x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Procedura - Parlamentarii si-au ales liderii

Procedura - Parlamentarii si-au ales liderii

14 Dec 2004   •   00:00

Grupurile parlamentare din Senat si Camera Deputatilor si-au desemnat liderii si viceliderii.

Click pentru a mari imaginea
PROCEDURA. Desi au primit legitimatii alesii trebuie validati
Intre timp, au intrat in paine si comisiile parlamentare de validare a noilor alesi. La Camera Deputatilor, Miron Mitrea a fost desemnat lider al grupului parlamentar al PSD, Calin Popescu-Tariceanu - la PNL, Cozmin Gusa - la PD, Lucian Bolcas - la PRM, Kelemen Attila - la UDMR, Daniela Popa - la PUR, iar Varujan Pambuccian - lider al grupului minoritatilor. Mitrea i-a anuntat si pe cei trei vicelideri ai grupului PSD, si anume pe Viorel Hrebenciuc, Dan Ioan Popescu si Valeriu Zgonea. Tariceanu a precizat ca la grupul PNL vor fi vicelideri Cornel Popa, Titus Ghiorghiof, Eugen Nicolaescu si Nini Sapunaru. La grupul PD vor fi vicelideri Stelian Dutu, Mihai Stanisoara, iar la grupul UDMR - Marton Arpad si Varga Attila, iar la PUR - Gratiela Iordache si Bogdan Pascu.

MINORITATI. Deputatii din grupul minoritatilor nationale de la Camera Deputatilor vor decide prin vot ce formatiune politica vor sustine, dupa cum a declarat pentru Mediafax liderul grupului, Varujan Pambuccian. El a mai precizat ca acest sprijin va fi strict parlamentar (excluzand participarea la guvernare), va fi acordat pentru un singur an si se va reinnoi anual. Pambuccian a invitat la dialog ambele forte politice semnificative, el precizand ca de astazi reprezentantii minoritatilor nationale vor incepe discutiile atat cu Uniunea Nationala PSD+PUR, cat si cu Alianta PNL-PD.

SENAT. Si grupurile parlamentare din Senat si-au desemnat liderii de grup, care respecta algoritmul politic: Nicolae Vacaroiu (PSD), Dan Voiculescu (PUR), Gheorghe Flutur (PNL), Corneliu Vadim Tudor (PRM), Vasile Blaga (PD), Verestoy Attila (UDMR). Liderii de grup definitivi vor fi validati de plenul Senatului dupa validarea fiecarui senator in parte. Acest rol ii revine Comisiei de validare, care trebuie sa urmareasca daca parlamentarii sunt compatibili cu aceste functii, daca si-au depus declaratiile de avere sau daca s-au facut contestatii. La Senat, presedintele Comisiei de validare a fost desemnat Antonie Iorgovan (PSD). Vicepresedinti au fost alesi Norica Nicolai (PNL) si Nicolae Iorga (PRM). Comisia de validare a mandatelor are 12 membri. Concluziile comisiei urmeaza sa fie prezentate la sedinta in plen din 17 decembrie.

CAMERA. La Camera Deputatilor, Comisia de validare este alcatuita din 30 de membri. Presedintele acestei comisii a fost ales Marian Sarbu, care este asistat de doi vicepresedinti, Tamas Sandor (UDMR) si Florina Ruxandra Jipa (PRM).

Pana joi, comisia va intocmi un raport in care vor fi precizati deputatii pentru care se propune validarea, invalidarea sau amanarea validarii mandatelor. Camera Deputatilor se va intruni vineri in plen pentru dezbaterea raportului Comisiei de validare. (Carmen Vintila, Gabriela Antoniu, Dana Piciu)

×
Subiecte în articol: eveniment