x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Radiojurnalul zilei: 10 septembrie 1990

Radiojurnalul zilei: 10 septembrie 1990

de Andrei Stoicu    |    11 Sep 2010   •   00:00

Mugur Isărescu, noul guvernator al Băncii Naţionale, a susţinut o conferinţă de presă. La Bucureşti au sosit participanţii la Conferinţa Rabinică Europeană. A început procesul lui Vlad Iulian, fost şef al Departamentului Securităţii statului.



RABINI LA BUCUREŞTI
La Bucureşti au sosit pentru a participa la Conferinţa Rabinică Europeană doctor Lowingar, şeful rabin al Elveţiei, doctor Guigui, şeful rabin al Belgiei, doctor Joseph Sitrak, şeful rabin al Franţei, doctor Leon Mazliach, director al consistoriului central israelit din Franţa şi colaborator al comunităţilor evreieşti din Piaţa Comună, şi doctor Siral, rabinul Parisului.
Ei şi-au exprimat bucuria de a participa în România la o astfel de conferinţă, la care se va dexbate, între altele, situaţia creată în Europa de Răsărit în urma transformărilor din ultimul an.


MUGUR ISĂRESCU, ÎN CONFERINŢĂ DE PRESĂ
La Banca Naţională a României a avut loc astăzi o conferinţă de presă în cadrul căreia domnul Mugur Isărescu, numit recent în funcţia de guvernator al Băncii Naţionale, a vorbit pe larg despre restructurarea sistemului financiar bancar din ţara noastră. La conferinţa de presă au fost prezenţi ziarişti români şi străini.
Atât în alocuţiunea de la începutul conferinţei de presă, cât şi în răspunsul la întrebări, domnul Mugur Isărescu a evidenţiat măsurile ce urmează a fi întreprinse în perioada imediat următoare pentru ca instituţiile bancare să devină instrumente adecvate într-o economie de piaţă.
În ceea ce priveşte sistemul financiar-bancar, România, a spus domnul Mugur Isărescu, porneşte de la o structură total neadecvată profesional şi tehnologic, chiar comparativ cu toate celelalte ţări est-europene. Banca Naţională a României va deveni o bancă de emisie şi supervizare a unor activităţi financiar-bancare. De asemenea, pentru celelalte activităţi urmează să ia fiinţă bănci comerciale, de credit, bănci de economii, bănci de dezvoltare care vor lucra cu agenţii economici şi cu publicul. Prin restructurarea sistemului financiar-bancar se urmăreşte creşterea contribuţiei acesteia ca factor de progres economic şi social.


NOI AMBASADORI ŞI-AU PREZENTAT SCRISORILE DE ACREDITARE
Preşedintele României, domnul Ion Iliescu, l-a primit astăzi la Palatul Cotroceni pe Ihab Wahba, noul ambasador al Republicii Egipt în ţara noastră, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare.
Tot astăzi, preşedintele României, domnul Ion Iliescu, l-a primit pe Ştefan Iordanov, noul ambasador al Bulgariei în ţara noastră, care şi-a prezentat, de asemenea, scrisorile de acreditare.


PROCESUL LUI IULIAN VLAD
Astăzi începe la Bucureşti procesul inculpatului Vlad Iulian, fost şef al Departamentului Securităţii statului, trimis în judecată pentru complicitate la infracţiunea de genocid. Procesul este judecat de un complet al Secţiei militare a Curţii supreme de justiţie. Cu acest prilej se va judeca şi cererea de conexare la această cauză a dosarului foştilor membri şi membrii supleanţi ai fostului Comitet Politic Executiv. În cazul în care cererea va fi admisă în acest dosatm va fi judecat la Secţia militată a Curţii supreme de justiţie.


ÎNTÂLNIRI PNŢCD-UDMR
Reprezentanţi ai Partidului Naţional Ţărănesc - Creştin şi Democrat şi ai Uniunii Democrate Maghiare din România s-au întâlnit ieri pentru un schimb de păreri în legătură cu demersurile care privesc armonizarea iniţiativelor opoziţiei democrare, precum şi cu situaţia internă şi internaţională a României. Din partea PNŢ-CD la discuţii au participat domnii Cormeliu Coposu şi Ilie Păunescu, iar din partea UDMR domnii Domokoş Gheza, Bithay Udon şi Szilaghi Şandor.


PAVILION ROMÂNESC LA DAMASC
Pavilionul României de la Târgul Internaţional de la Damasc a fost vizitat de preşedintele Consiliului de Miniştrii al Republicii Arabe Siriene, însoţit de miniştrii Economiei, Comerţului Exterior, Planificării, Agriculturii şi de alte oficialităţi siriene. Exponatele româneşti au prezentat un interes deosebit şi s-au bucurat de o bună apreciere din partea oficialităţilor siriene.


ÎNTÂLNIRI DE INFORMARE
La Ministerul Comerţului şi Turismului, domnul ministru Constantin Fota împreună cu secretarul de stat pentru Comerţul Exterior a avut o întâlnire cu domnii Lionel Kapelovitz, preşedintele Congresului European Evreiesc, şi domnul Serge Cwajgeubaum, secretar general al Congresului European Evreiesc - prilej cu care oaspeţii au fost informaţi despre noul mecanism economic din România, deschiderile făcute în acest sens prin Legea nr. 15/1990 şi cu accente deosebite în ceea ce priveşte perspectivele colaborării economice a ţării noastre cu Occidentul.


MANIFESTANŢI PAŞNICI
Ieri, la Braşov a avut loc o manifestaţie, la care au participat câteva mii de persoane - organizată de Asociaţia "15 noiembrie 1987" şi sindicatul independent "Mişcarea 15 noiembrie".
Cu acest prilej, au luat cuvântul mai mulţi vorbitori care s-au referit la situaţia politică şi economică din România, au exprimat critici la adresa unor străini de lucruri existente, şi au cerut autorităţilor să acţioneze pentru rezolvarea problemelor cu care este confruntată ţara.
Manifestaţia s-a desfăşurat paşnic, fără incidente.


METEO
La această oră plouă local în nordul Moldovei, iar vântul prezintă unele intensificări la munte. În rest, cerul este variabil, mai mult senin. Temperatura aerului la ora 4:00 era cuprinsă între 3 grade la Miercurea-Ciuc şi 17 grade la Gura Portiţei, pe litoral. La Bucureşti se înregistrau 9 grade la staţia Băneasa şi 13 grade la staţia Filaret, iar presiunea atmosferică era 757 milimetri coloană de mercur.
Rubrică realizată cu sprijinul Societăţii Române de Radiodifuziune, Arhiva scrisă

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani