x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Radiojurnalul zilei – 14 iunie 1990

Radiojurnalul zilei – 14 iunie 1990

14 Iun 2010   •   00:00

În 13 iunie 1990 autorităţile au încercat să disperseze manifestanţii din Piaţa Universităţii, dar s-a răspuns cu violenţe de stradă din partea protestatarilor. S-au incendiat şi s-au vandalizat clădiri şi maşini, s-au dus adevărate lupte cu forţele de ordine. "Golanii" nu voiau să părăsească "zona liberă de neocomunism". Pe 14 iunie întreaga presă anunţa prezenţa a mii de oameni în Piaţa Victoriei, veniţi să apere sediul guvernului de "elementele extremiste". Preşedintele României şi guvernul român au apelat la ajutorul a mii de mineri veniţi, în principal, din Valea Jiului, pentru reinstaurarea ordinii în Capitală. În 14 iunie se înregistraseră deja 4 morţi, aproape 100 de răniţi şi 600 de persoane aflate în arestul Poliţiei.

MITING ÎN PIAŢA VICTORIEI
Astăzi la prânz, în Piaţa Victoriei, s-a desfăşurat un miting în sprijinul forţelor de ordine, al guvernului, confruntate cu actele de vandalism ale grupurilor extremiste. Mitingul a fost deschis de domnul Ion Iliescu, preşedintele României, care în discursul său a mulţumit tuturor celor care au răspuns chemării guvernului şi şi-au manifestat solidaritatea cu acţiunile de restabilire a ordinii şi calmului.

Cei aflaţi în piaţă scandau lozinci pentru instaurarea ordinii şi liniştii în ţară, pentru trecerea la o muncă paşnică, cinstită în folosul progresului întregii ţări.
În continuare, preşedintele Federaţiei Sindicatelor miniere, domnul Ion Nabău, a dat citire unui apel al federaţiei către toţi minerii din ţară, de a fi solidari cu acţiunea lor, a celor veniţi în Bucureşti numai şi numai pentru a contribui la instaurarea liniştii în ţară.

A mai vorbit, de asemenea, preşedintele sindicatului liber de la Uzinele Republica, domnul Mirecea Dulgheru, după care s-a dat citire unui apel din partea grupării de centru "Noua Românie".
S-au mai adresat mulţimii din piaţa Victoriei deputatul Cazimir Ionescu şi senatorul Dan Iosif, care, înfăţişând unele aspecte de vandalism petrecute ieri în Capitală, au făcut un apel la solidaritate în jurul guvernului, al puterii statului, de a nu mai tolera acte barbare împotriva poporului.

MUNCITORII APĂRĂ GUVERNUL
În Piaţa Victoriei, cordoane ale forţelor de ordine la care s-au alăturat şi locuitori ai Capitalei apără sediul guvernului. În această zonă, în ultimele ore au fost semnalate cazuri izolate de provocări din partea grupărilor extremiste care au transformat Capitala într-un câmp de bătălie. Au fost operate mai multe arestări.
Continuă să sosească coloane de cetăţeni formate pe platformele industriale ale Capitalei pentru a se alătura forţelor de ordine, în sprijinul tinerei democraţii şi conduceri alese în mod liber la 20 mai.
Cu câteva momente în urmă, în Piaţa Victoriei au sosit şi locuitori din judeţele Argeş, Botoşani, Prahova, Giurgiu, Călăraşi, Braşov, precum şi mineri din Valea Jiului.
În Piaţa Victoriei atmosfera este calmă, liniştită.

ÎN COLOANE ORGANIZATE, SPRE PIAŢA UNIVERSITĂŢII
Astăzi dimineaţa, la ora 05:00, domnul Ion Iliescu, preşedintele României, s-a adresat minerilor sosiţi în Bucureşti, în Piaţa Victoriei pentru a se alătura numeroşilor locuitori ai Capitalei şi din alte judeţe în apărarea tinerei democraţii a României, a conducerii ţării, aleasă la 20 mai.

Mulţumindu-le pentru răspunsul de solidaritate muncitorească, pe care l-au dat şi de această dată, domnul Ion Iliescu a evocat evenimentele petrecute ieri, la Bucureşti, în Piaţa Universităţii şi în alte zone centrale ale oraşului. S-a arătat că, de data aceasta, tânăra democraţie românească a fost atacată de grupuri organizate de elemente de-a dreptul fasciste, care s-au dedat la acte de vandalism, multe din ele drogate şi care au atacat forţele de ordine aflate în legalitate. A fost evocat faptul că unele clădiri de importanţă naţională au fost incendiate, Televiziunea distribuind chiar să-şi întrerurpă emisiunea. Datorită tenacităţii şi dârzeniei forţelor de ordine, toate clădirile ocupate de grupurile agresoare au fost eliberate, la Televiziune, în Piaţa Victoriei, în celelalte zone centrale instalându-se calmul şi ordinea. A fost adresată rugămintea către mineri de a se îndrepta în coloane organizate în Piaţa Universităţii pentru a o ocupa definitiv şi împreună cu forţele de ordine să asigure paza acestei zone centrale pentru a fi redată circulaţiei, pentru a se efectua lucrări de curăţire. Li s-a adresat minerilor îndemnul de a face totul pentru a se elimina excesele, actele sângeroase, pentru a se asigura paza necesară împotriva tuturor elementelor extremiste care şi-ar mai face apariţia în această zonă.
La această oră, Piaţa Universităţii se află sub controlul minerilor şi al forţelor de ordine legale ale ţării.


"AM VENIT AICI SĂ FACEM LINIŞTE"
Astăzi dimineaţă la orele 06:00, se aflau în Piaţa Universităţii din Bucureşti circa zece mii de mineri, sosiţi în cursul nopţii din toate bazinele carbonifere ale ţării, pentru a se alătura forţelor de ordine din Capitală. Unul din liderii lor, domnul Cosma, a adresat prin megafoane locuitorilor din zonă un apel la calm şi linişte pentru desfăşurarea normală a vieţii Capitalei. Un alt lider al minerilor, inginerul Ilinescu, a declarat unui reporter al Rompres "Am venit aici să facem linişte şi o s-o facem pentru noi, familiile şi copiii noştri."
Minerii, transmite Rompres, s-au organizat în trei puncte principale - în jurul Ministerului de Interne, Casei Centrale a Armatei şi Hotelului Intercontinental.

CLĂDIRI ŞI MAŞINI INCENDIATE
De la Comandamentul Pompierilor din Municipiul Bucureşti am fost informaţi că la această oră numeroasele focare de incendii provocate de grupurile de demonstranţi agresivi au fost neutralizate. Se acţionează energic pentru degajarea căilor rutiere şi a zonelor de acces către clădirile care au avut de suferit.
Activitatea pompierilor militari a fost şi continuă să fie mult îngreunată de marile distrugeri provocate utilajelor şi instalaţiilor aflate în dotarea acestor unităţi care au constituit ţinta unor repetate atacuri dirijate ale grupurilor de turbulenţi. În pofida tuturor dificultăţilor şi riscurilor, pompierii militari s-au aflat şi se află la datorie.

ARMATA - DIN NOU ÎN STRADĂ
Din surse ale Ministerului Apărării Naţionale aflăm:
Pentru neutralizarea acţiunii elementelor extremiste care au făcut uz de forţă împotriva unor instituţii fundamentale ale statului român, în seara zilei de 13 iunie şi în această noapte, trupe ale Ministerului Apărării Naţionale au ocupat dispozitive de apărare şi au intrat în acţiune la Palatul Victoria, Televiziune, Radiodifuziune, Palatul Telefoanelor şi la alte obiective de mare importanţă pentru funcţionarea normală a vieţii politice, sociale şi economice a României.
Eforturi deosebite au făcut subunităţi militare care au acţionat pentru depresurarea sediului Ministerului de Interne asediat, incendiat şi ocupat de forţele extremiste. Astfel, la ora 1 şi 7 minute, localul Ministerului a trecut sub controlul armatei. Grupurile de extremişti s-au retras încercând să devasteze Casa Centrală a Armatei folosind sticle incendiare. Pe strada Academiei, aceste forţe s-au regrupat şi au deschis focul asupra trupelor Ministerului Apărării Naţionale cu armele sustrase din seidul Ministerului de Interne. În Spitalul Militar Central au fost internaţi 4 militari molestaţi şi răniţi grav de către elementele extremiste şi 2 civili care au săvârşit agresiuni şi care sunt la rândul lor răniţi.

600 DE PERSOANE ARESTATE
Agenţia Rompres informează că în urma acţiunilor de violenţă întreprinse în diverse zone din Bucureşti de elemente destabilizatoare împotriva tinerei democraţii din România, Poliţia a operat ieri 600 de arestări. În prezent, se face o triere a celor arestaţi pentru a se stabili gradele de vinovăţie în asedierea şi devastarea sediilor unor instituţii importante, a clădirilor unor unităţi comerciale, precum şi pentru molestarea gravă a unor forţe de ordine şi cetăţeni ai Capitalei. Persoanele în vârsta de până la 14 ani vor fi predate familiilor, cele între 14 şi 16 ani şi peste această vârstă vor fi deferite justiţiei, dacă se constată că au acţionat cu discernământ.
Ca urmare a unor agresiuni, în rândul forţelor de ordine s-au înregistrat 29 de răniţi, dintre care 7 sunt internaţi în stare gravă. Totodată, au fost incendiate 18 autovehicule.

APROAPE 100 DE RĂNIŢI
Din datele furnizate de Ministerul Sănătăţii, până la ora 23:55 au fost spitalizaţi, în urma incidentelor care au avut loc în Bucureşti, 93 de persoane, din care 4 sunt în stare gravă. S-au înregistrat 4 victime, două prin împuşcare.

PROGRAM PRELUNGIT LA TRANSPORTUL ÎN COMUN
O informaţie utilă pentru bucureşteni: în această noapte, metroul circulă pe toate traseele; de la Întreprinderea de Transporturi Bucureşti aflăm că mijloacele de transport în comun vor circula normal de la prima oră, cu excepţia zonei dintre Piaţa Rosseti şi Piaţa Mihail Kogălniceanu.

ÎNCERCĂRI DE NORMALIZARE A SITUAŢIEI
Dintr-o convorbire avută în urmă cu câteva minute cu domnul doctor Dan Predescu, primarul Capitalei, am aflat că încă din primele ore ale dimineţii s-au luat măsuri pentru degajarea zonei Universităţii de scheletele autovehiculelor incendiate. Operaţiunea se desfăşoară anevoios din cauza cantităţii mari de metal ce trebuie tăiată şi transportată cu utilaje speciale.
Lucrătorii administraţiei domeniului public şi cei ai Întreprinderii de salubritate acţionează intens la această oră pentru îndepărtarea cioburilor de sticlă, pentru curăţirea străzilor şi redarea lor circulaţiei normale.
Domnul primar Predescu ne-a informat, de asemenea, că în noaptea trecută întreprinderile de prelucrare a laptelui, precum şi cele de panificaţie au lucat la întreaga capacitate asigurând o aprovizionare normală a Capitalei.
Singurele perimetre în care aprovizionarea se desfăşoară anevoios sunt cele cu căile de acces blocate de autovehicule incendiate, dar care, aşa cum spuneam, sunt în curs de evacuare.
Primăria face un apel insistent la toţi locuitorii Bucureştiului, să dea dovadă de spirit civic, să asigure liniştea şi toate condiţiile necesare unei vieţi normale a Capitalei noastre. Se mai face apel la cei care, în diverse împrejurări, au ajuns în posesia unor arme să le predea de urgenţă organelor de poliţie sau celor militare pentru a se evita posibilitatea oricăror conflicte violente.

ATENTAT LA TELEVIZIUNE
În jurul clădirii Televiziunii situaţia este calmă. Forţele de ordine au reuşit să împrăştie grupurile care asaltau clădirea. Suntem informaţi că au fost reţinute numeroase persoane de către forţele de ordine. Aceste grupuri de agresori - în majoritate în stare de ebrietate - au fost filmate şi vor fi prezentate astăzi în emisiunile Televiziunii. După primele evaluări, distrugerile în interiorul Televiziunii sunt mai mari decât cele pe care le-a suferit clădirea în ultima decadă a lunii decembrie 1989.

"CERERILE DE TOLERANŢĂ ŞI DIALOG SUNT INACCEPTABILE"
Biroul de presă al FSN a făcut următoarea declaraţie:
"În ziua de 13 iunie, prin acţiuni violente ale unor forţe extremiste de tip legionar au fost provocate în Capitală numeroase distrugeri, fiind săvârşite acte de o deosebită cruzime, de barbarie, de către elemente deplasate, iresponsabile. Au fost astfel incendiate clădirile Poliţiei Capitalei, Ministerului de Interne, ale Serviciului Român de Informaţii şi Casei de Mode Bucureşti. A fost avariată Televiziunea Română, fiind afectate echipamente vitale pentru funcţionarea sa. Au fost distruse sau arse numeroase autoturisme parcate în zonă, devastate localuri publice şi magazine. Din incinta Poliţiei Capitalei au fost sustrase arme şi muniţii.
În spatele acestor acte de vandalism se află adevăraţii răspunzători, autorii morali şi, nu în ultimul rând, o serie de gazetari iresponsabili ce manipulează minciuna şi calomnia, incitând direct la violenţă şi acţiuni destabilizatoare.
Considerăm că sunt inacceptabile cererile de toleranţă şi dialog cu aceste grupări organizate ce utilizează violenţa şi teroarea ca forme de acţiune politică. Există de altfel, cadrul politic necesar pentru dialog - parlamentul ţării - rezultat al alegerilor din 20 mai, ale cărui lucrări de ab ia au început.
Dialogul ar fi fost posibil cu oameni raţionali care operează cu argumente şi nu cu cei ce utilizează bâta, ciomagul, sticle incendiare.
Cerem organelor de ordine să-şi facă datoria, să manifeste fermitate faţă de aceste manifestări agresive, să asigure liniştea şi ordinea necesare desfăşurării normale a vieţii în Capitală. Cerem opiniei publice să manifeste mai multă combativitate faţă de elementele extremiste, fasciste. Să nu ne lăsăm intimidaţi de aceste forţe violente, să luptăm pentru a nu pierde cu toţii ceea ce am câştigat atât de greu în ultimele luni. Chemăm toate forţele politice ale ţării la unitate în apărarea democraţiei şi a idealurilor Revoluţiei din decembrie."

MINERII APĂRĂ "ZONA LIBERĂ DE NEOCOMUNISM"
Reporterii noştri prezenţi în Piaţa Universităţii ne informează că această zonă centrală a Bucureştiului continuă să fie înconjurată de mineri, care împiedică intrarea trecătorilor în aşa numita "zonă liberă de neocomunism". Cei care încearcă să intre cu forţa sunt împiedicaţi şi ridicaţi de aceştia şi duşi în afara perimetrului. Utilaje grele, tractoare cu platforme, macarale continuă să degajeze zona de scheletele autobuzelor, camioanelor şi altor mijloace de transport ce au fost incendiate aseară. În zonele din jurul Pieţei Universităţii grupuri de bucureşteni comentează pro şi contra măsurile întreprinse pentru înlăturarea obstacolelor care au împiedicat desfăşurarea normală a activităţii.

"SĂ NU OPRIM MINERII DIN ACŢIUNEA LOR"
Dintr-un microbuz cu megafoane, reprezentanţi ai autorităţilor îndeamnă populaţia aflată în zonele adiacente ale Pieţii Universităţii să nu recurgă la acte de provocări împotriva minerilor deoarece aceştia au venit să facă o faptă bună şi nu trebuie să-i oprim din acţiunea lor.
De la aceleaşi megafoane s-a cerut minerilor să ocupe numai zonele de pe trotuare, iar trecătorii să circule prin spatele cordoanelor de mineri pentru ca maşinile salubrităţii să poată curăţi partea carosabilă şi vederea reluării circulaţiei rutiere pe bulevardele ce traversează Piaţa Universităţii.

SLOGANE ANTICOMUNISTE ÎMPOTRIVA FSN ŞI A GUVERNULUI
Din Timişoara, agenţia Rompres informează că aseară târziu, după ora 22:00, în Piaţa Operei s-au adunat câteva zeci de persoane care scandau slogane anticomuniste împotriva Frontului Salvării Naţionale şi a guvernului. Grupul s-a îndreptat apoi strigând asemenea lozinci spre sediul CPUN al judeţului, revenind după o jumătate de oră în Piaţa Operei, de unde s-au împrăştiat spre miezul nopţii. Aşa cum s-a arătat în numeroase apeluri telefonice primite de la Timişoara - continuă ştirea Rompres - din rândul manifestanţilor lipseau cei care au participat la violenţele din Bucureşti şi care au fost recunoscuţi prin imaginile transmise de Televiziune.

"NOI AM VENIT LA BUCUREŞTI SĂ APĂRĂM GUVERNUL"
Domnul prim-ministru Petre Roman s-a întâlnit cu doi reprezentanţi ai minerilor din valea Jiului. După această întâlnire, domnul Neagu Augustin, vagonetar la mina Bărbăteni a declarat agenţiei Rompres că au venit în Bucureşti nu pentru a destabiliza ţara sau "a face ordine", ci pentru a vorbi frumos cu acei "cetăţeni" care au devastat oraşul, să lase locuitorii în pace să-şi vadă de muncă şi copiii să meargă la şcoală. Noi nu vorbim acum în numele întregului popor, dar, cei care am venit aici reprezentăm într-adevăr Valea Jiului. Noi am venit la Bucureşti să apărăm guvernul şi tânăra noastră democraţie, a declarat de asemenea minerul Neagu Augustin.

CAPTURILE "SENZAŢIONALE" ALE MINERILOR
La sediul guvernului au fost aduse de mineri un mare număr de obiecte găsite la sediile Partidului Naţional Ţărănescu - creştin şi democrat şi Partidului Naţional Liberal: arme automate, arme cu aer comprimat, pistoale cu muniţia aferentă, un mare număr de seringi sterile cu o singură utilizare, aparatură tehnică, filme şi alte înregistrări care vor fi date publicităţii, un mare număr de medicamente care vor fi supuse analizelor, insigne de tip legionar, staţii de radio emisie-recepţie, muniţie calibru 9 milimetri, componente electrice de computer, un magnetofon profesional şi altele.
Au fost găsite de asemenea obiecte care sunt supuse analizelor echipelor de specialişti despre care se ştie deocamdată că reprezintă o tendinţă de fabricare prin xeroxare pe coală A4 a bancnotei de 100 de lei, un imprimat filigramat, se pare tot de tip legionar care se află spre studiu la Monetăria Statului ca şi o substanţă chimică sub formă de stilou. În afară de acestea, mai există încă multe obiecte aflta în posesia minerilor, care le-au găsit în sediile celor două partide, obiecte ce vor fi preluate. Toate acestea au fost fişate şi filmate, s-au întocmit procese verbale şi în cateva zile organele competente vor face publică provenienţa exactă a acestora, ca şi utilitatea lor.

200 DE MII DE FILME DE ARHIVĂ ARSE
Distrugerile provocate la sediul Televiziunii de elementele extremiste sunt estimate la 4-5 milioane lei şi 2 milioane de dolari. Printre locurile cele mai grav afectate se află filmoteca, cu 200 de mii de filme total arse, 15 cabine de montaj distruse, cabinetul medical din care s-a furat întregul instrumentar existent, birouri devastate, aparate de radio şi televiziune furate, instalaţii smulse. Intrările în clădirile Televiziunii sunt total distruse.

PNL CONDAMNĂ ORICE FORMĂ DE VIOLENŢĂ
Agenţia de presă Rompres a primit din partea Partidului Naţional Liberal următorul comunicat privind evenimentele care au avut loc în Bucureşti în zilele de 13 şi 14 iunie 1990:

Considerăm că evenimentele deosebit de grave care au loc în Bucureşti începând din dimineaţa zilei de 13 iunie pun în pericol liniştea, pacea socială, viaţa oamenilor şi tânăra democraţie care se instalează treptat în ţara noastră.
Este regretabil faptul că starea de violenţă a fost declanşată de intervenţia Poliţiei în intenţia de a degaja Piaţa Universităţii, care a provocat violenţa unor grupuri, victime şi pagube materuale.
Partidul Naţional Liberal consideră că într-o democraţie reală trebuie să prevaleze lupta de idei şi principii şi condamnă orice formă de violenţă indiferent din partea cui provine.
Din situaţi creată facem un stăruitor apel la calm, la linişte şi la încetarea oricăror forme de manifestări brutale, facem apel la toţi cetăţenii să-şi reia activitatea la locurile de muncă.
De asemenea, în aceste momente critice trebuie să facem apel la raţiune şi să ne abţinem de la orice acţiuni care ar putea incita la noi violenţe.

Protestăm ferm împotriva devastării unor instituţii de cultură: Institutul de Arhitectură, Universitatea, Televiziunea, precum şi a unor instituţii guvernamentale - Poliţia, Serviciul Român de Informaţii, Ministerul de Interne. Protestăm împotriva distrugerii sediului Partidului Naţional Liberal fără nici un fel de justificare.
Considerăm că sarcina menţinerii ordinii publice împotriva oricărei forme de extremism violent revine guvernului şi se exercită numai prin intermediul forţelor de Poliţie care sunt chemate să-şi reintre în atribuţiuni.
Români, în faţa propriei conştiinţe suntem datori a căuta şi a descoperi adevărul, a ne întemeia propria opţiune pe respectul opiniei celorlalţi, se spune în finalul comunicatului semnat de Călin Tăriceanu şi Dinu Patriciu, din partea Partidului Naţional Liberal.

ZIARUL ROMÂNIA LIBERĂ - ÎNCHIS DE MINERI
Comitetul director al ziarului România Liberă a informat agenţia Rompres că în cursul dimineţii în jurul orei 08:30 redacţia ziarului România Liberă a fost ocupată de un grup de cetăţeni, care se declarau muncitori tipografi. A fost molestat un mebru al redacţiei, iar biroul conducerii redacţiei a fost devastat.
În numele libertăţii presei, al respectării dreptului la opinie, Comitetul Director al ziarului România Liberă cere guvernului să intervină de urgenţă pentru a restabili condiţii normale de desfăşurare a muncii redacţionale.
La sediul Sindicatului Tipografilor de la Casa Presei Libere s-au întâlnit reprezentanţii minerilor cu ziarişti şi tipografi. În numele tuturor minerilor din România, ingin erul Nicolae Cămărăşescu de la Mina Aninoasa şi Gheorghe Nistor de la Uricani au cerut în mod expres interzicerea apariţiei ziarului România Liberă, cotidian care, după cum susţin minerii, nu a făcut decât să instige la ură şi dezordine.

"JOS CHIŢAC!"
Prin Decret al Preşedintelui României, la propunerea primului ministru, astăzi, 14.06.1990, a fost eliberat din funcţia de ministru de Interne domnul general Colonel Mihai Chiţac, fiind numit în aceeaşi funcţie domnul Doru Viorel Ursu.
De profesie jurist, domnul Doru Viorel Ursu a avut funcţia de judecător militar, preşedinte al Tribunalului Militar Bucureşti.
În ultima perioadă, domnia sa a fost preşedintele completului de judecată în procesul de la Sibiu.
Noul ministru de interne este în vârstă de 37 de ani, căsătorit, cu 3 copii.

Preluându-şi noua responsabilitate, domnul Doru Viorel Ursu l-a informat pe domnul prim-ministru Petre Roman că doreşte să înceapă imediat o suită de întâlniri cu studenţii. Primul ministru i-a cerut ca, în contextul evenimentelor din 13-14 iunie, să fie adoptat un complex plan de măsuri adecvate, în conformitate cu legea, pentru asigurarea permanentă a ordinii şi liniştii publice, pentru consolidarea stării de siguranţă a cetăţenilor, pentru preîntâmpinarea şi înlăturarea oricăror acţiuni îndreptate împotriva instituţiilor democratice.

MINERII ŞI POLIŢIA CONTROLEAZĂ CIRCULAŢIA
Reporterii noştri care, in urmă cu o jumătate de oră(ora 22:00), au străbătut principalele artere ale zonei centrale a Bucureştiului, ne informează:
La Universitate, întreaga zonă din faţa Teatrului Naţional şi a Hotelului Intercontinental este controlată de mineri şi poliţisti.
Pe străzile ce duc spre Piaţa Victoriei se afla grupuri de poliţisti şi mineri care controlează circulaţia.
La Piaţa Victoriei autovehiculele care se îndreaptă spre zona de nord a Bucureştiului, spre ieşirea din capitală, sunt controlate de poliţişti şi mineri.
În întreaga zonă centrală a Bucureştiului circulaţia pietonală şi a vehicolelor se desfăşoară fără nici un fel de restricţie.


MONEDĂ UNICĂ ŞI ECONOMIE DE PIAŢĂ ÎN GERMANIA UNIFICATĂ
Partidul Social Democrat, principala forţă a opoziţiei vest-germane, a hotărât să exprime "un da critic" faţă de Tratatul de uniune monetară, economică şi socială intergermană, a precizat un responsabil al acestei formaţiuni politice.
La o reuniune a Consiliului, cea mai înaltă instanţă a partidului între congrese, conducerea social-democrată vest-germană a estimat că este "inevitabil şi necesar" ca uniunea monetară să intre în vigoare, aşa cum s-a prevăzut iniţial, la 1 iulie.

Se reaminteşte că imediat după semnarea tratatului dintre cele două guverne germane, la 18 mai, Partidul Social Democrat a afirmat că nu va accepta acest document în actuala sa formulare şi a cerut o serie de modificări, având drept obiectiv, potrivit declaraţiilor făcute de liderii social-democraţi, să "îndulcească" şocul introducerii mărcii vest-germane şi a economiei de piaţă în Republica Democrată Germană.

SUA NU INTERVINE ÎN ORIENTUL MIJLOCIU
Administraţia americană "nu crede că congresul va ratifica acordul comercial" cu Uniunea Sovietică, încheiat în cursul recentei întâlniri Bush-Gorbaciov, atât timp cât problema lituaniană nu va fi soluţionată, a relevat secretarul general de stat, James Baker, într-un discurs în faţa comisiei pentru afacerile externe a senatului. Referindu-se la situaţia din Orientul Mijlociu, el a declarat că Statele Unite nu intenţionează să sporească numărul evreilor sovietici pe care îl primesc în ţară, în pofida presiunilor din partea Uniunii Sovietice şi a lumii arabe, subliniind că, după părerea sa, Uniunea Sovietică nu va opri emigrarea evreilor sovietici chiar şi în condiţiile instalării acestora pe teritoriile ocupate de Israel. Pe de altă parte, secretarul de stat a arătat că Statele Unite nu au adoptat încă o decizie privind sistarea dialogului cu Organizaţia pentru eliberarea Palestinei ca urmare a atacului comandoului palestinian debarcat pe ţărmul israelian, la 30 mai.

● Rubrică realizată cu sprijinul Societăţii Române de Radiodifuziune, Arhiva Scrisă

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani