x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Radiojurnalul zilei: 10 august 1990

Radiojurnalul zilei: 10 august 1990

de Andrei Stoicu    |    10 Aug 2010   •   00:00

Din evenimentele zilei de 10 august 1990, principalul jurnal de ştiri le-a reţinut pe următoarele: ministrul vest-german de externe Hans Dietrich Genscher anunţa din nou că RFG susţine unificarea Germaniei. Secretarul de stat al SUA, James Baker, s-a întâlnit la Bruxelles cu omologii săi în cadrul unei reuniuni ministeriale a Alianţei Nord-Atlantice. Conducerea Vaticanului a criticat invadarea Kuweitului de către Irak. Saddam Hussein a hotărât să anuleze datoria Irakului faţă de Kuweit. Irakul deţinea a patra putere militară terestră a lumii, după Statele Unite, Uniunea Sovietică şi China, apreciau experţii. Meteorologii anunţau ploi şi vreme răcoroasă pe tot cuprinsul ţării.

RFG SUSŢINEA ÎN CONTINUARE UNIFICAREA GERMANIEI
Evoluţia rapidă în procesul de unificare germană urgentează adoptarea la conferinţa "2 plus 4" din 12 septembrie de la Moscova a unui document final, opinează ministrul vest-german de externe, Hans Dietrich Genscher, într-un interviu acordat postului naţional de radio. Pregătirile trebuie intensificate pentru reglementarea problemelor bilaterale cu Moscova. Aceasta este şi scopul vizitei pe care o va începe la 17 august la Moscova, unde va avea convorbiri cu omologul său sovietic, Eduard Şevardandze.


REUNIUNE ÎN CADRUL ALIANŢEI NORD ATLANTICE
Secretarul de stat al Statelor Unite, James Baker, s-a întâlnit la Bruxelles cu omologii săi, în cadrul unei reuniuni ministeriale a Alianţei Nord-Atlantice - a anunţat purtătorul de cuvânt al Departamentului, Margareth Tutwiler, care a subliniat că James Baker a transmis un mesaj ministrului sovietic de externe, Eduard Şevardanadze.


VATICANUL PROPUNEA SOLUŢII PAŞNICE
Vaticanul a criticat invadarea de către Irak a Kuweitului şi a cerut căutarea unei soluţii paşnice acestui conflict internaţional, în locul escaladării agresiunii. Într-un editorial apărut în ziarul semioficial al Vaticanului - citat de agenţia Reuter, se arată că "principiul cel mai des folosit în chestiunile internaţionale este legea celui mai puternic". Acest articol este primă lucrare de poziţie a statului papal de la începutul crizei din Golf.


SADDAM HUSSEIN A HOTĂRÂT ANULAREA DATORIEI FAŢĂ DE KUWEIT
La două zile după declararea anexării teritoriului Kuweitian, preşedintele Irakului, Saddam Hussein, a dispus anularea datoriei de mai multe miliarde a ţării sale faţă de Kuweit - relatează agenţia Associated Press. Potrivit sursei citate, Hussein ar fi declarat că Irakul nu va respecta obligaţiunile ce "contravin suveranităţii şi securităţii sale". După cum se ştie, Kuweitul a reprezentat în timpul războiului cu Iranul principala sursă financiară a Bagdadului, furnizându-i, în cei opt ani de război, aproximaiv 15 miliarde de dolari.

IRAKUL, A PATRA PUTERE A LUMII
Irakul dispunea de o armată cu un efectiv de 1 milion de oameni, fiind a patra putere a lumii din acest punct de vedere după Statele Unite, Uniunea Sovietică şi China. Experţii considerau că Irakul, deşi dispunea de o astfel de superioritate în privinţa trupelor terestre, nu va putea face faţă capacităţii aeriene şi navale americane.

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani