PASTI
Crestinii pretuiesc marele mister al Invierii adunati in jurul mesei incarcate de bucate traditio-nale. Dupa retinerea de la carne si lactate, exercitiu specific Postului cel Mare, aceste zile de har pot fi intinate de lacomie, care acum va poate intinde o capcana.
|
Icoana Rastignirea, 1731 |
Citește pe Antena3.ro
MAGHIRAN
|
Pentru indigestie, doctorul Larisa Ionescu-Calinesti, medic specialist medicina interna in cadrul Centrului Medical pentru Terapii Complementare si Integrative Heritage, ne recomanda ca dupa masa de Pasti sa bem o cana cu infuzie de maghiran, preparata din una-doua lingurite de planta. Datorita continutului de ulei volatil, aceasta infuzie inlatura senzatia de disconfort digestiv, avand si actiune antispastica. In cazul balonarilor este indicata o cana cu infuzie de anason (30 g de seminte sau fructe la un litru de apa) sau infuzie de fenicul. Decoctul de menta si infuzia din radacina de melisa sunt tonice si reduc senzatia de greata. Daca greata persista si aveti varsaturi, remediul il constituie ceaiul de musetel. Pentru mahmureala, dr. Larisa Ionescu-Calinesti recomanda ceaiul rosu african. (Andrada Floria)
|
PASTILE SUFERINZILOR
|
Persoanele suferinde trebuie sa respecte cu strictete medicatia prescrisa de specialist. Chiar si de Pasti, cardiacii vor manca nesarat, in cantitati moderate, dar multe legume si zarzavaturi cu lamaie. Persoanele cu afectiuni renale trebuie sa manance cu prudenta oua, carne si produse din carne. Persoanele suferinde de diabet vor evita zaharul, abuzul de dulciuri si carbogazoase. Acestora le sunt indicate preparatele speciale pentru diabetici existente in magazine. In timpului Postului, supraponderalii si obezii probabil au mai scapat din povara kilogramelor. Dar ele trebuie sa fie foarte atente la momentul revenirii la alimentatia curenta, deoarece exista riscul sa puna la loc foarte rapid kilogramele pierdute.
|
ATENTIE, CAFEGII!
|
In aceste zile, creste consumul de cafea in speranta ca vom face fata oboselii. Medicii spun ca, in cantitati rezonabile, cafeina este un stimulent al sistemului nervos care diminueaza senzatia de oboseala. Dar cafeina, miraculoasa substanta antioboseala, nu se gaseste doar in cafea. In cantitati diferite, cafeina se mai afla in ceai, cacao, cola. Cantitatea de cafeina dintr-o ceasca de cafea depinde de cantitatea de cafea cruda folosita. Pana la trei cesti de cafea pe zi nu se contureaza nici un pericol. Dar depasirea acestei ratii poate provoca stres, tremuraturi, insomnii, diureza.
|
CEAIURI
|
Florile cu frunze si fructele de paducel constituie unul dintre cele mai bune medicamente de origine vegetala pentru hipertensiune, afectiune agravata de consumul de preparate grase. Infuzia se face dintr-o lingurita rasa de flori si frunze la o cana cu apa. Se bea indulcita cu miere seara, inainte de culcare. Talpa gastei este un bun hipotensiv. Se pun 3 linguri de planta maruntita la 200 ml de apa. Anghinarea contribuie indirect la mentinerea limitei normale a tensiunii arteriale, prin scaderea colesterolului si prin stimularea diurezei. O formula buna de ceai care scade tensiunea este: flori cu frunze si fructe de paducel impreuna cu radacina de Rauwolfia, talpa gastei, flori de coada soricelului si radacina si rizom de obligeana. Acest ceai imbunatateste totodata circulatia sangelui si functionarea sistemului nervos central. (Andrada Floria)
|