astfel de interventii, suntem solicitati de fiecare data cu foarte mare intarziere"
  • Stefan Bejat
    coordonatorul echipelor de salvatori BGS
  • ×
    Subiecte în articol: eveniment poliţiştii