x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Povestea copilului mutilat într-un incubator de spital

Povestea copilului mutilat într-un incubator de spital

de Adriana Oprea-Popescu    |    08 Mai 2012   •   20:27
Povestea copilului mutilat într-un incubator de spital

In dimineata aceea de toamna, cand tremura pe treptele maternitatii pandind salvarea ce trebuia sa se intoarca de la "Grigore Alexandrescu", unde-i dusese bebelusul ars, langa ea astepta si asistenta Baron Emilia. O stia, doar ea ii luase seara copilul, sa-l duca la incubator, asa ca a intrebat-o daca stie ce s-a intamplat. Si asistenta a privit-o doar, lung, fara sa scoata o vorba.

Dumnezeu i-a dat Violetei Dragomir un copil sanatos. A venit pe lume pe 11 noiembrie 2009, avand 3.300 g, 52 cm si nota 10 la nastere. A doua zi l-au adus in salon, cu ea. Pe 14 noiembrie, la ora 12:00, ar fi trebuit sa plece acasa, doctorita ii daduse si biletul de externare. Vineri seara, pe 13, la ora 9:00, asistenta Baron a venit si i-a spus ca bebelusul are icter fiziologic (majoritatea nou-nascutilor au) si ca trebuie dus la incubator, pentru fototerapie, "ca sa nu apara probleme acasa". Mama urma sa-si primeasca inapoi copilul a doua zi, la 9:00 dimineata. La 12:00 noaptea a mers si l-a alaptat, peste trei ore asistenta a venit si a anuntat-o ca i-a dat ea lapte praf (bebelusul era ars la ora aceea), iar la ora 6:00, cand mama a mers pentru urmatoarea masa, i s-a spus ca bebelusul plansese foarte tare, abia a adormit si nu e bine sa-l trezeasca. Probabil ca plansese copilul atunci cand a fost ars pe 20% din suprafata corpului (arsuri de gradul II si III, 5% zone de carbonizare), insa Violeta a aflat jumatate de adevar abia la ora 9:00, cand doctorita de garda a chemat-o si i-a spus, sec: "stai linistita, ca nu e mort! A fost un pic ars pe manuta si pe fata si l-am trimis la «Grigore Alexandrescu»."

Peste trei ore ar fi trebuit sa iasa cu copilul in brate pe poarta spitalului, avea bagajele facute, fusese nerabdatoare sa ajunga acasa. Si-a sunat sotul si l-a trimis la "Gr. Alexandrescu", iar ea a coborat sa astepte Salvarea, poate afla vreo veste despre copilul ei. Pe atunci, el nu avea nici macar un nume. Era un suflet de 3 zile, pe care "l-au infasurat, ca pe-o mumie, in bandaje", isi reaminteste Violeta revederea de la "Gr. Alexandrescu". Au stat 2 luni si 9 zile internati acolo. Si-au avut noroc cu dr. Dan Enescu, care i-a salvat viata lui Alexandru. La 5 zile de viata, copilul a suferit prima operatie: toracele si manuta. Apoi, la o luna si jumatate, a fost operat la fata si ureche. Sunt doar interventii chirurgicale reparatorii, cicatricile au ramas, sunt vizibile, adanci si-i impiedica dezvoltarea normala.

Cand a ajuns acasa, in casa socrilor din satul Salciile (Prahova), Violeta n-a trebuit sa invete de la zero doar meseria de mama. Avea o lista lunga cu recomadari de la medic: sa-i panseze lui Alexandru ranile, apoi sa-i faca masaj, sa-l fereasca de soare si de aglomeratiile care, pentru el, erau surse de infectii.

Intr-o zi, la proces, l-a auzit pe avocatul spitalului spunand "sa tinem cont ca la maternitatea Giulesti au murit copii". Adica, ea sa fie fericita, ca al ei e in viata. Si Violeta se consuma si plange la fiecare infatisare, stand ascunsa intr-un colt, in vreme ce inculpatii privesc in ochii judecatorilor, declarandu-se nevinovati. La ultimul termen, avocata i-a facut semn, sa vina mai in fata, ea abia pasea, cu ochii-n lacrimi, si stiti ce s-a intamplat?, unul dintre avocatii apararii, zarind-o acolo, s-a asezat in fata ei, acoperind-o. N-are importanta, ea nu plangea pentru impresie artistica, desi spune ca i-ar fi placut ca, in cei doi ani de procese, sa-i ceara si ei un judecator sa spuna ceva. Ea plangea gandindu-se la baietelul ei, care are picioarele jupuite de pielea ce i-a fost transplantata pe rani, o cicatrice mare, cat palma de adult, pe partea stanga a capului, umarul, partea laterala a pieptului si manuta stanga arse. Cinci degetele, ramase carne vie, cu unghii crescute nefiresc. Un brat subtire, cu muschiul atrofiat, pe care Alexandru ezita sa-l foloseasca, pentru ca cicatricea adanca de la subrat il tine si-l jeneaza. O alta cicatrice pe obrazul stang, ramas mai mic decat dreptul, in care va trebui implantat silicon. Copiii care nu-l cunosc se sperie de el si-l resping. Nici adultii n-au mai multa minte. "Am fost la sora sotului, in Targoviste, intr-un parc", povesteste Violeta. "Iar ceilalti parinti isi luau copiii de langa Alexandru si se uitau urat la mine: «i-a uite ce i-a facut asta copilului»..."

Alexandru nu simte inca rautatea lumii din jur. Are doi ani si jumatate si nu s-a despartit de suzeta si nici de fata de perna plina de stelute, pe care o cara dupa el peste tot. Ca si cand acela ar fi cerul lui. Se uita la desene animate, ii place de Godi - Du (Scooby – Doo) si, daca-l pui sa-ti arate jucariile, pleaca imediat dupa ele, strigandu-ti de pe drum, de cateva ori, pana se intoarce, "viu acu'". Asta ca tu sa fii sigur ca el e om de cuvant. Nu-i plac dulciurile. Si nici medicamentele-sirop pentru copii, toate dulci. Pentru Alexandru, care de la atata glucoza bagata in el in spital, detesta dulcele, bomboanele ar trebui reinventate... Are o masinuta mare de pompieri si-o alta, cu remorca, in care cara o vacuta de plastic. Si un certificat de handicap gradul III. Luna asta trebuie sa mearga din nou la spital, la control, si va fi programat pentru o noua operatie. Tot la "Grigore Alexandrescu" face kinetoterapie si fizioterapie. Drumurile la spitalul din Bucuresti costa.

Drumurile la proces costa si ele. "Am fost prezenti la fiecare termen", spune Violeta. "In fiecare luna cate un termen, timp de 2 ani. Bagam benzina de cate un milion si jumatate. In plus, noi am platit expertizele lui Alexandru pe care avocatii le-au tot cerut, si judecatorii le-au aprobat. 3 expertize. Costa 800 si ceva, un milion – una". Sotul Violetei e sofer la o brutarie. Ea e confectioner, din noiembrie se intoarce la serviciu. Cam 17 milioane de lei le intra in casa in fiecare luna.

In proces s-au constituit parte civila, cu suma de un milion de euro: 700.000 de euro prejudiciul moral suferit de copil si 300.000 de euro despagubiri pentru cheltuieli materiale. De la varsta de 18 ani, Alexandru va putea face operatii estetice. Daca va putea sa si le permita, financiar.

Judecatoria sectorului 4, prin solutia pronuntata la 27 decembrie 2011, a decis acordarea sumei de 200.000 de euro – daune morale, respingand plata daunelor materiale, ca neintemeiata. Parintii lui Alexandru n-au vazut pana acum niciun eurocent din aceste despagubiri. Decizia Judecatoriei a fost atacata cu recurs, iar Curtea de Apel Bucuresti va pronunta sentinta pe 11 mai a.c.

La ultimul termen, toti cei patru inculpati au pledat "nevinovati". De vina e copilul, incubatorul sau ziua de vineri, 13. Violeta s-a obisnuit cu asta. Un singur lucru i se pare nefiresc, dupa atatea drumuri la procese. "Au trecut doi ani si jumatate, ne intalnim fara sa vrem la termene, pe hol, si o data nu si-a cerut scuze asistenta. Sa ceara sa vada o poza cu copilul, sa vad si eu, ca mama, ca o apasa pe suflet ce-a facut..."

Ars cu un fier incins la 78 de grade Celsius
In rechizitoriul din 4 iunie 2010, intocmit de procurorul Romulus Varga de la Parchetul General, s-a stabilit ca "Asistenta medicala Baron Emilia din cadrul Maternitatii Bucur, de serviciu la saloanele de nou-nascuti normoponderali in noaptea de 13/14.11.2009, a fost cea care a indeplinit procedura de fototerapie pentru nou-nascutul Dragomir Gabriel-Alexandru. Astfel, inculpata a asezat nou-nascutul dezbracat in incubatorul marca Alize, avand pe el doar pampers (pentru protectie genitala) si ochelari de protectie, deasupra caruia era asezata lampa de fototerapie (cu lumina rece). Avand in vedere numarul de recomandari pentru fototerapie raportat la numarul de incubatoare existente in sectie, inculpata a plasat cate doi nou-nascuti in incubatoare, inclusiv in cel marca Alize, despre care cunostea faptul ca supraincalzea. Pentru protectia nou-nascutilor inculpata a asezat de-a lungul peretilor laterali ai incubatoarelor intre nou-nascuti si scutece rulate. Totodata, potrivit declaratiei sale, a asezat un scutec rulat si la picioarele nou-nascutilor, acestia fiind asezati fiecare cu capul inspre una din laturile mai scurte ale incubatorului si cu picioarele spre mijloc. (...) In intervalul orar aproximativ 2.00-3.00, nou-nascutul a inlaturat prin rostogolire protectia pe care ar fi trebuit sa o asigure scutecele rulate ajungand in exteriorul suprafetei tavitei din plastic si a intrat in contact cu suprafetele metalice fierbinti ale incubatorului, fapt ce i-a cauzat leziuni grave (arsuri de gradul II si III) pe 20% din suprafata corpului. Inculpata l-a gasit in pozitia culcat pe partea stanga, cu fata spre una din laturile scurte ale incubatorului. (...) Temperaturile masurate in contact cu partile metalice accesibile ce ar fi putut veni in contact cu nou-nascutul, au fost de: 76,3, 68,3, 78,7 si 70,6 grade Celsius (!)."

Asistenta Baron Emilia si Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Ioan" au fost trimise in judecata pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala grava din culpa. Prima instanta a retinut doar vatamarea corporala din culpa si a condamnat-o pe asistenta la 3 luni cu suspendare, plus obligatia de a desfasura 150 de ore de "activitate neremunerata", stabilita de Serviciul de Probatiune. Spitalul a fost condamnat la o pedeapsa de 300.000 lei amenda penala (bani care ar merge la buget).

"Neglijenta in serviciu"
Procurorii au dispus disjungerea cauzei in ceea ce priveste modul defectuos de executare a contractului de service inregistrat la Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Ioan", iar pe 3 ianuarie 2011 au fost trimisi in judecata si acuzati, la randu-le, de savarsirea infractiunii de vatamare corporala grava din culpa, tehnicienii Avram Gabriel si Ciolac Mircea si inginerul Tiru Gheorghe, angajati ai SC ACIRAM ARL Bucuresti, care se ocupa de service-ul incubatoarelor de la Maternitatea Bucur, deci si de cel in care a fost ars Alexandru. In fapt, "invinuitii si-au indeplinit atributiile de serviciu privind incubatoarele in mod formal, fara a le verifica temeinic, a semnala eventualele nereguli si a le remedia".

Incubatorul in care a fost ars Alexandru era fabricat in 1973 si provenea dintr-un lot de sase aparate de acest gen, primite de maternitate, cu titlul de donatie, in 1997. Era folosit desi, fiind aparat second-hand, ar fi avut nevoie de avizul al Oficiului Tehnic de Dispozitive Medicale. Specialistii care au verificat ulterior incubatorul au constatat ca sistemul de umidificare a aerului din compartimentul nou-nascutului, ventilatorul lui, sistemele de siguranta la supratemperatura si, respectiv, alarmele prevazute de producator nu functionau, iar sistemele de etansare a compartimentului nou-nascutului erau defecte. Toate aceste lucruri puteau fi descoperite la timp, daca ar fi fost facuta revizia tehnica a aparatului.

Judecatoria sectorului 4 a considerat ca cei trei angajati ai SC ACIRAM SRL se fac vinovati doar de "neglijenta in serviciu" si i-a amendat penal cu cate 8.000 RON (Avram), respectiv 10.000 RON (Ciolac si Tiru).

×