x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Presa internaţională:Tăierile, taxele şi corupţia au scos România în stradă

Presa internaţională:Tăierile, taxele şi corupţia au scos România în stradă

15 Ian 2012   •   21:00
Presa internaţională:Tăierile, taxele şi corupţia au scos România în stradă

Presa internationala subliniaza ca protestele din Romania sunt cele mai ample de la venirea la putere a presedintelui Traian Basescu, ele fiind consecinta nemultumirilor provocate de masurile de austeritate, dar si a starii generalizate de coruptie a administratiei de la Bucuresti.

"Fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene in cursul protestelor fata masurile de austeritate, cel putin noua persoane fiind ranite", relateaza BBC, explicand ca manifestatiile au izbucnit in semn de solidaritate cu Raed Arafat, extinzandu-se treptat pe fondul nemultumirii generale fata de politicile Guvernului de la Bucuresti.

"Oamenii au iesit pe strazi in mai multe orase pentru a exprima nemultumirea fata de masurile de austeritate si fata de proiectul de reformare a sistemului medical. Dar protestele de la Bucuresti au devenit violente in momentul in care manifestantii au refuzat sa plece, intrand in conflict cu fortele de ordine", noteaza Euronews, subliniind ca este a treia zi de proteste in Romania.

Agentia Press Association no­teaza ca acestea sunt cele mai ample proteste organizate in Romania dupa venirea la putere a presedintelui Traian Basescu, in 2004.

Conform Associated Press, pro­tes­tele sunt rezultatul "starii de ne­mul­tumire in legatura cu reduceri­le salariale, diminuarea indemni­za­tii­lor sociale, majorarea taxelor si co­rup­­tia generalizata" din Romania. "Pro­­testele au izbucnit joi, dupa de­mi­­sia lui Raed Arafat, care se opunea pro­iectului legii sanatatii. Pe fondul pre­siunilor publice, presedintele Traian Basescu a retras proiectul, argumentand ca si-a dat seama ca majo­ritatea angajatilor din sistemul me­dical se opun schimbarii", comen­teaza CNN.

In afara de protestele cu accente violente de la Bucuresti, "sute de persoane au manifestat si in alte orase ale tarii pentru a exprima opozitia fata de proiectul reformei sanatatii", a scris Agentia France-Presse (AFP). "Nu mai putem suporta saracia. Este deja prea mult", a declarat unul dintre manifestanti, Rodica Petre, potrivit AFP. Agentia franceza de presa aminteste de inghetarea pensiilor si de reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25%, masuri impuse de guvern din iulie 2010.

In anul 2009, Romania a obtinut un imprumut de 20 de miliarde de euro de la FMI, UE si Banca Mondiala, in conditiile in care economia sa a inregistrat o scadere de 7,1%. Conditiile acestui imprumut au inclus adoptarea unor masuri aspre de austeritate, care au dus la deteriorarea calitatii vietii, noteaza Associated Press, remarcand insa ca factorul declansator al protestelor este demisia lui Raed Arafat, un cetatean roman de origine palestiniana, prezentat drept "un popular oficial din cadrul sistemului medical" care s-a opus reformelor din sectorul me­dical impuse de Guvern. Cei peste 1.000 de manifestanti, conform AP, sau "cateva mii", conform Reuters, au agitat steaguri cu stema decupata, simboluri ale Re­volutiei din decembrie 1989, si au scandat ore intregi sloganuri antiguvernamentale si anti-Basescu, in pofida temperaturilor destul de scazute de la Bucuresti.

Agentia americana de presa mai noteaza ca proteste asemanatoare s-au inregistrat si alte orase mari din Romania, intre care Timisoara, Cons­tanta, Craiova si Cluj.

×
Subiecte în articol: proteste