x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Prudenta maxima si farfurii mici

Prudenta maxima si farfurii mici

28 Apr 2005   •   00:00

PASTI
Crestinii pretuiesc marele mister al Invierii adunati in jurul mesei incarcate de bucate traditio-nale. Dupa retinerea de la carne si lactate, exercitiu specific Postului cel Mare, aceste zile de har pot fi intinate de lacomie, care acum va poate intinde o capcana.

  • de MAGDA MARINCOVICI

  • Icoana Rastignirea, 1731
    "Pentru persoanele sanatoase nu atat postul este o perioada dificila, ci mai curand iesirea din el poate crea probleme. Trebuie sa facem o trecere gradata la alimentatia obisnuita, pentru a nu bombarda corpul cu cantitati mari de alimente cu continut ridicat de grasime", ne recomanda medic nutritionist Nicoleta Mandrescu de la Institutul "N.N. Paulescu". Persoanele care au postit vor reveni treptat la alimentatia normala, incepand cu branzeturi, legume si cantitati mici de ciorba si drob.

    ARTIFICIU. Pentru a evita supraalimentarea, medicul Simona Tivadar, seful Clinicii de Nutritie din Spitalul de Urgenta Universitar Bucuresti, ne indeamna sa recurgem la un mic artificiu. El este extrem de util nu numai in aceasta perioada cu risc maxim de exces alimentar, dar chiar si in restul anului. Astfel, doua treimi din farfurie sa contina garnituri usoare din legume si verdeturi. Apropo de farfurii, dar si de pahare... Nutritionistii americani, inspaimantati de epidemia de obezitate care bantuie de ceva vreme, sunt de parere ca trebuie renuntat la platourile imense si pahare aidoma pocalurilor. Si asta pentru ca exista tendinta de a le umple si a le goli, facilitand depunerea kilogramelor.

    COMBINATII. Cum bine stim, ouale sunt alimente extrem de valoroase pentru continutul in proteine. Dar bogate in proteine sunt si alte alimente specifice mesei de Pasti. Medicul Simona Tivadar spune ca trebuie consumate cel mult doua oua, sa ocolim maionezele si sosurile grase. Importante sunt si asocierile de alimente. Nu vom manca mititei sau carnaciori si alimente traditionale sarbatorilor de Pasti - drobul si friptura de miel - , deoarece digestia va fi mult ingreunata.

    Dupa o masa consistenta, la desert o felie, cel mult doua de cozonac. Mai mult cozonac puteti manca la micul dejun, cu lapte sau ceai.

    Medicii ne mai sfatuiesc ca intre mese sa existe o pauza de cel putin trei ore, timp in care sa fie facute plimbari scurte pe jos. In dulapiorul cu medicamente puneti la indemana colebil, triferment sau digestal, la care apelati pentru usurarea digestiei, dupa ce ati citit prospectul.

    MAGHIRAN
    Pentru indigestie, doctorul Larisa Ionescu-Calinesti, medic specialist medicina interna in cadrul Centrului Medical pentru Terapii Complementare si Integrative Heritage, ne recomanda ca dupa masa de Pasti sa bem o cana cu infuzie de maghiran, preparata din una-doua lingurite de planta. Datorita continutului de ulei volatil, aceasta infuzie inlatura senzatia de disconfort digestiv, avand si actiune antispastica. In cazul balonarilor este indicata o cana cu infuzie de anason (30 g de seminte sau fructe la un litru de apa) sau infuzie de fenicul. Decoctul de menta si infuzia din radacina de melisa sunt tonice si reduc senzatia de greata. Daca greata persista si aveti varsaturi, remediul il constituie ceaiul de musetel. Pentru mahmureala, dr. Larisa Ionescu-Calinesti recomanda ceaiul rosu african. (Andrada Floria)

    PASTILE SUFERINZILOR
    Persoanele suferinde trebuie sa respecte cu strictete medicatia prescrisa de specialist. Chiar si de Pasti, cardiacii vor manca nesarat, in cantitati moderate, dar multe legume si zarzavaturi cu lamaie. Persoanele cu afectiuni renale trebuie sa manance cu prudenta oua, carne si produse din carne. Persoanele suferinde de diabet vor evita zaharul, abuzul de dulciuri si carbogazoase. Acestora le sunt indicate preparatele speciale pentru diabetici existente in magazine. In timpului Postului, supraponderalii si obezii probabil au mai scapat din povara kilogramelor. Dar ele trebuie sa fie foarte atente la momentul revenirii la alimentatia curenta, deoarece exista riscul sa puna la loc foarte rapid kilogramele pierdute.

    ATENTIE, CAFEGII!
    In aceste zile, creste consumul de cafea in speranta ca vom face fata oboselii. Medicii spun ca, in cantitati rezonabile, cafeina este un stimulent al sistemului nervos care diminueaza senzatia de oboseala. Dar cafeina, miraculoasa substanta antioboseala, nu se gaseste doar in cafea. In cantitati diferite, cafeina se mai afla in ceai, cacao, cola. Cantitatea de cafeina dintr-o ceasca de cafea depinde de cantitatea de cafea cruda folosita. Pana la trei cesti de cafea pe zi nu se contureaza nici un pericol. Dar depasirea acestei ratii poate provoca stres, tremuraturi, insomnii, diureza.

    CEAIURI
    Florile cu frunze si fructele de paducel constituie unul dintre cele mai bune medicamente de origine vegetala pentru hipertensiune, afectiune agravata de consumul de preparate grase. Infuzia se face dintr-o lingurita rasa de flori si frunze la o cana cu apa. Se bea indulcita cu miere seara, inainte de culcare. Talpa gastei este un bun hipotensiv. Se pun 3 linguri de planta maruntita la 200 ml de apa. Anghinarea contribuie indirect la mentinerea limitei normale a tensiunii arteriale, prin scaderea colesterolului si prin stimularea diurezei. O formula buna de ceai care scade tensiunea este: flori cu frunze si fructe de paducel impreuna cu radacina de Rauwolfia, talpa gastei, flori de coada soricelului si radacina si rizom de obligeana. Acest ceai imbunatateste totodata circulatia sangelui si functionarea sistemului nervos central. (Andrada Floria)
    ×
    Subiecte în articol: special